Wózki piekarnicze od Magorex. Elastyczne rozwiązania
Doskonale rozumiemy, że wszystkie sprzęty, na których pracujesz w piekarni, powinny spełniać kilka podstawowych warunków. Kluczem do sukcesu są rozwiązania, które posiadają odpowiednie atesty, są całkowicie bezpieczne dla żywności oraz łatwe do utrzymania w czystości. Nawet przy częstym kontakcie z wodą oraz silnymi środkami chemicznymi wszystkie wózki piekarnicze w naszej kolekcji zachowają doskonałą kondycję przez wiele lat. Nieprzypadkowo zostały one wykonane ze stali nierdzewnej, która słynie ze swojej odporności na korozję, niszczenie oraz działanie wysokich temperatur, a także ścieranie lub zużycie.
Co jeszcze się liczy? Wygoda użytkowania! Wózki piekarnicze powinny być zwrotne, mobilne nawet pod dużym obciążeniem oraz solidnie wykonane. Łatwiejsze operowanie oraz perfekcyjną stabilność gwarantują różne rodzaje kół do wyboru. Posiadamy specjalne, termoodporne zestawy z płytką lub otworem montażowym oraz udźwigach 150 lub 240 kilogramów. Na zamówienie wykonujemy również modele z widelcem ze stali nierdzewnej, które charakteryzują się wyższymi właściwościami kwasoodpornymi.
Szukasz czegoś, co umożliwi nagłe zatrzymanie i unieruchomienie wózka transportowego? Ważne miejsce w naszym asortymencie zajmują dedykowane zestawy kół z widelcem ze stali ocynkowanej oraz różnymi opcjami montażu, dostępne w dwóch podstawowych wersjach: z hamulcem lub bez hamulca.
Zobacz niezbędne wyposażenie do każdej piekarni i cukierni → Ergonomiczne miejsce pracy: meble piekarnicze i cukiernicze
Dla piekarni i cukierni: Wózki transportowe
Niezbędnym elementem wyposażenia każdego zakładu są różne rodzaje wózków do transportu wewnętrznego, które umożliwiają bezpieczne i sprawne przewożenie blach z półproduktami lub gotowymi wyrobami. Na co warto się zdecydować?
Wszędzie tam, gdzie konieczne jest efektywne wykorzystanie przestrzeni oraz zachowanie porządku w każdej sytuacji sprawdzi się wózek transportowy typu Z o wymiarze 60 x 46,5 x 177 cm. Jego charakterystyczna, unikatowa konstrukcja gwarantuje oszczędność miejsca podczas składowania nieużywanych wózków, które mogą być przechowywane jeden w drugim. Standardowym rozwiązaniem do wygodnego transportu wypieków na tacach pozostaje zaś wózek typu H, dostępny w czterech najpopularniejszych wymiarach.
Wózki transportowe – porządek i magazynowanie
Potrzebujesz modelu o niewielkich gabarytach, z którego można korzystać bez żadnych ograniczeń? Składowanie dowolnych blach niezależnie od ich parametrów oferuje specjalny wózek szpilkowy w wersji pojedynczej lub podwójnej. Półki, których ilość oraz sposób umiejscowienia mogą być całkowicie dopasowane do potrzeb klienta, wykonane zostały z prętów o średnicy 12 mm. Jeśli natomiast zależy Ci na maksymalnej stabilności oraz równomiernym odparowaniu wypieków z każdej strony, wypróbuj różne typy wózków do studzenia pieczywa, na przykład bułek lub chleba. Znacznie większą powierzchnię studzenia gwarantują w tym przypadku wózki z pochylonymi pod kątem półkami typu V.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, wzbogaciliśmy naszą ofertę o wózki transportowe do zadań specjalnych, począwszy od zabudowanych, termoizolowanych modeli, poprzez te na pokłady drewniane lub aparaty załadowcze do pieców wsadowych, skończywszy na rozwiązaniach dedykowanych m.in. materiałom sypkim, workom, pojemnikom GN, miskom lub koszom z pieczywem.
Wózki piekarnicze do pieców obrotowych
Najważniejszą zaletą pieców obrotowych jest elastyczny, równomierny i wydajny wypiek, który może odbywać się w szerokim zakresie temperatur. Żeby proces ten przebiegał prawidłowo, konieczne jest jednak maksymalnie odporne wyposażenie, które nie zniszczy się pod wpływem ciągłego nagrzewania lub wychładzania. Wytrzymałość nawet pod dużym obciążeniem oraz dostosowanie do pracy w trudnych warunkach gwarantują profesjonalne wózki piekarnicze do pieców obrotowych Magorex.
Oferujemy szeroką gamę produktów ze stali nierdzewnej w różnych wymiarach oraz o dowolnym sposobie wykonania, które są kompatybilne z blachami 78×58, 80×60 i 98×58. Standardowe modele wyposażone są w termoodporne koła z widelcem ocynkowanym. Specjalnie z myślą o naszych klientach zaprojektowaliśmy je zgodnie ze specyfikacją ośmiu najbardziej popularnych rodzajów pieców: Bongard, Agiv Forni, Sveba Dahlen (z górnym, dolnym lub bez najazdu), Revent, Roto Passat, a także Winkler, MIWE i Rototherm.
Indywidualne zamówienia
Podobnie jak wszystkie inne sprzęty, maszyny i akcesoria, również wózki piekarnicze powinny być indywidualnie dopasowane do potrzeb klienta oraz warunków panujących w zakładzie. Niestety gotowe, dostępne w naszym katalogu produkty nie zawsze są dobrym rozwiązaniem.
Ponieważ praca nad każdym zleceniem odbywa się od podstaw w naszych halach produkcyjnych, nie musimy ograniczać się do standardowych realizacji. Na specjalne życzenie klientów wykonujemy również wózki piekarnicze z dowolną ilością poziomów oraz o nietypowych gabarytach. Jesteśmy w stanie zaprojektować je z uwzględnieniem specjalnych wytycznych, dzięki czemu będą pasować m.in. do blach o ściśle określonych wymiarach, a także do dwóch typów pieców lub ich mniej popularnych modeli.
Przekonaj się, jak współpracujemy z naszymi klientami i poznaj pełne możliwości Magorex → Dlaczego warto pracować na sprzęcie piekarniczym i cukierniczym Magorex?
Wózki piekarnicze – które sprawdzą się najlepiej?
Wyjątkowe miejsce w naszej ofercie zajmują rozwiązania, które powstały w odpowiedzi na aktualne potrzeby zakładów produkcyjnych, z którymi współpracujemy. Jednym ze sprzętów, którego głównym zadaniem jest przyśpieszenie oraz ułatwienie pracy, pozostaje specjalny wózek piekarniczy z systemem zamykania pokryw, który przydaje się na każdym etapie produkcji – również podczas garowania. Czym się charakteryzuje? Chociaż jest to standardowy wózek stosowany podczas wypieku chlebów w zestawach form, pokrywy zostały w nim zamontowane na stałe, dzięki czemu nie trzeba ich odkładać, przenosić lub składować, a obsługa jest znacznie prostsza i krótsza.
Czym jeszcze możemy Cię zaskoczyć? Kolejnym innowacyjnym rozwiązaniem Magorex jest wózek sześciokołowy pod kosze piekarnicze o maksymalnym obciążeniu 300 kg, który pozwala w bezpieczny i wydajny sposób przewozić znacznie większe ilości wyrobów.
Wózki piekarnicze – czyszczenie i pielęgnacja
Zachowanie najwyższych standardów higieny to podstawa, szczególnie kiedy w grę wchodzi długotrwała produkcja pysznych bułek, idealnie wyrośniętych bochenków chleba oraz chrupiących, delikatnych bagietek. Jak dopilnować, aby wyposażenie było zawsze czyste i przygotowane do pracy? Sprawdzonym środkiem do czyszczenia wózków piekarniczych jest biodegradowalny HAEM w żelu. Wystarczy nanieść odpowiednią ilość produktu za pomocą pędzla, pozostawić go na całą dobę, a następnie spłukać wózek pod wodą. HAEM utrzymuje się na powierzchni, skutecznie rozpuszcza nagar i usuwa najbardziej uporczywe, zapieczone zabrudzenia. Co więcej, nie powoduje korozji i nie niszczy czyszczonych elementów wyposażenia. Doskonale nadaje się nie tylko do stali nierdzewnej, ale również stali i aluminium.
Dowiedz się więcej o jego zaletach oraz sposobie użycia → Płyn do czyszczenia HAEM – poznaj sekret jego skuteczności