Ograniczanie strat, większa wydajność, oszczędności. Trendy w sprzęcie piekarniczym na 2023 rok
Miniony rok był wyzwaniem dla każdej branży. Przedsiębiorcy po raz kolejny koncentrowali się na szukaniu oszczędności, bardziej efektywnym wykorzystaniu zasobów i minimalizowaniu strat. W kontekście rekordowych cen surowców i energii ważniejsze niż kiedykolwiek okazuje się zmniejszenie ilości odpadów produkcyjnych, a także skrócenie czasu wypieku. Zgodnie z przewidywaniami w najbliższej przyszłości ma więc utrzymać się tendencja do stosowania nowoczesnych, dedykowanych rozwiązań i technologii, optymalizowania procesów, działania zgodnie z ideą zero waste, a także programowej ochrony zdrowia i środowiska naturalnego.
Jak wdrożyć ten kierunek rozwoju? Kiedy celem jest swobodne planowanie produkcji i kontrolowanie zużycia, nie można się obejść bez inwestycji w ergonomiczne, wydajne i niezawodne wyposażenie. Przedstawiamy trzy wiodące trendy w sprzęcie piekarniczym na 2023 rok.
Podpowiadamy, jak radzić sobie z marnowaniem żywności w piekarniach →
Garowanie pod kontrolą. Peelboard
W obecnej sytuacji rynkowej, kiedy niezbędne staje się zwiększanie wydajności, obniżanie kosztów związanych z pracą i usprawnianie produkcji, coraz więcej zakładów decyduje się na automatyzację przynajmniej części procesów. Często dotyczy to m.in. systemu załadowczego. Jeśli będzie on odbywać się szybciej i bardziej efektywnie, nie dopuścimy do strat energii i czasu przy ponownym nagrzaniu pieca. Temperatura w komorze utrzyma się na stałym, pożądanym poziomie, a my uzyskamy powtarzalną jakość każdego produktu. Niezbędnym elementem w tym łańcuchu okazują się dziś specjalne peelboardy do garowania. W naszej ofercie posiadamy tace fermentacyjne, które mogą być wykorzystane zarówno w produkcji rzemieślniczej, jak też liniach automatycznych i przemysłowych. Jakie mają zalety?
Peelboardy są uniwersalnym, lekkim i łatwym w obsłudze narzędziem do garowania różnego rodzaju kęsów o dowolnej gramaturze. Mogą być one transportowane do pieca nawet po upływie kilkunastu godzin. Z technologicznego punktu widzenia rozwiązanie to otwiera przed przedstawicielami branży prawie nieograniczone możliwości. Ponieważ ich zewnętrzna powierzchnia została wykonana z materiału syntetycznego ABS o odpowiednio dobranej szorstkości, nie musimy borykać się z problemem przywierania ciasta. Gładka powłoka na drugiej stronie tacy nadaje się natomiast do wyrobów posypywanych mąką. Jednorazowo możemy więc stworzyć większe ilości ciasta, dysponować nimi do woli i zmniejszać ilość odpadów produkcyjnych.
Poznaj wszystkie zalety naszej tacy fermentacyjnej → Ruszamy z produkcją peelboardów do garowania
Optymalizacja procesu pieczenia. Zestawy form
W zakładach nastawionych na dużą, masową produkcję nie zawsze sprawdzają się pojedyncze formy. Sprzętem piekarniczym, który ciągle zyskuje na popularności, okazują się w takich przypadkach zestawy połączonych ze sobą form, które umożliwiają wypiekanie kilku ciast na raz w jednym piecu. Nasze rozwiązania pozwalają na skuteczną oszczędność czasu i energii, a także lepszą organizację pracy. Zestawy form nie ulegają deformacji, są też odporne na wysoką temperaturę, chłodzenie i korozje.
W Magorex jesteśmy w stanie przygotować je na indywidualne zlecenie – tak, by idealnie pasowały do pieca oraz spełniały wszystkie wymogi techniczne. Klienci mogą samodzielnie decydować m.in. o ilości sztuk lub ich wymiarach, a także wykorzystanych materiałach i opcjach wykończenia. Jedną z nich jest zewnętrzne malowanie formy na czarno, dzięki któremu uzyskujemy lepszą jakość i jednolity kolor pieczywa.
Zestawy form – wyniki testów odpieku
Obserwacje te potwierdzają testy odpieku, które jeszcze w tym roku przeprowadzone były w Instytucie Piekarnictwa w Holandii. Jakie są ich wyniki? Najważniejsze wnioski dotyczą korzyści, jakich możemy się spodziewać przy zastosowaniu odpowiednich materiałów i farb do ich malowania. Mają one bowiem wpływ nie tylko na wygląd i klasę wypieków, ale też sam proces produkcji. Nasze rozwiązania pozwalają więc przyspieszyć czas nagrzewania, skrócić pieczenie i zmniejszyć koszty zużycia energii. Co ważne, najlepiej w testach wypadły dwa rodzaje surowców: stal auliniowana (AluSteel) i aluminium.
Poznaj wszystkie zalety tłoczonych form wypiekowych od Magorex →
Zapobiec przywieraniu. Powłoka Non-Stick
Na przełomie lat 2022 i 2023 dla wielu zakładów kwestia marnowania żywności ponownie stała się kluczowa. Negatywne skutki finansowe i ekologiczne zmuszają przedstawicieli branży do szukania nowych rozwiązań, które zapobiegną trwonieniu nakładów poniesionych na jej wytworzenie. Jak ograniczyć ilość odpadów i rozsądnie gospodarować surowcami, wodą lub energią? Na pomoc piekarniom i cukierniom przychodzą nie tylko blachy i formy idealnie dopasowane do potrzeb zakładu, ale też… nowoczesne sposoby ich wykończenia.
Trendem w sprzęcie piekarniczym na 2023 rok okazują się więc przede wszystkim specjalne pokrycia Non-Stick. Pozwalają one na efektywny wypiek bez użycia środków natłuszczających, zapobiegają przywieraniu produktów do powierzchni roboczych i są odporne na wysokie lub niskie temperatury, ścieranie lub urazy mechaniczne. W efekcie oszczędzamy zasoby, minimalizujemy straty produkcyjne oraz dbamy o higienę i wydajność procesów. Ponieważ charakteryzują się one bardzo niskim współczynnikiem tarcia, ciasto w trakcie pieczenia nie przykleja się do blachy. Tym samym zapewniamy najwyższą jakość wyrobu końcowego, a do tego nie musimy tracić czasu na mycie i szorowanie użytych akcesoriów. Dodatkową korzyścią dla firm jest opcja regeneracji powłok w Magorex. W razie konieczności jesteśmy więc w stanie ściągnąć zużytą warstwę i dokonać drobnych napraw, a na końcu nałożyć zupełnie nową powłokę. Co ważne, proces ten może być wykonywany wielokrotnie.
Przekonaj się, jak dbać o blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick →