Automatyczna nadziewarka do pączków. W jakich cukierniach się sprawdzi?
Smażenie lub pieczenie, nadziewanie, posypywanie cukrem pudrem. Większość klientów przepada za słodkościami wypełnionymi lekkim, puszystym kremem, budyniem, czekoladą lub pyszną owocową marmoladą. W przypadku dużych zakładów, które przez cały rok starają się powiększyć swój asortyment o nowe wyroby cukiernicze, ręczne uzupełnianie nadzienia bywa jednak zwyczajnie niemożliwe. Czasami problemem jest niewystarczająca liczba pracowników oraz ograniczone możliwości przerobowe, innym razem naprawdę duża i zróżnicowana produkcja.
Niezależnie od tego, czy prowadzimy własny lokal i sprzedajemy towary na miejscu, czy wysyłamy je przy okazji do kilku innych zaprzyjaźnionych punktów, potrzebujemy specjalnego sprzętu, aby upewnić się, że wszystkie etapy pracy zostaną wykonane na czas. Jak zwiększyć wydajność, uniknąć kosztownych strat nadzienia i osiągnąć powtarzalną, wysoką jakość produktów? Odpowiedzią jest automatyczna nadziewarka do pączków, czyli jedno z urządzeń, które bije rekordy popularności wśród naszych klientów. Jakie ma zalety i kiedy się przydaje?
Proste i szybkie nadziewanie
Automatyczna nadziewarka została stworzona specjalnie dla większych cukierni, które mają w ofercie nie tylko pyszne, pomysłowo udekorowane pączki w wielu atrakcyjnych smakach, ale też m.in. eklery, rurki z kremem lub ciastka przekładane słodką, puszystą masą. W jaki sposób z niej korzystać?
Wystarczy uruchomić urządzenie, ustawić odpowiednie parametry oraz dobrać specjalną końcówkę do nadziewania, żeby aplikacja przebiegła bez większych trudności i zajęła znacznie mniej czasu. Podstawowym elementem wyposażenia jest tu oczywiście igła, na którą możemy nadziać dwa pączki jednocześnie. Specjalnie dla naszych klientów przygotowaliśmy jednak kilka różnych rodzajów końcówek do wyboru. Chcesz mieć pełną kontrolę nad przebiegiem nadziewania i zwiększyć funkcjonalność maszyny? W zależności od charakteru produkcji możesz zdecydować się m.in. na zagiętą igłę do precyzyjnego dozowania masy, a także specjalny model do rurek lub rogali.
Sprawdź, dlaczego warto pracować na sprzęcie piekarniczym i cukierniczym Magorex →
Automatyczna nadziewarka do produkcji pączków – jakie jeszcze ma zalety?
Niestety nawet przy stosunkowo niewielkiej ilości produktów próba ręcznego umieszczania lekkich, delikatnych kremów, marmolady lub masy budyniowej może powodować wiele problemów. Bardzo trudno jest odmierzyć dokładnie taką samą ilość nadzienia, trzymać się napiętego harmonogramu produkcji oraz uniknąć kosztownych strat. Równocześnie koniecznie trzeba też pamiętać o zachowaniu najwyższych standardów higieny oraz prawidłowej pielęgnacji swojego wyposażenia. Nowoczesne urządzenia dla cukierni, takie jak automatyczna nadziewarka do pączków od Magorex, umożliwiają nie tylko znacznie krótszy czas pracy, ale też pełną kontrolę surowców oraz idealną precyzję. Jakie jeszcze mają korzyści? Przede wszystkim są wytrzymałe oraz łatwe do utrzymania w czystości. Właśnie dlatego upewniliśmy się, że obudowa naszej maszyny została wykonana ze szczególnie odpornej stali nierdzewnej, a wszystkie ważne części, takie jak pompa, szybko można rozkręcić i wyczyścić. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Automatyczna nadziewarka do pączków składa się przede wszystkim z korpusu z włącznikiem oraz panelem sterowania, na którym pojawia się wybrany czas dozowania. W ten sposób możemy upewnić się, że dawka za każdym razem będzie jednakowa, a ewentualne straty zostaną ograniczone do minimum. Kolejnym ważnym elementem jest wyjątkowo pojemny lej, w którym zmieści się aż czternaście litrów nadzienia. Bardzo często korzystasz z jego lżejszych lub napowietrzonych wariantów? Specjalnie na użytek naszych klientów przygotowaliśmy docisk z obciążeniem, dzięki któremu urządzenie nadaje się również do trudniejszych aplikacji.
Zobacz, co jeszcze możemy Ci zaoferować → Asortyment do produkcji pączków – pełne wyposażenie od Magorex
Maksymalne bezpieczeństwo
Podstawowym celem, który przyświecał nam podczas pracy nad automatyczną nadziewarką do pączków była możliwość osiągnięcia doskonałych, powtarzalnych wyników w naprawdę krótkim czasie oraz bez ryzyka dla wszystkich członków zespołu. Właśnie dlatego wyposażyliśmy urządzenie w specjalny system bezpieczeństwa, który gwarantuje, że na żadnym etapie nadziewania nie dojdzie do błędów lub niespodziewanych wypadków. Dzięki czujnikowi leja włożenie dłoni lub palców do miejsca, w którym znajdują się tryby maszyny będzie zwyczajnie niemożliwe, a praca przebiegnie bez dalszych zakłóceń.
Przekonaj się, czego jeszcze nie może zabraknąć w Twoim zakładzie → Niezbędne narzędzia dla cukierników
Asortyment do produkcji pączków. Poznaj rozwiązania Magorex
Przygotowując naszą ofertę nie mogliśmy również zapomnieć o wszystkich mniejszych zakładach, które mają własne potrzeby i wymagania. Właśnie dlatego wprowadziliśmy do naszego katalogu kilka najpotrzebniejszych sprzętów, takich jak ręczne nadziewarki, które posiadają możliwość regulacji ilości podawanej masy – zarówno boczne, jak też wsparte na misce lub pojemniku. Na zamówienie możemy też wyprodukować smażalniki do pączków o konkretnej wielkości z ociekaczem otwieranym na krótki bok.
Nie jesteś pewien, które rozwiązanie sprawdzi się w Twoim zakładzie? Zastanawiasz się, w jakiej cukierni warto wykorzystać automatyczną nadziewarkę do pączków, a kiedy lepszy będzie tradycyjny model? Wszystkim klientom, którzy chcą samodzielnie przetestować jej możliwości, oferujemy opcję wypożyczenia sprzętu na siedem dni. Na automatyczną nadziewarkę do pączków udzielamy dwunastomiesięcznej gwarancji.