Sprzęty i maszyny do piekarni: Formy wypiekowe
Chociaż przez wszystkie lata działalności opracowaliśmy ponad dwa tysiące standardowych produktów, doskonale wiemy, że w praktyce najlepiej sprawdzają się rozwiązania wypracowane na podstawie indywidualnych konsultacji z klientami. Właśnie dlatego nie boimy się realizować nawet najbardziej nietypowych zleceń. Podobnie jak w przypadku pozostałych sprzętów i maszyn do piekarni Magorex, również nasze formy wypiekowe mogą być optymalnie dopasowane do rodzaju wypieków oraz wymogów produkcji.
Czasami najlepiej sprawdzą się pojedyncze modele o nawet najbardziej niestandardowych rozmiarach i kształtach, wykonane z aluminium, AluSteel, stali nierdzewnej lub BlueSteel i wyposażone w specjalne, nieprzywieralne powłoki. Na oszczędność czasu i wzrost wydajności w przypadku dużych zakładów produkcyjnych pozwalają natomiast zestawy form wykonane na zamówienie, które nadają się do wypieku na wózku i liniach przemysłowych. Niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, możesz liczyć na podstawowe korzyści, które gwarantują specjalistyczne techniki wykorzystywane w trakcie produkcji. Oferujemy szeroką gamę produktów, które nie ulegają deformacji, skracają czas wypieku oraz pozostają odporne na chłodzenie, wysoką temperaturę i korozję.
Przekonaj się, jak powstają oraz co mają do zaoferowania tłoczone formy wypiekowe od Magorex →
Wózek piekarniczy z systemem zamykania pokryw
Wyjątkowe potrzeby konsumentów powodują, że w przypadku niektórych rodzajów pieczywa, m.in. chleba tostowego, konieczne jest zachowanie prawidłowej wielkości każdej kromki. Odgórnie ustalony bywa wtedy również kształt bochenka. Specjalnie z myślą typowych problemach napotykanych wówczas przez naszych klientów opracowaliśmy rozwiązanie, które bez problemu da się zastosować w większości wózków piekarniczych. Innowacyjny system zamykania pokryw bardzo szybko zdobył uznanie naszych partnerów i do teraz pozostaje numerem jeden na liście dedykowanych narzędzi i maszyn do piekarni. Jak to działa?
Co ważne, produkt ten nadaje się nie tylko do efektywnego i prostego wypieku chlebów w zestawach form, ale również garowania ciasta. Ponieważ pokrywy zamontowane są na stałe, nie trzeba ich składować, przenosić w inne miejsce i nakładać bezpośrednio przed wypiekiem. Jednocześnie zmniejsza się wymagany czas obsługi. Żeby rozładować wózek z systemem zamykania pokryw, wystarczy unieść je przy użyciu specjalnej dźwigni.
Sprawdź, czym jeszcze Cię zaskoczy → Wózek z systemem zamykania pokryw
Sprzęty i maszyny do piekarni: Od garowania do transportu
Ograniczona przestrzeń w zakładzie wymusza czasami poszukiwanie nowych, pomysłowych sprzętów i maszyn do piekarni, które ułatwią codzienną pracę oraz nie zajmą wiele miejsca podczas magazynowania i przenoszenia. Odpowiedzią na typowe problemy są między innymi tradycyjne kasty do garowania, mrożenia i transportu w kilku podstawowych wariantach do wyboru. W naszej kolekcji znajdują się zarówno modele wykonane z drewna bukowego suszonego lub parzonego, jak również aluminiowe oraz z tworzywa, których konstrukcja zapewnia perfekcyjną cyrkulację powietrza, zapobiega przywieraniu i umożliwia garowanie bez jakichkolwiek materiałów pomocniczych. Co więcej, dzięki ich specjalnie zaprojektowanym narożnikom dostępna jest opcja sztaplowania kast. Chcesz podnieść ergonomię, poprawić organizację oraz ułatwić składowanie i transport kast? Więcej przydatnych informacji znajdziesz w artykule: Kasty do garowania, mrożenia i transportu.
Chociaż lubimy klasyczne rozwiązania, nie ustajemy w wysiłkach, aby dopasować naszą ofertę do wyjątkowych potrzeb branży piekarniczej i cukierniczej. Specjalnie z myślą o liniach automatycznych i przemysłowych, a także produkcji rzemieślniczej opracowaliśmy produkt, który szybko stał się jednym z naszych bestsellerów. Peelboard do garowania to propozycja dla wszystkich, którzy chcą zachować większą higienę pracy oraz przeprowadzić ten proces bez niespodziewanych komplikacji. Czym się charakteryzuje i jakie ma zalety?
Peelboard do garowania – poznaj go bliżej
Najważniejsze, aby wszystkie sprzęty i maszyny do piekarni nie tylko charakteryzowały się ponadczasową jakością, ale również zostały indywidualnie dopasowane do formy oraz zakresu produkcji. Mając to na uwadze, opracowaliśmy kilka podstawowych wariantów naszych peelboardów do garowania, które mogą posiadać dowolne rozmiary oraz różne warianty narożników do wyboru: zaokrąglone (30 stopni), kwadratowe (90 stopni) oraz ścięte (45 stopni). Jak są zbudowane? Chcąc upewnić się, że produkt będzie odporny na szkodliwe działanie substancji chemicznych, a także uderzenia i zarysowania, podczas produkcji wykorzystaliśmy specjalny materiał syntetyczny ABS. Spawana, aluminiowa rama oraz wewnętrzna siatka o innowacyjnej strukturze plastra miodu sprawiają natomiast, że deska pozostanie odpowiednio sztywna i płaska.
Peelboard to uniwersalne oraz proste w obsłudze narzędzie, które pozwala usprawnić pracę niezależnie od rodzaju oraz gramatury ciasta. Swój unikalny charakter zawdzięcza między innymi optymalnej, dwustronnej budowie. Gwarancją, że ciasto nie będzie się przyklejać jest ergonomiczna powłoka, która przepuszcza powietrze. Z drugiej strony peelboardu znajduje się natomiast powierzchnia dedykowana wyrobom posypywanym mąką.
Zastanawiasz się, jakie jeszcze ma zalety i kiedy się przydaje? Wszystkie szczegóły na temat naszego flagowego produktu znajdziesz we wpisach Peelboard do garowania – zalety struktury plastra miodu oraz Ruszamy z produkcją peelboardów do garowania.
Akcesoria dla piekarni
Sekretem idealnego wypieku jest troska o detale na każdym etapie produkcji. Na tej samej zasadzie odbywa się dobór wyposażenia do swojego zakładu. Oprócz nowoczesnych sprzętów, które pomogą zoptymalizować pracę, ograniczyć wydatki i zwiększyć konkurencyjność własnej firmy na tle innych piekarni i cukierni, warto zainwestować w funkcjonalne akcesoria, takie jak sita, maty do pieczenia lub rękawice piekarnicze. Co jeszcze powinno się znaleźć w każdym zakładzie?
Tradycyjnym rozwiązaniem do garowania są wiklinowe, zbijane koszyczki, dzięki którym można otrzymać symetryczny chleb o konkretnym kształcie – okrągłym lub podłużnym. Podczas wyboru zaopatrzenia nie można też zapomnieć o zmiotkach do strychowania pieczywa. Te najlepsze pozostają odporne na wysokie temperatury i dobrze chłoną wodę. Oferujemy wiele podstawowych wariantów, między innymi małe i duże strychówki z rafii oraz produkty z naturalnego włosia. Gwarancją wydajnego, komfortowego załadunku oraz rozładunku bochenków będą natomiast łopaty do chleba z drzewa liściastego, wyposażone w jednoczęściowe lub składane drążki, które nie zaczną się nagrzewać i pozostaną mocne nawet przy długotrwałym użytkowaniu.
Zobacz, na jakie rozwiązania warto postawić, aby praca przebiegała szybko i przynosiła idealne rezultaty → Akcesoria dla piekarni i cukierni