Perforacja blachy – jakie przynosi korzyści?
Wysokiej klasy materiały, przemyślane projekty i rozwiązania, które pomogą zachować pełną kontrolę nad procesem produkcji. Wyposażenie szyte na miarę to połowa sukcesu. Właśnie dlatego od ponad 20 lat uzupełniamy ofertę Magorex o sprzęty i akcesoria, które wyjdą naprzeciw oczekiwaniom klientów. Specjalnie z myślą o mniejszych, rodzinnych punktach oraz sporych zakładach produkcyjnych stworzyliśmy bogatą kolekcję blach piekarniczych i cukierniczych. Prym wśród nich wiodą modele z perforowanym dnem. Jakie są ich zalety oraz po co wykonujemy taki zabieg? Podpowiadamy, jak perforacja blachy poprawia jakość wypieku.
- Specjalne otwory ułatwiają cyrkulację powietrza, dzięki czemu ciepło szybciej dociera również do środkowej części blachy.
- Czas wypieku skraca się o kilkanaście procent.
- Wszystkie produkty są równomiernie wypieczone i mają powtarzalną, wysoką jakość.
- Problem niedopiekania pośrodku lub przepiekania na obrzeżach blachy nareszcie odchodzi w zapomnienie.
Blachy perforowane – o czym warto pamiętać?
Zastanawiasz się, jak maksymalnie wykorzystać potencjał blach z perforowanym dnem? Jeszcze zanim złożysz zamówienie dowiedz się, jak je czyścić i użytkować, aby dłużej cieszyć się ich możliwościami. Dopasuj też wielkość perforacji oraz rodzaj powłoki do charakteru Twoich wypieków. W Magorex produkujemy każdy rodzaj blach, począwszy od litych (bez otworów), poprzez inne, stworzone na specjalne życzenie klienta, skończywszy na modelach o standardowej perforacji.
Jak wybrać wielkość perforacji?
- Przygotowujesz swój asortyment z rzadszych ciast? Zdecyduj się na najmniejsze, gęsto ułożone otwory o wielkości 2 mm. Zapobiegniesz w ten sposób powstawaniu tzw. grzybków od spodu pieczywa i upewnisz się, że ciepło będzie przenikać odpowiednio szybko i równomiernie.
- Jeśli Twoje wypieki powstają na bazie bardziej gęstych ciast, postaw natomiast największą perforację – 5 mm.
- Wszystkim, którzy poszukują pośrednich, uniwersalnych rozwiązań proponujemy natomiast najbardziej popularne blachy piekarnicze i cukiernicze z otworami o wielkości 3 mm.
Dowiedz się, jak dbać o blachy i formy wypiekowe z powłoką Non-Stick →
Zasady użytkowania blach z perforowanym dnem
Wiesz już, jak perforacja blachy poprawia jakość wypieku? Chcesz zachować swój asortyment w doskonałej kondycji? Pamiętaj o dwóch podstawowych zasad, których warto przestrzegać na co dzień.
- Odkładaj blachy możliwie najbardziej delikatnie. W ten sposób unikniesz ryzyka zniekształceń i uszkodzeń. Nigdy nie upuszczaj ich też ani nie rzucaj jedna na drugą.
- Regularnie czyść blachy z nagaru. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ nawet najmniejsza warstwa zanieczyszczeń, która będzie zalegać na dnie i zatykać otwory, skutecznie zmniejszy funkcjonalność sprzętu. Czas produkcji zwiększy się, jakość produktów pogorszy, a cyrkulacja ciepłego powietrza zahamuje. Z tych samych powodów unikaj też zakrywania powierzchni blachy papierem wypiekowym.
Czyszczenie wypiekowych blach perforowanych
Chcesz mieć pewność, że czyszczenie będzie efektywne? Korzystaj wyłącznie ze sprawdzonych, dedykowanych środków, które nie uszkodzą blachy i bez problemu usuną nawet najbardziej uciążliwe zabrudzenia. Jednym z nich jest biodegradowalny płyn HAEM, dzięki któremu za jednym zamachem można wyczyścić od 16 do nawet 45 blach.