Czyszczenie blach piekarniczych

Przy pracy z jedzeniem wymagana jest odpowiednia czystość i bezpieczeństwo, dlatego właśnie o sprzęt w cukierni i piekarni trzeba dbać bardzo dokładnie. Jak czyścić blachy piekarnicze by nie tylko spełniały najwyższe standardy, ale też na długo zachowały swoje właściwości?

czyszczenie blach piekarniczych

Materiał łatwy w utrzymaniu

Dlaczego zdecydowaliśmy, że nasze wyroby dla branży piekarniczej i cukierniczej będziemy produkować z aluminium, stali aluminizowanej AluSteel czy stali nierdzewnej? Ważnym aspektem jest ich trwałość i łatwość utrzymania czystości.  Blachy i formy wykonane z AluSteel nie ulegają deformacji w wyniku działania wysokich temperatur oraz ciągłego nagrzewania i schładzania podczas procesu pieczenia. Warstwa aluminium chroni dodatkowo blachy wypiekowe przed korozją. Jak zadbać o czyszczenie blach piekarniczych by służyły jak najdłużej?

Przeczytaj również: Zalety aluminium dla branży piekarniczo-cukierniczej

Zwalczanie nagaru – HAEM w płynie

Nagar to zmora, z którą walczy każda piekarnia i cukiernia. Ten twardy, biało-zielonożółty osad, regularnie pojawia się na sprzęcie kuchennym i zaburza higienę zakładu. Jak nie dopuśicć by ten problem generował straty w postaci odpadów kuchennych? Skuteczną odpowiedzią na to pytanie jest HAEM, środek do czyszczenia blach i form piekarniczych.

HAEM to specjalny środek do czyszczenia brudnych blach i form używanych w piekarniach i cukierniach. To środek biodegradowalny – mamy pewność, że odpady nie muszą być składowane przez wiele lat i nie będą zanieczyszczać środowiska naturalnego. HAEM w płynie skutecznie rozpuszcza i usuwa zapieczone oraz zwęglone pozostałości po cieście. Płyn należy wlać do specjalnej wanny do czyszczenia blach, w których płyn jest podgrzewany do 40 stopni Celsjusza. Zabrudzone blachy piekarnicze wkładamy do wanny do czyszczenia na kilka godzin. Po wyciągnięciu blach z wanny, należy je odłożyć na chwilę do pojemnika lub specjalnego wózka, tak by HAEM spłynął z ich powierzchni. Po co? HAEM to produkt wielokrotnego użytku – po kilku czyszczeniach można go przefiltrować i znów będzie gotowy do użycia. Następnie blachy wystarczy spłukać wodą pod ciśnieniem.

Co ważne – HAEM jest bezpieczny i nie niszczy czyszczonych powierzchni, ani nie powoduje korozji. Doskonale nadaje się do stali, stali nierdzewnej i aluminium.

Przeczytaj również: Indywidualne zamówienia dla branży piekarniczej i cukierniczej

20 lat na rynku historia Magorex

Uniwersalna maszyna do czyszczenia blach

W naszej ofercie znajdziesz uniwersalną maszynę do czyszczenia blach, którą stworzyliśmy z myślą o manualnych piekarniach i cukierniach. Maszyna nablatowa idealnie sprawdza się przy usuwaniu mąki, ziaren czy niewielkich pozostałości ciasta po pieczeniu. Proces czyszczenia nie jest skomplikowany i odbywa się za pomocą obracających się pasów wyposażonych w specjalne szczotki, których twardość można dobierać indywidualnie do potrzeb.

Urządzenie czyści wiele typów blach – blachy płaskie, bagietkowe, perforowane lub lite. Z powodzeniem możemy jej używać także do blach pokrytych powłoką teflonową. Wydajny proces czyszczenia blach obniża inne koszty związane z ich konserwacją.

Potrzebujesz więcej informacji na temat czyszczenia blach piekarniczych? Skontaktuj się z naszymi przedstawicielami, którzy znajdą odpowiednie rozwiązanie dla Ciebie > KONTAKT