Zalety aluminium dla branży piekarniczo-cukierniczej

Od ponad 20 lat w produkcji naszych wyrobów dla piekarni i cukierni wykorzystujemy aluminium, stal aluminiową AluSteel, nierdzewną i węglową. Dzisiaj zdradzamy, jakie są zalety aluminium w produkcji wyrobów w naszej branży.

Odporność na korozję

Tace, blachy, nadziewarki, formy do pieczenia i inne wyroby piekarniczo-cukiernicze muszą wykazywać dużą odporność na korozję. Nie chodzi tylko o odporność na wodę, ale także na działanie wysokich temperatur, a także na czyszczące środki chemiczne. Wyroby z aluminium cechuje wysoka odporność na korozję oraz obojętność na czynniki chemiczne i nietoksyczne.

Łatwa obróbka

Z jednej strony wieloletnia trwałość, z drugiej – duża podatność na obróbkę. Aluminium jest bardzo elastycznym materiałem. Dzięki temu możemy nadawać naszym produktom różne kształty, również te niestandardowe, zgodne z indywidualnymi zamówieniami naszych klientów.

Dobre przewodzenie ciepła

Dodatkową zaletą aluminium jest doskonała przewodność cieplna, która okazuje się przydatna w użytkowaniu. Blachy oraz formy do pieczenia zapewniają naszym klientom dobrą wydajność pod względem energetycznym – szybciej się nagrzewają i utrzymują ciepło.

Lekkość i estetyczny wygląd

Z pewnością dużym plusem, zwłaszcza w przedsiębiorstwach o wzmożonej produkcji, jest lekkość wyrobów wykonanych z aluminium. Materiał ten jest czterokrotnie lżejszy od stali nierdzewnej, zapewniając mu lepszą mobilność. Jest też bardzo estetyczny sprawiając, że wypieki i wyroby cukiernicze zawsze będą się dobrze prezentować na aluminiowych tacach.

Materiał podlegający recyklingowi

Aluminium jest surowcem wtórnym, który w całości podlega odzyskowi. Co ciekawe, recykling aluminium można prowadzić w nieskończoność, nie powodując przy tym utraty jakości metalu ani jego właściwości. To dobry wybór dla każdej nowoczesnej piekarni i cukierni, która chce dbać o środowisko.