Jakość, higiena i ergonomia, czyli peelboard do garowania
Niezbędnym wyposażeniem każdego zakładu są produkty do garowania. Doskonale wiemy, że ich jakość musi być na najwyższym poziomie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom branży piekarniczo-cukierniczej opracowaliśmy rozwiązanie, które pomoże przeprowadzić ten proces bez dodatkowych komplikacji. O czym mowa? Chodzi oczywiście o nasz peelboard do garowania, który powstał z myślą o liniach automatycznych i przemysłowych, a także produkcji rzemieślniczej. Nie bez powodu w jego projekcie wykorzystaliśmy rozwiązania, które gwarantują utrzymanie wymogów higieny i ergonomii podczas produkcji. Zobacz, jakie są zalety struktury plastra miodu i dlaczego to właśnie peelboardowi poświęciliśmy jedną z naszych najnowszych, kompleksowo wyposażonych hal produkcyjnych.
Zobacz, jak się rozwijamy → Sprzęt piekarniczy Magorex: nowe hale produkcyjne i produkty
Peelboard do garowania – poznaj go bliżej
Drewniane deski do garowania potrafią przyprawić o prawdziwy ból głowy. Dlaczego ich popularność stale słabnie? Nawet jeśli po drodze możemy napotkać wiele innych problemów technicznych, sen z powiek spędza właśnie kwestia higieny. Wyjątkowa temperatura i wilgotność, które panują podczas tego niełatwego procesu, sprzyjają bowiem powstawaniu pleśni i grzybów. Właśnie dlatego na rynku coraz częściej można spotkać tego typu akcesoria wykonane z tworzyw sztucznych. Prym wśród nich wiedzie specjalny peelboard do garowania Magorex. Czym się wyróżnia?
Chcieliśmy, aby nasz peelboard był jeszcze prostszy w obsłudze i umożliwiał bardziej ekonomiczny system automatyzacji pieczenia. Owocem tych starań jest uniwersalne narzędzie, które nadaje się do każdego rodzaju wypieków o dowolnej gramaturze. Ale to nie koniec jego możliwości. Właśnie dzięki niemu w prawie nieograniczony sposób da się planować i usprawnić produkcję. Co jeszcze przemawia na korzyść peelboardu do garowania? Choćby opcja kompleksowej automatyzacji, zwiększenia wydajności i utrzymania miarowego, szybkiego tempa pracy, które nie odbywają się jednak kosztem wyjątkowych walorów końcowego produktu.
Zobacz, z czego powstał nasz peelboard i jakie jeszcze ma możliwości → Łatwiejsze garowanie chleba z peelboardem od Magorex
Peelboard do garowania – na czym polega jego przewaga?
Podobnie jak w przypadku wszystkich sprzętów piekarniczych i cukierniczych Magorex, również w tym przypadku to klient decyduje o szczegółach wykonania. Nasz peelboard jest dostępny w dowolnych wymiarach oraz z trzema wariantami narożników do wyboru: zaokrąglonym (30 stopni), kwadratowym (90 stopni) lub ściętym (45 stopni). Jesteś ciekawy, jakie jeszcze ma zalety? Zobacz, co o peelboardzie do garowania ma do powiedzenia nasz doradca handlowy, Jakub Panek:
Peelboard do garowania – jak jest zbudowany?
Wszystko to byłby oczywiście niemożliwe, gdyby nie przemyślany projekt i troskliwie dobrane materiały. Zewnętrzną powierzchnię peelboardu stworzyliśmy z materiału syntetycznego ABS, który jest szczególnie odporny na odkształcenia, zarysowania i uderzenia, a także działanie różnych substancji oraz czynników chemicznych. Nawet pod wpływem mycia w zmywarkach, używania środków myjących lub wystawienia na określne temperatury peelboard nie ulega deformacji i jest natychmiast gotowy do następnego użycia. Na szczególną uwagę zasługuje też jego zróżnicowana struktura. Z jednej strony ma bowiem powierzchnię idealną do produktów posypywanych mąką, a z drugiej – specjalną, przepuszczającą powietrze powłokę, dzięki której ciasto nie będzie się przyklejać.
To nie przypadek, że przez cały czas deska pozostaje idealnie sztywna i płaska. Efekt taki mogliśmy uzyskać nie tylko dzięki spawanej, aluminiowej ramie, ale też ciasnej, wewnętrznej siatce o innowacyjnej strukturze plastra miodu. Historia tego rozwiązania sięga początku XX wieku. Obecnie znalazło ono zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu i stało się częścią szerokiej gamy produktów. Dlaczego na nie postawiliśmy i jakie płyną z niego korzyści?
Aluminiowy honeycomb, czyli struktura plastra miodu
Mniejsze ilości zużytego materiału, niższe koszty i naprawdę wyjątkowe właściwości. Trudno wyliczyć wszystkie zalety struktury plastra miodu. Swoją nazwę zawdzięcza ona specjalnej sześciokątnej konstrukcji, zainspirowanej plastrem miodu produkowanym przez pszczoły. Czym jeszcze się charakteryzuje?
Stosowane wszędzie tam, gdzie potrzebne są lekkie, wytrzymałe i płaskie powierzchnie, wypełnienie te szturmem podbiło również branżę piekarniczo-cukierniczą. Zależnie od tego, jakie efekty chcemy osiągnąć, do jego produkcji możemy wykorzystać wiele różnych materiałów. My zdecydowaliśmy się na aluminium, czyli tworzywo o wieloletniej trwałości, odporne na korozję i działanie wysokich temperatur. Właśnie dzięki temu projekt peelboardu do garowania okazał się tak dużym sukcesem.
Poznaj więcej zalet aluminium dla branży piekarniczo-cukierniczej →
Zalety struktury plastra miodu
Chociaż wygląd struktur plastra miodu może się nieco od siebie różnić, ich wspólną cechą jest szereg pustych, sześciokątnych komórek ułożonych między cienkimi ściankami. Obecność dwóch powłok nałożonych na tego rodzaju wypełnienie sprawia, że końcowy produkt staje się perfekcyjnie sztywny, mobilny i jeszcze bardziej wytrzymały. Równocześnie zachowuje bardzo małą wagę, jest odporny na ściskanie lub zgniatanie, wydajny energetycznie i maksymalnie ergonomiczny. Ale to nie wszystko. Na jego korzyść przemawiają też niskie koszty produkcji, szczególnie w odniesieniu do wysokiej żywotności powstałych w ten sposób akcesoriów. Co ważne, dzięki zastosowaniu aluminium honeycomb podlega recyklingowi i jest przyjazny dla środowiska.