Skip to content

25 czerwca 2021Blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick – jak o nie dbać?

Rzeczywisty wpływ na wytrzymałość powłok ma kultura użytkowania sprzętu piekarniczego i cukierniczego. Zastanawiasz się, jak dbać o blachy i formy wypiekowe z powłoką Non-Stick? Podpowiadamy, jak je czyścić i konserwować, aby jeszcze długo cieszyć się ich właściwościami.
sprzęty piekarnicze na Boże Narodzenie - zestawy form

Poznaj zalety powłoki Non-Stick

Borykasz się z problemem nagaru i tracisz małą fortunę na produkty natłuszczające? A może z trudem wyjmujesz pieczywo z formy i spore ilości odpadów kuchennych przyprawiają Cię o prawdziwe zawroty głowy? Jeśli poszukujesz sprzętu do zadań specjalnych, zastanów się nad zakupem blachy i form wypiekowych z powłoką Non-Stick. Jakie mają zalety? Przede wszystkim:

  • są odporne na wysokie i niskie temperatury, promieniowanie UV i czynniki chemiczne;
  • mają bardzo niski współczynnik tarcia, dzięki czemu ciasto nie przywiera i nie rozwarstwia się tuż po wyjęciu;
  • dzięki ich właściwościom wydajność produkcji wzrasta, nie trzeba korzystać ze środków natłuszczających, a koszty i czas poświęcone na czyszczenie i pielęgnację są znacznie mniejsze;
  • posiadają udokumentowane dopuszczenia do kontaktu z żywnością;
  • pomagają uzyskać wypieki o powtarzalnej, doskonałej jakości; ciasto lepiej rośnie, a skórka tworzy się w odpowiednim tempie, przypieka równomiernie i zachowuje chrupkość.

Dowiedz się więcej o materiałach, z których powstaje asortyment Magorex →

Rodzaje powłok nieprzywieralnych

Oferujemy kilka rodzajów powierzchni nieprzywieralnych dla blach i form. Każda z nich dostępna jest na specjalne zamówienie. Możesz wybierać pomiędzy powłokami silikonowymi – SiliRex (grubość 30-50 µm, czerwony, 1000-1500 cykli pieczenia) i ResiRex (20-30 µm, przeźroczysty, 1000-1500 cykli pieczenia) – a powłokami fluoro-polimerowymi, do których należą:

  • PoliRex Eco – ma grubość 20-25 µm, jest dostępna w kolorze czarnym, a jej szacowana ilość cykli pieczenia wynosi 500-1000;
  • PoliRex Opti – grubość 20-30 µm, kolor czarny metalic, szacowana ilość cykli pieczenia to 1000-2000;
  • PoliRex Profi – ma grubość 40-60 µm, jest dostępna w kolorze zielonym lub czarnym, szacowana ilość cykli pieczenia wynosi 2000-3000;
  • PoliRex Special – ma grubość 60-80 µm, jest dostępna w kolorze czerwonym, a jej szacowana ilość cykli pieczenia to 3000.
produkcja sprzętu piekarniczego dodatkowe możliwości

Blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick – zanim zaczniesz z nich korzystać

Jak dbać o blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick? Bardzo ważne jest wypalanie asortymentu przed pierwszym użyciem. Jak zazwyczaj przebiega? W przypadku metalowych akcesoriów piekarniczych i cukierniczych należy wygrzaną w piecu (przez około 45-60 minut w 80-100oC) powierzchnię roboczą pokryć warstwą oleju roślinnego, a następnie pozostawić ją do wystygnięcia w temperaturze otoczenia.

Pamiętaj, że wygrzewanie dotyczy również produktów pokrytych silikonem, z tą różnicą, że powinno się je wypalić w piecu w temperaturze 250oC przez 60 minut lub w temperaturze 200oC przez cztery godziny. Posiadasz sprzęt z powłokami PoliRex Green lub PoliRex Black? Bez obaw możesz zacząć z nich korzystać, tego rodzaju powierzchnie bowiem nie wymagają wstępnego wypalania.

testy odpieku w Magorex formy wypiekowe z powłoką non stick

Czyszczenie sprzętu piekarniczego i cukierniczego

Uciążliwe zabrudzenia, kuchenne odpady i osad. Zachowanie sprzętu piekarniczego i cukierniczego w czystości to podstawa. Właśnie dlatego w ofercie MAGOREX znajdziesz specjalistyczne środki i akcesoria, które ułatwią mycie i konserwację. Jednym z nich jest uniwersalna maszyna do czyszczenia blach, stworzona właśnie na potrzeby środowiska produkcyjnego. Nadaje się do usuwania mąki, ziaren oraz niewielkich pozostałości ciasta po pieczeniu. Specjalne szczotki, w które jest wyposażona, można dobrać indywidualnie na podstawie ich twardości. W ten sposób mamy pewność, że urządzenie jest maksymalnie uniwersalne i czyści wiele rodzajów blach, w tym modele pokryte powłoką teflonową.

Szukasz innych rozwiązań, które pomogą Ci w walce z nagarem? Do dyspozycji klientów oddajemy także dedykowany płyn do czyszczenia HAEM w płynie (do blach i form) lub w żelu (do wózków piekarniczych).

Poznaj sekret skuteczności płynu do czyszczenia HAEM →

Czyszczenie akcesoriów z nieprzywieralną powłoką

Możesz czyścić je tak często, jak tego potrzebujesz. Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku zasad bezpieczeństwa. Przede wszystkim, akcesoria pokryte nieprzywieralną powłoką nie wymagają użycia silnych środków ścierających lub ostrych szczotek. Unikaj produktów, które mogłyby skrócić żywotność sprzętu, takich jak nieodpowiednie dla tego rodzaju powierzchni produkty myjące. Jak dbać o formy i blachy z powłoką Non-Stick? Zazwyczaj doskonale sprawdza się metoda trzech kroków:

  • Po pierwsze, delikatnie przetrzyj zabrudzone miejsca delikatną gąbką przy użyciu ciepłej wody.
  • Następnie strzep wodę z blachy lub formy.
  • Nie zapomnij, aby wysuszyć je na powietrzu lub w otwartym piecu przez 15-20 minut w temperaturze 150 °C.
jak dbać o blachy wypiekowe z nieprzywieralną powłoką
blachy wypiekowe z powłoką non stick jak o nie dbać

Podstawowe zasady używania powłok Non-Stick

Jak dbać o blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick? Oto kilka podstawowych zasad, które pomogą Ci maksymalnie wykorzystać ich możliwości:

  • Blachy i formy nie mogą być zapiekane bez wsadu – to znacznie zmniejsza żywotność powłok.
  • Nie można kroić po powłokach ani używać ostrych łopatek do podważania wypieku, a także noży, skrobaczek i innych elementów wyposażenia, które mogłyby uszkodzić powierzchnię.
  • Powłoki muszą być zupełnie suche przed wypiekiem. Inaczej ciasto przyklei się i zniszczy powłokę.
  • Składując blachy i formy z powłokami Non-Stick należy zachować ostrożność, aby ich nie uszkodzić.
  • Liczba cykli wypiekowych dla powierzchni Non-Stick zależy od tego, co jest na nich wypiekane. Żywotność powłok kończy się w momencie, kiedy ciasto zaczyna do nich przywierać. Maksymalnie opóźnić ten moment można poprzez ostrożne czyszczenie i traktowanie.
  • Wilgotność powietrza w garowni powinna być jak najbardziej stała.

Przekonaj się, jakie zalety mają tłoczone formy wypiekowe od Magorex →

Recoating, czyli regeneracja powłok Non-Stick

Stale dążymy do jak najbardziej korzystnej współpracy piekarni i cukierni z MAGOREX. Właśnie dlatego przygotowaliśmy specjalną ofertę dla klientów, których blachy i formy z powłoką nieprzywieralną wymagają odnowy. Martwisz się, że uszkodzony sprzęt nadaje się już tylko do wyrzucenia? Niepotrzebnie! Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, oferujemy usługę regeneracji powłok.

Zużytą warstwę usuniemy mechanicznie lub termicznie, dokonamy też drobnych napraw, jeśli zajdzie taka potrzeba. Na zakończenie procesu nałożymy zupełnie nową powłokę, dzięki czemu Twoje sprzęty odzyskają doskonałą kondycję. Co najlepsze, możemy powtórzyć to wielokrotnie.

Chcesz uzyskać więcej informacji? Zobacz formy i blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick w katalogu Magorexskontaktuj się z naszym działem handlowym, a wspólnie ustalimy szczegóły.