Jakość blach i form piekarniczych a czyszczenie i konserwacja
Punktem wyjścia do utrzymania stanowiska produkcyjnego w czystości jest asortyment wykonany ze sprawdzonego, atestowanego tworzywa, które dodatkowo nie ulegnie uszkodzeniu i deformacjom pod wpływem intensywnego użytkowania. Nie powinno wpływać nań negatywnie ani długotrwałe wystawienie na wysokie temperatury, ani naprzemienne schładzanie i nagrzewanie. Ważne, aby można było łatwo i efektywnie usunąć nawet najgorsze zabrudzenia.
Znajomość specyfiki rynku piekarniczego i cukierniczego pozwoliła nam na wypracowanie niezawodnych rozwiązań, które pomogą Ci w skompletowaniu odpowiedniego zestawu blach i form piekarniczych. Sprzęty Magorex powstały z aluminium, stali nierdzewnej i stali aluminizowanej AluSteel. Decydując się na produkty najwyższej jakości, trwałe i odporne na korozję, zadbaj przy okazji o dedykowany płyn do czyszczenia HAEM, dzięki któremu jeszcze długo zachowają odpowiednio wysoki standard.
Dlaczego warto zdecydować się na płyn do czyszczenia HAEM?
Specjalne środki do czyszczenia sprzętów piekarniczych to potężny sprzymierzeniec zwłaszcza wtedy, kiedy walczymy o lepszy, bardziej wydajny sposób funkcjonowania zakładu, zachowanie higieny miejsca pracy oraz prawidłową konserwację asortymentu. Kiedy na zapieczonych blachach i formach pojawia się twardy, wyjątkowo ciężki do usunięcia osad i zwęglone zabrudzenia, rezygnujemy z mało skutecznych, czasochłonnych rozwiązań na rzecz produktów i akcesoriów, które przyniosą długofalowe korzyści i ułatwią konserwację.
Jeśli pragniemy wyeliminować straty w postaci kuchennych odpadów i usprawnić procesy, możemy wybrać pomiędzy uniwersalną maszyną do czyszczenia blach, wyprodukowaną właśnie dla środowiska produkcyjnego, a płynem do czyszczenia HAEM. Jakie płyną z niego korzyści?
Dowiedz się więcej o uniwersalnej maszynie do czyszczenia blach piekarniczych →
Płyn do czyszczenia HAEM – skuteczny i wydajny
Nowoczesne piekarnie i cukiernie, które inwestują w metody służące usprawnieniu pracy, decydują się więc na płyn do czyszczenia HAEM głównie ze względu na zadowalające efekty, prezentujące się wyjątkowo korzystnie zwłaszcza na tle uprzednich nakładów pracy i poniesionych kosztów. Nie niszczy powierzchni blachy i nadaje się do stali, stali nierdzewnej i aluminium. Można go wykorzystać wielokrotnie – wystarczy, że odfiltrujesz nagromadzony po kilku czyszczeniach osad.
Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że HAEM, czyli środek do usuwania uciążliwych zabrudzeń z blach i form piekarniczych, jest biodegradowalny. Troska o środowisko naturalne towarzyszy dziś wszystkim świadomym producentom. Sięgamy po produkty, które nie generują rozkładających się przez wiele lat odpadów.
Płyn do czyszczenia HAEM – sposób użycia
Płyn HAEM nie wymaga rozcieńczania i jest dostępny w kanistrach lub beczce o pojemności 20 l, 30 l, 60 l lub 200 l. Należy go przelać do wanny do czyszczenia blach i podgrzać do 40 stopni Celsjusza, a następnie włożyć blachy lub formy piekarnicze i moczyć je przez kilka godzin. Zależnie od stopnia zabrudzenia i częstotliwości mycia proces może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć. Po zakończeniu procedury warto przełożyć je na chwilę do specjalnego pojemnika, tak, aby HAEM spłynął z powierzchni, a następnie spłukać odklejony nagar wodą pod ciśnieniem.
Do czyszczenia wózków piekarniczych przeznaczony jest natomiast HAEM w żelu, udostępniany w litrowych butelkach. Nakłada się go pędzelkiem i pozostawia do momentu, w którym zadziała.