Wypiekanie chleba. Przydatny sprzęt dla piekarni i cukierni
Na przełomie wieków sposób wypiekania chleba oraz jego wygląd nieustannie się zmieniały. Bardziej nowoczesne metody oraz postęp technologiczny pozwalają dziś na otrzymanie tradycyjnego, równie aromatycznego jak niegdyś pieczywa o powtarzalnej jakości i wydłużonej świeżości. Żeby jednak móc cieszyć się takimi efektami, trzeba przyłożyć wiele starań do procesu produkcji. Punktem wyjścia dla piekarni i cukierni jest odpowiedni sprzęt, który pomoże zachować wydajność, zmniejszyć koszty i przejąć kontrolę nad każdym etapem pracy. Na co warto się zdecydować?
Garowanie chleba: peelboard
Garowanie ciasta jest podstawą we wszystkich zakładach, w których lwią część asortymentu stanowią różne rodzaje pieczywa oraz wypieki drożdżowe. Sposobów na przeprowadzenie tego procesu jest wiele, nie wszystkie jednak będą odpowiednie przy większej produkcji. Kiedy chcemy uzyskać idealną jakość swoich wyrobów, a jednocześnie przenieść produkcję na wyższy poziom, koniecznie musimy zainwestować w dedykowane sprzęty, takie jak peelboard do garowania, fermentacji i mrożenia. Produkt ten idealnie sprawdzi się tak podczas produkcji rzemieślniczej, jak i na liniach automatycznych lub przemysłowych. Co warto o nim wiedzieć?
Odrywanie kęsów ciasta, które przykleiło się do deski może negatywnie wpłynąć na przebieg, tempo i jakość wypieku chleba. Przydatny sprzęt powinien być więc wyposażony w specjalną, dwustronną i odpowiednio szorstką powierzchnię, która zapobiegnie przywieraniu. Takie właśnie zalety posiada taca fermentacyjna, która została stworzona z materiału syntetycznego ABS o grubości 2,0 mm. Podczas gdy jedna strona nadaje się do produktów posypywanych mąką, druga będzie przeciwdziałać podobnym kłopotom nawet gdy jej użycie jest niewskazane. Wysoką odporność na nacisk gwarantuje tutaj ciasna, wewnętrzna siatka, czyli tzw. aluminiowy plaster miodu, który jednocześnie pomaga upewnić się, że peelboard pozostanie perfekcyjnie płaski.
Zastanawiasz się, jak dobrać go do charakteru swojej produkcji? Jako producent możemy przygotować tacę fermentacyjną pod wymiary klienta oraz z różnymi wariantami narożników do wyboru: zaokrąglonymi (30 stopni), kwadratowymi (90 stopni) oraz ściętymi (45 stopni). Na które jeszcze przydatne sprzęty do wypiekania chleba warto postawić?
Wszystkie szczegóły na temat naszego flagowego produktu znajdziesz we wpisach Peelboard do garowania – zalety struktury plastra miodu oraz Ruszamy z produkcją peelboardów do garowania.
Akcesoria dla piekarni
Chociaż bacznie obserwujemy wszystkie nowe, ciekawe rozwiązania, które pojawiają się na rynku, zbyt często zapominamy zadbać o produkty, z których korzystamy na co dzień. A przecież to właśnie od nich zależy, czy nasza praca przebiegnie szybko i przyniesie zadowalające rezultaty. Zanim więc przejdziemy do większych i bardziej imponujących elementów wyposażenia, poświęćmy chwilę na rzeczy, od których wszystko się zaczyna: wałki do ciasta wykonane z drewna bukowego, sita, maty do pieczenia oraz wytrzymałe, dopuszczone do kontaktu z żywnością rękawice piekarnicze. Jeśli chodzi o wypiekanie chleba, przydatnym sprzętem dla piekarni i cukierni będą również nierdzewne, odporne na zużycie i ścieranie miski, a także łopaty i drążki, które służą do bezproblemowego załadunku oraz rozładunku pysznych, idealnie zarumienionych bułeczek lub bochenków. Więcej informacji o tego typu produktach znajdziesz we wpisie: Akcesoria dla piekarni i cukierni.
Wypiekanie chleba: zestawy form dla piekarni
Nie od dzisiaj wiadomo, że rodzaj materiału, który użyto do produkcji form wypiekowych ma ogromny wpływ tak na przebieg całego procesu, jak też jego końcowe rezultaty. Najważniejsze, aby profesjonalne wyposażenie było wytrzymałe, nie ulegało deformacji na skutek wysokiej temperatury oraz ciągłego nagrzewania i schładzania, a do tego znacznie skracało czas pieczenia. Wszystkie te efekty można osiągnąć, wybierając tylko takie produkty, które będą indywidualnie dopasowanie do rodzaju pieczywa oraz wymogów produkcji.
Każdą standardową propozycję z naszego katalogu możemy wykonać zgodnie z wytycznymi podanymi przez naszych klientów. Czasami najlepsze będą pojedyncze formy tłoczone lub gięte o nietypowych wymiarach, innym razem natomiast całe zestawy wykonane z aluminium, stali nierdzewnej lub AluSteel oraz wyposażone w specjalne powłoki, które zapobiegną przywieraniu.
Chcesz znaleźć rozwiązanie, które najbardziej się opłaca? Wszystkie nasze możliwości poznasz bliżej we wpisie: Tłoczone formy wypiekowe od Magorex.
Proste wypiekanie chleba tostowego
Istnieją takie produkty, które koniecznie muszą być wypiekane w specjalnych, przykrytych zestawach form. Doskonałym przykładem jest chleb tostowy, który powinien mieć precyzyjnie ustalony kształt oraz równe kromki o konkretnej wielkości, aby mógł być z powodzeniem wykorzystany w zwykłym opiekaczu domowym. Niestety, podczas produkcji można wówczas napotkać wiele problemów: luźne pokrywy trzeba magazynować oraz nakładać na formy bezpośrednio przed wypiekiem. Żeby proces ten trwał znacznie krócej i wymagał jeszcze mniej wysiłku, opracowaliśmy specjalne rozwiązanie, które można zastosować w większości wózków piekarniczych. Na czym ono polega?
Wózek z systemem zamykania pokryw
Wszystkie etapy produkcji w jednym miejscu, intuicyjna obsługa oraz szybkie, wygodne i bezproblemowe wypiekanie chleba? Przydatnym sprzętem dla piekarni będzie oczywiście wózek z innowacyjnym system zamykania pokryw. Ponieważ są one przymocowane na stałe, nie trzeba ich składować osobno oraz nosić po całym terenie zakładu. Jak to działa? Kiedy pokrywy są otwarte, można garować na nich ciasto. Następnie wystarczy zamknąć je przy użyciu specjalnej dźwigni. Czas obsługi znacznie się skróci, a pracownicy unikną typowych problemów, takich jak przypadkowe unoszenie pokrywy przez bochenek, który właśnie zaczyna wyrastać. O wiele łatwiej będzie też wyciągnąć odkryte zestawy. Żeby rozładować wózek, można automatycznie podnieść wszystkie pokrywy za jednym zamachem.
Sprawdź, czym jeszcze Cię zaskoczy → Wózek z systemem zamykania pokryw
Wózki do studzenia i transportu
Szybkie ochłodzenie pieczywa po wypieku pozwala utrzymać jego wysoką jakość nawet przez kilka dni. Co zrobić, żeby proces wyjmowania i studzenia każdego bochenka był znacznie łatwiejszy i jeszcze bardziej zorganizowany? Odpowiedzią jest sprzęt dla piekarni i cukierni, który nie zajmie zbyt wiele miejsca, da się łatwo przestawiać na terenie zakładu i pomoże stworzyć idealne warunki dla gorącego chleba. W tym przypadku proponujemy wybór pomiędzy standardowymi wózkami do chleba a modelami typu V wyposażonymi w pochylone pod kątem półki, które zwiększają powierzchnię studzenia. Masz nieco inny pomysł? Na zamówienie możemy przygotować nietypowe wymiary i rodzaje wózków do studzenia.
Kiedy mowa o wózkach, nie możemy oczywiście zapomnieć o innych, równie przydatnych produktach, które przyjdą pracownikom na pomoc na różnych etapach produkcji. W naszej ofercie znajdują się specjalne wózki m.in. na kosze z pieczywem, miski, materiały sypkie oraz ciężkie worki z mąką, które w przeciwnym wypadku trzeba przenosić samodzielnie ze sporym ryzykiem dla zdrowia swoich członków zespołu.