Tradycyjna Komunia
Tradycyjnie na komunijnym stole znajdziemy nie tylko lekkie desery, ciasteczka i bezy z owocami, tak istotne podczas uroczystego świętowania w gronie najbliższych, ale również najważniejszy punkt przyjęcia, czyli słodkie i bogato udekorowane piętrowe ciasto. Chociaż w branży istnieje kilka najbardziej popularnych wzorów dla tortów komunijnych, a klienci od lat bardzo chętnie zamawiają wypieki w kształcie kielicha z hostią lub księgi, okrągłe lub prostokątne, indywidualnie dobrane formy i smaki nadal cieszą się uznaniem wśród bardziej wymagających rodziców. Jak każdy zakład powinien przygotować się do sezonu komunijnego, aby sprostać ich oczekiwaniom?
Przedstawiamy najbardziej przydatne sprzęty dla cukierników, które pomogą Ci stworzyć klasyczne, piętrowe torty, a także pięknie udekorowane ciasta z opłatkiem lub tematycznymi dekoracjami i ozdobami.
Poznaj bliżej naszą kolekcję ergonomicznych blach wypiekowych na zamówienie →
Pojemniki termiczne na tort komunijny
Zanim przejdziemy do narzędzi, które ułatwią procesy i zagwarantują powodzenie wypieku, czeka nas jeszcze jeden przystanek. Nawet idealne, pięknie zarumienione i puszyste biszkopty, a także pieczołowicie złożone w całość, eleganckie torty nie spełnią swojego zadania, jeżeli na czas transportu nie zostaną prawidłowo zabezpieczone. Wystarczą delikatne wstrząsy po drodze oraz nieodpowiednia, zbyt wysoka temperatura, aby wypieki straciły swój urok. Odpowiedzią na podobne problemy są pojemniki termiczne, które pomogą zapobiec przykrym wypadkom oraz przechowywać ciasto we właściwych warunkach. Wykonane ze styropianu, lekkie pojemniki gwarantują termoizolację i bezpieczeństwo przysmaków, które mają trzy lub cztery piętra.
Klasyczne stojaki do tortów komunijnych
Chociaż niektórzy wolą świętować w gronie najbliższych, przyjęcia komunijne bardzo często organizowane są nawet dla kilkudziesięciu osób. Żeby to wyjątkowe wydarzenie okazało się sukcesem, konieczna jest równie okazała i smaczna oprawa. Dla sporej liczby osób najlepsze będą elegancko przystrojone, piętrowe ciasta. Oczywiście, prawdziwych arcydzieł nie da się przygotować bez odpowiedniego asortymentu. Oferujemy szeroką gamę stojaków do tortów, począwszy od tych tradycyjnych, po modele niestandardowe. Wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium, składają się one z talerzy o średnicy 18 cm, 24 cm, 30 cm, 35 cm i 40 cm. Ilość pięter (od trzech do pięciu) jest dowolna i zależy wyłącznie od potrzeb zakładu.
Stojaki szpilkowe
Idealne do stworzenia tortów komunijnych, w których poszczególne warstwy nakładają się na siebie bezpośrednio, bez żadnej widocznej przerwy, będą natomiast stojaki szpilkowe z okrągłymi lub kwadratowymi talerzami. Chociaż w standardowym wyposażeniu znajdują się szpilki o średnicy 8 mm oraz wysokości 7 cm, na zamówienie jesteśmy w stanie przygotować komponenty o zupełnie innych wymiarach.
Stojaki do tortów – niestandardowe rozwiązania
Przezorny zawsze ubezpieczony? Oczywiście! Dla wszystkich, którzy chcą być przygotowani na różne sytuacje oraz najbardziej śmiałe pomysły swoich klientów, przygotowaliśmy specjalną kolekcję stojaków do tortów o niestandardowych kształtach oraz ustawieniach talerzy. Oryginalnym projektom oraz szczególnie trudnym zamówieniom pomogą sprostać między innymi stojaki do tortów z talerzami z kształcie serc lub warianty w układzie rozety i banana.
Sprzęt dla cukierników. Desery i torty komunijne bez skazy
Ważną okazję trzeba uczcić charakterystycznymi wypiekami i słodkościami. Rodzice oraz ich pociechy zapamiętają je na dłużej, jeśli oprócz doskonałego smaku będą miały naprawdę ciekawe, wyjątkowe kształty. Jak sprostać temu wyzwaniu? Wśród pomocnych sprzętów dla cukierników, których absolutnie nie może zabraknąć w żadnym zakładzie, znajdują się ergonomiczne noże strunowe do biszkoptów oraz zatyczki do blach o regulowanej długości, a także wysokiej jakości wałki do ciasta na łożyskach kulkowych wykonane z drewna bukowego. Precyzyjne wypieki oraz desery na specjalne okazje pomogą natomiast stworzyć lekkie i wytrzymałe wykrojniki do ciast w kształcie kielicha lub kielicha z hostią, które można kupić w dwóch rozmiarach do wyboru. Co jeszcze może się przydać podczas produkcji komunijnych słodkości?
Dowiedz się więcej o wykrojnikach do ciast Magorex →
Blachy, formy i ranty od Magorex
Naszym znakiem rozpoznawczym jest bogaty wybór form i blach, które charakteryzują się najwyższą jakością wykonania. Starannie dobrane materiały gwarantują długą żywotność, funkcjonalność oraz znacznie lepszą wydajność zakładu. Specjalnie z myślą o naszych klientach inwestujemy w nowoczesne rozwiązania w sprzęcie dla cukierników, które rozwiązują problem przywierania ciasta, obniżają koszty związane z natłuszczeniem i czyszczeniem, ale także sprawiają, że ciasto lepiej rośnie i równomiernie się przypieka. Oprócz wielu standardowych produktów, które dostępne są w naszym katalogu, oferujemy przede wszystkim możliwość wykonania sprzętu dla cukierników dostosowanego do indywidualnych potrzeb, m.in.:
- okrągłe blachy wypiekowe (aluminium, AluSteel lub BlueSteel), dostępne na życzenie w dowolnych wymiarach oraz z perforowanym dnem;
- ranty o różnych kształtach (m.in. okrągłe, w formie serca), także rozsuwane;
- ranty prostokątne z nacięciami ułatwiającymi porcjowanie;
- spody do tortów o średnicy od 20 do 32 cm;
- formy do biszkoptów oraz formy z wyjmowanym dnem dostępne na zamówienie, których podstawową zaletą jest łatwość wyjmowania produktu po wypieku;
- blachy zamykane (z otwieranym rantem), które skutecznie oszczędzają czas. Ciasto może być pieczone, dekorowane i przewożone do sklepów, a także sprzedawane (pod warunkiem wyjęcia jednego z rantów) na tej samej blasze;
- osłonki do blach cukierniczych zamykanych, które ułatwiają utrzymanie witryny w czystości i pooprawiają jej estetykę, a także ergonomię pracy.