Skip to content

17 października 2022Marnowanie żywności. Jak radzić sobie z nim w piekarniach?

Ograniczenie kosztów produkcji i zmniejszenie ilości odpadów to podstawowe wyzwania, z którymi mierzą się dziś polskie piekarnie. Jakie są najczęstsze przyczyny marnowania żywności? Jak sobie z nim poradzić?
Jak radzić sobie z marnowaniem żywności w piekarniach

Marnowanie żywności w piekarniach – jak do niego dochodzi?

Inflacja ma negatywny wpływ nie tylko na konsumentów, ale też przedstawicieli branży piekarniczej i cukierniczej, którzy zmagają się z rosnącymi cenami surowców i energii. Kiedy produkcja świeżych, bardzo dobrej jakości wyrobów staje się coraz bardziej kosztowna, przedsiębiorcy szukają nowych sposobów na minimalizowanie strat i wprowadzenie oszczędności. Zadanie to nie zawsze okazuje się jednak proste. Właściciele małych i średnich firm co tydzień muszą poradzić sobie z ogromną ilością odpadów piekarniczych. Ich liczbę szacuje się nawet na kilka ton.

Czasami problem pojawia się już na etapie transportu, magazynowaniahandlu detalicznego. W wielu przypadkach jednak występuje on znacznie wcześniej i ma związek z technologią i organizowaniem produkcji, a także efektywnym wykorzystaniem surowców. Szczególnie trudne okazuje się dopasowanie asortymentu do potrzeb i oczekiwań klientów, a także produkowanie ich w odpowiedniej, mniejszej ilości. Na poważne straty może też narazić przedsiębiorców brak ergonomicznego, wydajnego i niezawodnego wyposażenia, które pozwoliłoby osiągnąć powtarzalne, wysokiej jakości efekty przy ograniczonych nakładach finansowych.

Marnowanie żywności w piekarniach – najczęstsze przyczyny

Poprawnie zorganizowane i przeprowadzone procesy technologiczne to najlepszy sposób, by zmniejszyć ryzyko marnowania żywności w piekarniach. Jak sobie z nim radzić? Pierwszym krokiem dla wszystkich zakładów powinna być analiza poszczególnych etapów produkcji. Tylko wtedy możemy stopniowo eliminować słabe punkty i wprowadzać niezbędne innowacje. Na czym warto się skupić? Podstawowymi problemami w tym sektorze często okazują się:

  • trudny do przewidzenia, zmieniający się popyt i nadwyżki produkcyjne,
  • przekroczenie terminu przydatności do spożycia lub zwroty,
  • niewłaściwe technologie i nieodpowiednio dobrane sprzęty lub akcesoria,
  • problemy ze stosowanymi opakowaniami lub systemem przechowywania w magazynie,
  • warunki techniczno-organizacyjne w zakładzie,
  • częste awarie, przestoje lub pomyłki.

Dowiedz się, jak oszczędzać pieniądze dzięki sprzętowi piekarniczemu i cukierniczemu →

Marnowanie żywności – jak sobie z nim radzić w piekarniach?

Konsumenci oczekują przede wszystkim naturalnych składników, starannie dobranej receptury i odpowiednio wypieczonych wyrobów, które pozostaną świeże jeszcze przez parę dni. W praktyce niestety zbyt często oznacza to krótkie terminy przydatności do spożycia. Wszystkie produkty, które nie zostaną sprzedane do końca dnia, muszą więc zostać wycofane. Chociaż nie sposób przewidzieć faktycznego zapotrzebowania, istnieje kilka sposobów, które pomogą zmniejszyć problem marnowania żywności w piekarniach. Korzyści może przynieść między innymi stosowanie technologii pieczywa mrożonego. Końcowy wypiek jest wówczas odpowiedzią na realne potrzeby klientów.

Kiedy chcemy podnieść efektywność pracy i uniknąć typowych problemów, możemy wykorzystać m.in. specjalne tace fermentacyjne. Nadają się one zarówno do produkcji rzemieślniczej, jak i na liniach automatycznych. Podstawową zaletą peelboardów jest ich nowoczesna, dwustronna budowa, która pozwala na bezproblemowe garowanie i mrożenie różnego rodzaju produktów. Zewnętrzna powierzchnia została w tym przypadku zaprojektowana do wypieków tradycyjnie posypywanych mąką. Druga, przepuszczająca powietrze powłoka gwarantuje natomiast, że ciasto nie zacznie się przyklejać niezależnie od okoliczności. Co więcej, wszystkie etapy przygotowania kęsów do wypieku – zarówno garowanie, jak też mrożenie – mogą się odbyć przy użyciu tej samej tacy.

Dowiedz się więcej → Wypiekanie chleba — przydatny sprzęt

Jak działa producent sprzętu dla piekarni i cukierni
jak radzić sobie z marnowaniem żywności w piekarniach i cukierniach

Marnowanie żywności w piekarniach – co jeszcze możesz zrobić?

Coraz bardziej powszechne wśród wszystkich przedstawicieli branży są próby ponownego wykorzystania produktów, które w przeciwnym wypadku trzeba by było wycofać. Niesprzedane lub lekko podsuszone rogaliki, pieczywo, ciasta i desery mogą być przetworzone na wiele różnych sposobów. Często w ten właśnie sposób nie tylko możemy ograniczyć straty, ale jednocześnie poszerzyć nasz asortyment o nowe, ciekawe wypieki lub desery.

Co jeszcze można zrobić? Jak radzić sobie z marnowaniem żywności w piekarniach? Równie ważne jest starannie planowanie wszystkich działań na poziomie magazynu surowców. Wykorzystywane do ich przechowywania pojemniki, opakowania i akcesoria powinny na długo utrzymywać ich właściwości. Jednocześnie jednak warto dążyć do eliminacji nadmiernych zapasów, szczególnie jeśli składniki mają krótki termin przydatności do spożycia.

Marnowanie żywności w piekarniach a proces produkcji. Rozwiązania Magorex

W procesie produkcyjnym używamy różnorodnych materiałów i korzystamy z najnowszych, przetestowanych rozwiązań, które przynoszą piekarniom i cukierniom realne oszczędności. Na korzyść naszych sprzętów przemawia nie tylko bezawaryjność i ergonomia użytkowania, ale też elastyczna, dopasowana do potrzeb budowa. Zawsze wtedy, kiedy naszym klientom nie wystarczą standardowe produkty z katalogu, możemy w odpowiedni sposób zmienić ich kształt, rozmiary lub inne szczegóły wykonania. Jak radzić sobie z marnowaniem żywności? Co może się przydać? W piekarniach i cukierniach najciekawsze efekty przynoszą między innymi blachy i formy z nieprzywieralną, dobieraną na zamówienie powłoką.

Produkty te są jeszcze bardziej odporne na wysokie i niskie temperatury, a także ścieranie lub silne środki chemiczne. Mają też bardzo niski współczynnik tarcia. Na czym polega ich działanie? Przede wszystkim ciasto nie zaczyna przywierać, lepiej rośnie i przypieka się w równomiernym tempie. Powłoki nieprzywieralne to najlepszy sposób, by ograniczyć ilość resztek i zmniejszyć koszty związane z natłuszczaniem lub czyszczeniem.

blachy wypiekowe z powłoką non stick jak o nie dbać

Szukasz solidnego partnera dla swojego biznesu? Skontaktuj się z nami.