Skip to content

23 lutego 2022Dodatkowe możliwości w produkcji sprzętu piekarniczego

Chociaż przez wszystkie lata naszej pracy wprowadziliśmy do katalogu ponad dwa tysiące standardowych produktów, nasze możliwości są znacznie większe. Chętnie realizujemy zamówienia indywidualne i pomagamy dopasować wyposażenie do konkretnych potrzeb każdego zakładu. Właśnie dlatego opracowaliśmy szereg dodatkowych rozwiązań w produkcji sprzętu piekarniczego. Kiedy warto z nich skorzystać?
produkcja sprzętu piekarniczego blachy wypiekowe Magorex

Produkcja sprzętu piekarniczego – poznaj możliwości Magorex

Zaawansowany technologicznie park maszynowy oraz bogate doświadczenie naszych specjalistów sprawiły, że doskonale rozumiemy specyfikę i oczekiwania naszej branży. W produkcji sprzętu piekarniczego stawiamy na wysoką jakość, ergonomię oraz maksymalną wytrzymałość. Nawiązując bezpośredni kontakt z każdym klientem, pomagamy dobrać rozwiązania, które jak najlepiej pasują do charakteru wypieków. Nie inaczej jest w przypadku blach piekarniczych.

Już na etapie składania zamówienia wszystkie osoby, z którymi współpracujemy, mogą zdecydować się na konkretne modyfikacje, nie tylko w zakresie ich wymiarów, użytych materiałów lub kształtu rantów i narożników, ale również wielkości perforacji oraz rodzaju powłok nieprzywieralnych. Obecnie jesteśmy w stanie wykonać wszystkie rodzaje blach, począwszy od płaskich, a skończywszy na modelach w dwoma, trzema lub czterema rantami. 

Zobacz, jak powstają oraz kiedy warto zdecydować się na blachy wypiekowe na zamówienie →

Blachy wypiekowe – podstawowe kryteria doboru

Co koniecznie trzeba wziąć pod uwagę, aby zyskać niezawodny sprzęt piekarniczy na lata?

  • Materiał – najważniejsze, aby wyposażenie profesjonalnych piekarni i cukierni zostało wykonane z materiałów o długiej żywotności, odpornych na uszkodzenia oraz działanie wysokich temperatur. Chociaż w standardowych realizacjach wykorzystujemy aluminium lub AluSteel, oferujemy również rozwiązania specjalne: BlueSteel oraz stal nierdzewną.
  • Kształt rantu – o przebiegu pracy oraz jakości wypieków często decydują szczegóły. Właśnie dlatego podczas produkcji sprzętu piekarniczego upewniamy się, że wysokość (10 mm, 20 mm lub 23 mm), zagięcie (45 lub 90 stopni) oraz krawędź rantu (prosta lub zawijana) odpowiadają wszystkim oczekiwaniom. Oprócz podstawowych wariantów, dostępne są również wykonania specjalne, opracowane na życzenie naszych klientów.
  • Narożnik blach (spawany, otwarty lub wyoblony), a także rodzaje perforacji i dostępnych na zamówienie pokryć Non-Stick.
produkcja sprzętu piekarniczego dodatkowe możliwości
produkcja sprzętu piekarniczego blachy wypiekowe Magorex

Perforacja blach – dla poprawy wydajności oraz jakości wypieku

Równomiernie wypieczone produkty, czas wypieku skrócony o kilkanaście procent oraz spore oszczędności. Myśląc o rozwiązaniach, które zrewolucjonizowały proces produkcji oraz przyniosły realne korzyści przedstawicielom branży piekarniczo-cukierniczej, nie można oczywiście zapomnieć o perforacji. Na czym to właściwie polega?

Podstawowym zadaniem blach perforowanych jest gwarancja równego przenikania ciepła, które znacznie szybciej docierać ma do wszystkich części blachy. Małe, poprawiające przepływ powietrza otwory pomagają raz na zawsze rozprawić się z problemem niedopiekania na środku lub przepiekania ciasta na brzegach. Ogromne znaczenie dla przebiegu całego procesu ma jednak wielkość perforacji, która jest ściśle uzależniona od rodzaju wyrobów.

Najbardziej uniwersalną opcją są otwory 3 mm. Zależnie od konsystencji ciasta, możesz też zdecydować się na największą perforację 5 mm (dla bardziej gęstych ciast) lub na niewielkie, gęsto ułożone otwory 2 mm (dla ciast rzadszych). Oprócz wariantów dostępnych w naszym katalogu, oferujemy również inne, niestandardowe wielkości, opracowane specjalnie na życzenie klientów.

Dowiedz się więcej → Jak perforacja poprawia jakość wypieku?

Powłoki Non-Stick – jakie mają zalety?

Jeszcze do niedawna najlepszym sposobem na bezpieczne, sprawne i efektywne wyjmowanie pieczywa mogło się wydawać natłuszczanie blachy. Niestety, bezpośrednią konsekwencją stosowania tej metody było między innymi tworzenie się uporczywego nagaru. Odpowiedzią na dotychczasowe problemy jest pokrycie blach profesjonalnymi powłokami Non-Stick, które ułatwiają pracę, przyczyniają się do wzrostu wydajności produkcji i pomagają utrzymać najwyższe standardy higieny w zakładzie. Ale to nie wszystko. Wśród ich podstawowych zalet znajdują się m.in. odporność na wysokie i niskie temperatury, czynniki chemiczne oraz promieniowanie UV, a także bardzo niski współczynnik tarcia, dzięki któremu mamy pewność, że ciasto nie zacznie przywierać do powierzchni roboczych ani rozwarstwiać się.

Chcesz mieć gwarancję najwyższej, powtarzalnej jakości wypieku? Zależy Ci, aby usprawnić proces czyszczenia i pielęgnacji, a także ograniczyć koszty? Kluczem do sukcesu jest dobór powłok z uwzględnieniem m.in. ich cykli wypiekowych oraz podstawowych właściwości, a także typu wypieków. Jak tego dokonać i o czym warto pamiętać?

produkcja sprzętu piekarniczego powłoki Non-Stick

Powłoki Non-Stick – rozwiązanie na lata

Wszystkie warianty powłok nieprzywieralnych powstają na zamówienie. Już podczas pierwszych, indywidualnych konsultacji z klientami pomagamy dopasować je do charakteru oraz wielkości produkcji. Jakie są nasze możliwości w zakresie produkcji sprzętu piekarniczego? Oferujemy przede wszystkim powłoki silikonowe, które sprawdzają się przy 1000-1500 cykli pieczenia, a także nieco bardziej żywotne pokrycia fluoro­-polimerowe, różniące się między sobą m.in. grubością i osiągające nawet 3000 cykli pieczenia. 

Nawet przy zachowaniu odpowiednich zasad czyszczenia i użytkowania, wraz z upływem czasu powłoki zaczną się niszczyć. Specjalnie z myślą o klientach Magorex, którzy nie chcą wymieniać sprzętu na nowy, przygotowaliśmy specjalną usługę regeneracji. Składa się ona z trzech prostych kroków. Na samym początku termicznie lub mechanicznie ściągamy zużytą powłokę. Następnie przechodzimy do niezbędnych, drobnych napraw. Ostatnim etapem jest nałożenie nowej powłoki. Co najlepsze, proces ten można powtarzać wielokrotnie.

Więcej informacji na temat wyboru i pielęgnacji pokryć znajdziesz we wpisie → Blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick – jak o nie dbać?

110A8094

Szukasz indywidualnych rozwiązań do swojego zakładu? Skontaktuj się z naszym biurem handlowym i poznaj nasze pełne możliwości w produkcji sprzętu piekarniczego i cukierniczego.