Garowanie chleba – najnowsze rozwiązania Magorex
Prawdziwym wyzwaniem stojącym przed piekarzami jest zbudowanie odpowiednich warunków dla uformowanego, odpoczywającego ciasta. Liczy się nie tylko dobra temperatura, ale też optymalna wilgotność. Dzięki garowaniu chleba, które odbywa się zazwyczaj przy użyciu specjalnych desek i kast, otrzymujemy świeży asortyment o rewelacyjnych walorach aromatycznych i smakowych. Dedykowane akcesoria powinny przede wszystkim sprostać wymogom higieny. Ergonomiczne materiały najwyższej jakości zapobiegną z kolei przywieraniu kęsów. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, poszerzyliśmy naszą ofertę o peelboard do garowania. Z czego powstał i w jaki sposób można go używać?
Peelboard do garowania chleba – zalety
Przyklejanie się ciasta do kasty lub deski to prawdziwa zmora. Konieczność stopniowego odrywania poszczególnych kawałków wydłuża i utrudnia pracę. Traci na tym również jakość wypieków. Aby zapobiec naruszeniu ich struktury, niektórzy inwestują w osobne podkładki. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne, choćby dlatego, że nieustannie trzeba je poprawiać i przesuwać.
Kierując się tymi obserwacjami, stworzyliśmy zewnętrzną powierzchnię peelboardu do garowania chleba z materiału syntetycznego ABS. Perfekcyjnie dostosowana szorstkość eliminuje wymienione problemy. Ma to spore znaczenie dla przebiegu, tempa i ekonomii procesów produkcyjnych. Łatwiejsze staje się również utrzymanie czystości. Podczas mycia nie trafimy na trudne do usunięcia, niewykorzystane kawałki ciasta i z łatwością zachowamy podstawowe standardy higieny. Co jeszcze się liczy? Przede wszystkim, jednorazowo możemy wytworzyć większe ilości ciasta i dowolnie nim dysponować. Zyskujemy przy tym wyroby o jednakowej, niezrównanej jakości.
Budowa peelboardu do garowania chleba
Taca pozostaje sztywna, perfekcyjnie płaska i odporna na obciążenia, uszkodzenia mechaniczne, zarysowania lub wgniecenia. Gwarantuje to z jednej strony spawana, aluminiowa rama, a z drugiej ciasna, wewnętrzna siatka, czyli tak zwany aluminiowy „plaster miodu”. Kwestią priorytetową była maksymalna wielozadaniowość produktu. To właśnie ona podyktowała poszczególne rozwiązania konstrukcyjne: dwustronną powierzchnię, możliwość włączenia peelboardu do zautomatyzowanych systemów produkcyjnych oraz różne warianty narożników do wyboru. Samodzielnie decydujesz, który z nich Ci odpowiada:
- zaokrąglony – 30 stopni,
- kwadratowy – 90 stopni,
- ścięty – 45 stopni.
Jak dbać o peelboard do garowania chleba?
Aby utrzymać peelboard w dobrej kondycji, warto zastąpić myjki ciśnieniowe oraz bardziej inwazyjne produkty myjące, które mogą ścierać powierzchnię detergentami o PH pomiędzy 6 a 9. Wystarczy, że przetrzesz poszczególne elementy miękką gąbką, przepłuczesz je i pozostawisz do naturalnego wyschnięcia. Przechowuj sprzęt w pozycji poziomej, na płaskiej powierzchni. Miejsce, które wybierzesz, powinno być mało nasłonecznione, suche i odpowiednio oddalone od źródeł ciepła. O czym jeszcze dobrze pamiętać? Zachowuj dopuszczalną temperaturę użytkowania, która plasuje się w granicach od -35oC do +65oC. Nie przekraczaj też maksymalnego obciążenia, czyli 12 kg/m2.