Skip to content

22 czerwca 2022Jak oszczędzać pieniądze dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu?

Wszystkie zakłady, żeby ograniczyć koszty produkcji i skrócić czas wypieku, potrzebują odpowiedniego wyposażenia. Jak to działa i na co warto się zdecydować? Oto kilka skutecznych sposobów, jak oszczędzać pieniądze dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu.
Jak ograniczyć koszty dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu

Jak sprawnie działa Twoja piekarnia?

Coraz większe wydatki na energię, surowce i transport to dla piekarni i cukierni prawdziwe wyzwanie. Co gorsza, wszystko wskazuje na to, że dalszy wzrost kosztów produkcji jest nieunikniony i z czasem może jeszcze bardziej nadszarpnąć budżet lokalnych zakładów. Nawet niewielkie zmiany w tym zakresie przekładają się oczywiście na mniejsze zyski wszystkich przedstawicieli branży, którzy stopniowo podnoszą ceny swoich towarów. Chociaż oszczędności trzeba dziś szukać na każdym kroku, nie może się to odbywać kosztem jakości lub wydajności pracy. Co zrobić, żeby w dobie inflacji utrzymać się na rynku? Nawet jeżeli nie jesteśmy w stanie kontrolować popytu konsumentów lub rosnących cen materiałów, możemy zapobiec niektórym z tych zagrożeń, jeśli tylko zadbamy o odpowiednie wyposażenie. Jak oszczędzać pieniądze dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu?

Jak oszczędzać pieniądze dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu?

Odpowiedzi jest kilka. Mniejsze i większe zakłady, które chcą stworzyć bezpieczne środowisko pracy, a jednocześnie dowolnie planować produkcję i kontrolować zużycie zasobów coraz częściej inwestują w nowoczesne urządzenia do automatyzacji. Ponieważ wybór możliwych rozwiązań jest naprawdę szeroki, nic nie stoi dziś na przeszkodzie, aby zdecydować na własną rękę, które obszary wymagają wprowadzenia innowacji, a co może pozostać bez zmian. Automatyczna krajalnica do ciast i tortów oraz automatyczna nadziewarka do pączków to sprawdzony sposób, żeby ograniczyć ilość odpadów produkcyjnych oraz osiągnąć powtarzalne, wysokiej jakości efekty w krótszym czasie i przy mniejszym wysiłku pracowników.

Ale to nie wszystko, o czym warto pomyśleć, jeśli w nowym sezonie chcemy ograniczyć wydatki. Kluczem do sukcesu jest sprzęt, który zwiększy wydajność produkcji, ograniczy straty i okaże się na tyle wytrzymały, aby nie trzeba go było wymieniać na nowszy model nawet przy intensywnym użytkowaniu. Na co warto się zdecydować?

Przekonaj się, jak możesz usprawnić działanie swojego zakładu ze sprzętem Magorex → Automatyzacja produkcji w branży piekarniczej i cukierniczej

regały piekarnicze do łatwego przechowywania magorex

Wydajność, precyzja, oszczędności. Rozwiązania Magorex dla piekarni i cukierni

W procesie produkcyjnym używamy różnorodnych materiałów oraz korzystamy z najnowszych rozwiązań, które mogą skrócić czas wypieku nawet o kilkanaście procent i przynieść zakładom realne oszczędności. Po latach prób i eksperymentów doskonale wiemy, które z nich sprawdzą się najlepiej. Jak oszczędzać pieniądze dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu?

Pamiętaj, że najlepsze rezultaty potrafią przynieść rzeczy, jakim zazwyczaj nie poświęcamy zbyt wiele uwagi. Zdarza się, że swoje wyroby musisz trzymać w piecu trochę dłużej, aby uniknąć niedopiekania ciasta na brzegach? Nie potrafisz ograniczyć strat drogich surowców, a może już dawno pogodziłeś się z problemem przywierania kęsów do blachy? Chociaż osobno wydają się zupełnie nieszkodliwe, sytuacje te na dłuższą metę mogą w znacznym stopniu zwiększyć koszty produkcji. Na szczęście bardzo szybko można ich uniknąć. Na które sprzęty warto się zdecydować?

blachy wypiekowe z powłoką non stick jak o nie dbać

Krótszy czas, lepsza jakość wypieku

Najlepszą gwarancją równomiernego przenikania ciepła w trakcie wypieku jest zabieg perforacji. Otwory, których wielkość zależy od konsystencji ciasta, poprawią przepływ powietrza, które znacznie szybciej będzie docierać do wszystkich części blachy. Proces produkcji będzie trwać znacznie krócej, a jednocześnie utrzymamy wysoką, powtarzalną jakość swojego asortymentu. Specjalnie na życzenie naszych klientów opracowaliśmy kilka różnych opcji perforacji do wyboru. Najbardziej uniwersalne są otwory 3 mm. W przypadku gęstych ciast idealnie sprawdzi się perforacja 5 mm. Jeśli są one jednak rzadsze, lepiej postawić na mniejsze i gęsto rozmieszczone otwory 2 mm. Podobnie jak w pozostałych przypadkach, również tutaj oferujemy opcję wykonania innych, niestandardowych otworów na zamówienie.

Jak rozwiązać typowe problemy i wprowadzić oszczędności?

Ale to nie wszystko. W naszej ofercie posiadamy szeroką gamę urządzeń i akcesoriów, które zapobiegają marnowaniu surowców oraz przyklejaniu się kęsów podczas garowania, takich jak specjalny peelboard, który przy okazji usprawni proces ich mrożenia lub transportu. Żeby ograniczyć ilość strat, warto również postawić na blachy z powłokami Non-Stick, które uniemożliwią przywieranie ciasta również na dalszych etapach produkcji. Zauważyłeś, że ich powierzchnia uległa uszkodzeniu? Chcesz uniknąć kolejnych wydatków? Zamiast kupować zupełnie nowy sprzęt, skorzystaj z usługi recoatingu, dzięki której możesz nawet kilka razy wymienić swoją powłokę Non-Stick. 

Co jeszcze może się przydać? Jeśli wybór pieczywa w Twoim zakładzie jest naprawdę duży i każdego dnia przygotowujesz dla swoich klientów aromatyczne chleby foremkowe, zamiast pojedynczych sprzętów możesz zdecydować się na profesjonalne zestawy form, dzięki którym będziesz w stanie piec więcej bochenków przy jednym załadowaniu pieca. Pamiętaj, że spore znaczenie dla wydajności wypieku mają użyte materiały (aluminium, stal nierdzewna lub AluSteel) oraz opcje wykonania. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zwróć się bezpośrednio do producenta, który pomoże Ci dobrać je do swoich oczekiwań.

produkcja sprzętu piekarniczego i cukierniczego

Pobierz katalog Magorex i znajdź oszczędności

Profesjonalne środki do czyszczenia sprzętu piekarniczego i cukierniczego

Dbanie o swoje wyposażenie to najlepsza gwarancja, że będzie ono służyć znacznie dłużej bez konieczności renowacji lub wymiany. Jak zaoszczędzić pieniądze dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu? Zasada jest prosta: podczas produkcji koniecznie przestrzegaj wskazówek producenta, który podpowie, jak korzystać z niego w bezpieczny sposób, a do czyszczenia używaj wyłącznie sprawdzonych środków.

Żeby pozbyć się nagaru i skutecznie domyć blachy, formy oraz wózki piekarnicze, trzeba jedynie nanieść na czyszczoną powierzchnię specjalny płyn HAEM. A kiedy próbujemy usunąć uporczywe plamy tłuszczu, spieki oraz intensywne zabrudzenia ze stali nierdzewnej, wystarczy niewielka ilość jednego z naszych najnowszych produktów, czyli REX-KLAR, o którego działaniu dowiesz się więcej w artykule  Środek do czyszczenia REX-KLAR. Nowość Magorex dla piekarni i cukierni

Środek do czyszczenia REX-KLAR dla piekarni i cukierni
Sprzęty i maszyny do piekarni od Magorex

Indywidualne zamówienia dla piekarni i cukierni

Niezależnie od tego, czy musisz wyposażyć swój zakład od podstaw, czy w nadchodzącym sezonie chcesz wymienić tylko kilka sprzętów, które z biegiem czasu straciły swoją idealną kondycję, zwróć szczególną uwagę na sposób wykonania oraz materiały wykorzystane podczas produkcji. Nawet drobne modyfikacje mogą zadecydować o tym, jak dobrze sprzęt będzie Ci służyć oraz kiedy trzeba będzie go zastąpić. Pamiętaj, że maszyny i urządzenia do piekarni to inwestycja, która powinna idealnie pasować do procesu produkcji oraz warunków panujących w zakładzie. Chociaż czasami wystarczą standardowe rozwiązania z katalogu, zazwyczaj lepiej postawić na zamówienia indywidualne, żeby móc samodzielnie dopasować ich kształt lub poszczególne parametry. W ten sposób upewnisz się, że zamawiasz to, czego rzeczywiście potrzebujesz, a jednocześnie nie będziesz tracić czasu i pieniędzy na testowanie nieodpowiednich narzędzi.

Jak to działa? Więcej przydatnych informacji znajdziesz w artykułach Blachy wypiekowe na zamówienie oraz Dodatkowe możliwości w produkcji sprzętu piekarniczego.

Szukasz solidnego partnera dla swojego biznesu? Skontaktuj się z nami.