Skip to content

14 września 2021Automatyzacja produkcji w branży piekarniczej i cukierniczej

Wielu piekarzy i cukierników podejmuje kroki, aby unowocześnić i usprawnić działanie swojego zakładu. Jakie rozwiązania wybierają? Czy warto inwestować w urządzenia do automatyzacji produkcji w branży piekarniczej i cukierniczej? Sprawdź.
automatyzacja produkcji piekarnie i cukiernie

Duże kontra małe

Automatyzacja produkcji nie wszędzie przebiega tak samo. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb zakładów różnej wielkości. Niektóre przedsiębiorstwa stosują ją w ograniczonym stopniu, podczas gdy inne wprowadzają ją na naprawdę dużą skalę.

Odpowiednio przeszkolona kadra musi wtedy przede wszystkim sprawować nadzór nad maszynami. To korzystne rozwiązanie zwłaszcza wtedy, kiedy punkt zaopatruje dużą sieć odbiorców.

Asortyment, który w tym celu powstaje, musi często spełniać konkretne standardy jakościowe. Bardzo ważne też, aby wszystkie sztuki wyglądały i smakowały dokładnie tak samo. Osiągnięcie takich rezultatów dzięki produkcji ręcznej byłoby w najlepszym wypadku bardzo trudne.

Poznaj nasze najnowsze rozwiązania dla piekarni → Nowoczesny sprzęt piekarniczy od Magorex

Nieskończone możliwości

Nie można jednak zapominać, że automatyzacja nie jest zarezerwowana tylko dla dużych producentów. Również mniejsze firmy mogą coś na niej zyskać. Szczególnie jeśli jest wprowadzona umiejętnie. 

Piekarze i cukiernicy samodzielnie decydują, które obszary powinny zostać zautomatyzowane. Zwykle bez problemu można dopasować poszczególne rozwiązania do wielkości produkcji, a nawet powierzchni pomieszczenia. Na co warto się zdecydować? Jakie zalety ma automatyzacja produkcji w branży piekarniczej i cukierniczej?

automatyzacja produkcji w piekarniach i cukierniach

Dlaczego warto zautomatyzować produkcję?

Wydajność, niezawodność, efektywność. Rozwój i zwiększenie konkurencyjności to główne powody, dla których namawiamy naszych klientów do wprowadzania w ich zakładach innowacji. Nowoczesne sprzęty i urządzenia to lepsza organizacja pracy, stabilna jakość i zdecydowanie mniejsze koszty. Ryzyko błędów popełnionych przez pracowników okazuje się też o wiele mniejsze. Można dowolnie zaplanować i poprowadzić produkcję, kontrolować zużycie zasobów oraz stworzyć komfortowe, bezpieczne stanowiska pracy.

sprzęt piekarniczy i cukierniczy Magorex

Automatyzacja produkcji w branży piekarniczej i cukierniczej

Żeby wszystko przebiegło bez problemu, musimy jednak pamiętać o kilku rzeczach. Jedną z nich jest dobór wyposażenia, które sprosta wszystkim oczekiwaniom. Jakie kryteria wziąć pod uwagę? Przede wszystkim jakość i sposób wykonania. Zaopatrując się u sprawdzonego producenta mamy gwarancję, że bardzo szybko nie pojawią się pierwsze usterki, uszkodzenia i awarie.

Nie jesteś pewien, czy sprzęt spełni Twoje oczekiwania? Najlepiej będzie przetestować go przed zakupem. Taką opcję oferujemy choćby w przypadku automatycznej nadziewarki do pączków, którą można wypożyczyć na siedem dni. Dla kogo będzie najlepsza? Jakie jeszcze mamy urządzenia do automatyzacji produkcji w branży piekarniczej i cukierniczej?

Dowiedz się więcej o automatycznej nadziewarce do pączków od Magorex →

Automatyzacja produkcji w piekarniach i cukierniach. Poznaj rozwiązania Magorex

Automatyczna krajalnica do ciast

Krajalnica do ciast i tortów powstała na specjalne życzenie jednego z naszych klientów. Od tamtej pory weszła do stałej oferty Magorex. Jak działa? Wystarczy odpowiednio ją zaprogramować, aby uzyskać kawałki ciasta do idealnych proporcjach. To urządzenie proste w obsłudze, które pomaga zaoszczędzić czas, zachować pełną wielozadaniowość w cukierni i osiągnąć profesjonalne efekty. Zobacz, jak można z niej korzystać.

Automatyczna nadziewarka do pączków

Znacznie przyspiesza proces nadziewania wyrobów cukierniczych i można ją dowolnie zaprogramować. Automatyczna nadziewarka przyda się nie tylko w Tłusty Czwartek. Wyposażyliśmy ją w szereg udogodnień i zabezpieczeń, które sprawiają, że praca staje się łatwiejsza i bardziej kontrolowana.

Podstawą urządzenia jest korpus z włącznikiem oraz panelem sterowania. Nakładaną na niego pompę można bez trudu rozkręcić i wyczyścić. Do dyspozycji klientów oddajemy nie tylko igły do nadziewania pączków, ale też między innymi rogali lub rurek. Kolejnym ważnym elementem jest lej, do którego wlewa się nadzienie. Specjalny docisk z obciążeniem sprawia, że możliwe jest wypełnienie produktów również lżejszym nadzieniem, na przykład bitą śmietaną. Samodzielnie decydujesz, jaki czas jego podawania oraz dawka w gramach Cię zadowala.

Zobacz, jak łatwy jest montaż i obsługa naszej nadziewarki:

Masz pytania o możliwość automatyzacji produkcji w branży piekarniczej i cukierniczej? Szukasz solidnego partnera? Skontaktuj się z naszymi przedstawicielami handlowymi!