Skip to content

21 listopada 2022Blachy wypiekowe: rodzaje dostępne w Magorex

Chociaż nasze blachy piekarnicze i cukiernicze mają już naprawdę długą historię, nie przestajemy nad nimi pracować. Wszystko po to, by zawsze pasowały do realiów branży i wymagań klientów. Przekonaj się, jakie rodzaje blach wypiekowych są dziś dostępne w Magorex. Wybierz produkty, które idealnie sprawdzą się w Twoim zakładzie.

Jak wybrać najlepsze blachy wypiekowe?

Każda piekarnia specjalizuje się w innych wypiekach. Bezpieczeństwo w procesie produkcji, najwyższą jakość i wygodę użytkowania gwarantuje tylko indywidualnie dobrane wyposażenie. W co warto się zaopatrzyć, by efektywnie pracować? Chociaż należą do naszych najstarszych produktów, blachy wypiekowe zdecydowanie nie tracą na popularności. Przez wszystkie minione lata wprowadziliśmy do naszego katalogu produkty o różnych kształtach, szerokościach i wysokościach. Niektóre z nich mogą być całkowicie płaskie, inne natomiast mają dwa, trzy lub cztery ranty.

Nie wystarczy jednak ustalić ich najlepszej liczby, by cieszyć się swoim sprzętem przed dłuższy czas. Równie ważna jest wysokość rantów (10, 20 lub 23 mm), a także krawędź (zawijana lub prosta) i stopień zagięcia (45o lub 90o). Na co jeszcze zwrócić uwagę? Choćby na surowce wykorzystane podczas produkcji. Standardowe rozwiązania powstają zwykle z aluminium lub AluSteel. Na zamówienie dostępne są też jednak inne opcje, takie jak stal nierdzewna lub BlueSteel. Klienci mogą też samodzielnie decydować o wielkości perforacji, narożnikach każdej blachy (otwarty, spawany lub wyoblony) i obecności powłok nieprzywieralnych. 

Zobacz nasze dodatkowe możliwości w produkcji sprzętu piekarniczego →

Blachy wypiekowe na zamówienie

Jesteśmy w stanie wyprodukować dokładnie takie blachy wypiekowe, jakich potrzebujesz, by praca była wydajna i przynosiła doskonałe efekty. Nasze możliwości nie kończą się jednak na indywidualnym dopasowaniu różnych szczegółów projektu, takich jak wymiary, ranty lub kształt narożników. Oferujemy też rozwiązania, które przynoszą realne oszczędności i skracają czas wypieku o kilkanaście procent. Jednym z nich jest perforacja. Małe otwory ułatwiają w tym przypadku cyrkulację powietrza. Ponieważ ciepło znacznie szybciej dociera do środkowej części blachy, wszystkie produkty są równomiernie wypieczone. 

Szukasz sposobu na bezproblemowe wyjmowanie pieczywa, który jednocześnie nie będzie przyczyniać się do tworzenia nagaru? Żaden problem! W Magorex zajmujemy się profesjonalnym pokrywaniem blach i form powłokami nieprzywieralnymi oraz ich regeneracją. Na zamówienie oferujemy zarówno powłoki silikonowe, jak też fluoropolimerowe, takie jak teflon.

Przekonaj się, jak powstają blachy wypiekowe na zamówienie 

Przedstawiamy różne rodzaje blach wypiekowych, które można dziś znaleźć w katalogu Magorex

Blachy wypiekowe aluminiowe perforowane

Aluminium jest odporne na działanie silnych środków chemicznych, które zazwyczaj używane są do czyszczenia form i blach. Dużą zaletą tego materiału jest też elastyczność. W produkcji wykorzystujemy tylko starannie wyselekcjonowane, wysokiej jakości tworzywa, które są lekkie i podatne na obróbkę. To pozwala na nadanie naszym sprzętom różnych kształtów, także tych niestandardowych.

Specjalne miejsce w naszej ofercie zajmują blachy wypiekowe aluminiowe z różnymi opcjami perforacji: 2, 3 lub 5 mm. Zastosowane podczas produkcji materiały i zaawansowane technologie pozwoliły nam stworzyć szeroką gamę rozwiązań, które mogą mieć 2, 3 lub 4 ranty o różnych wysokościach (1, 2 lub 2,3 cm), krawędziach i stopniu zagięcia (45° lub 90°). Składając zamówienie, należy też zwrócić uwagę na sugerowane grubości blachy (1,5 mm lub 2 mm) i jej powierzchnię (wyłącznie aluminiową lub z powłoką silikonową).

Blachy wypiekowe aluminiowe lite

Blachy wypiekowe aluminiowe mogą też być pozbawione otworów. Podobnie jak w poprzednim wypadku, dostępne są opcje z dwoma rantami 45°, trzema rantami 90° lub czterema rantami o dowolnym stopniu zagięcia. Na prośbę klienta możemy wykonać je w niestandardowych wymiarach lub ze specjalnymi powłokami nieprzywieralnymi.

Pobierz katalog i sprawdź, jakie blachy wypiekowe możemy Ci zaproponować

Blachy wypiekowe aluminiowe tłoczone

Wyjątkowo trudne do usunięcia pozostałości produkcyjne i brud zbierający się w ostrych krawędziach blachy to zmora wszystkich zakładów, które higienę stawiają na pierwszym miejscu. Jak temu zapobiec? Nowoczesnym rozwiązaniem dla małych i dużych piekarni są blachy wypiekowe aluminiowe, które produkowane są metodą tłoczenia. Charakterystyczną cechą tych produktów są zamknięte, zaokrąglone narożniki, które nie sprawiają typowych problemów przy myciu i gwarantują zachowanie czystości. Całość powstaje z kawałka blachy o grubości 1,35 mm. 
 
W asortymencie Magorex znajdziemy dwa podstawowe rodzaje blach wypiekowych tłoczonych: lite i perforowane. Zazwyczaj otwory mają wówczas średnicę 3 lub 5 mm. Nie jest to oczywiście jedyny aspekt, który należy wziąć pod uwagę przy składaniu zamówienia. Wszystkie modele dostępne są w różnych wielkościach (60 x 40 cm lub 53 x 32,5 cm) i mają cztery ranty o wysokości 1,5 cm, które mogą być zagięte pod kątem 45 stopni.

Blachy wypiekowe AluSteel perforowane

AluSteel, czyli stal, która z dwóch stron została pokryta cienką warstwą aluminium, gwarantuje dłuższą żywotność każdego produktu i wytrzymałość na wysokie temperatury. Ponieważ wymagają znacznie krótszego czasu grzania pieca, możemy przy tym ograniczyć koszty produkcji. Blachy wypiekowe AluSteel nie ulegają deformacji w wyniki ciągłego nagrzewania i schładzania. Warstwa aluminium chroni je też przed rdzewieniem. Jeśli ich powierzchnia ulegnie uszkodzeniu, składniki czynne tworzą pasywną, ochronną warstwę antykorozyjną. Na które z nich warto się zdecydować?

Popularne są zarówno modele lite, jak też perforowane. Otwory mają zwykle średnicę 3 mm. Wszystkie produkty powstają natomiast z blachy o grubości 0,75 mm. Klienci mogą zdecydować się na dwie opcje wykonania: z trzema lub czterema rantami o różnym stopniu zagięcia (90° lub 40°).

Blachy wypiekowe AluSteel lite

Podobnie jak w pozostałym przypadku, dzielą się one na dwie podstawowe kategorie. Do pierwszej należą modele z czterema rantami 45°. Blachy wypiekowe tego typu są podgięte na wszystkich bokach i mają następujące wymiary: 53×32,5 cm, a także 60×40 lub 65×53 cm.

Oferujemy również produkty, których krótki bok wykonywany jest bez zmian, podczas gdy trzy pozostałe są zagięte pod kątem 90 stopni. Dostępne są w różnych wielkościach, od  60×40 cm, poprzez  78×58 cm, aż do 98×58 cm.

Blachy wypiekowe wzmocnione prętem nierdzewnym

Blachy piekarnicze muszą być idealnie dopasowane do realiów panujących w zakładzie i procesów produkcyjnych. Dla wygody oferujemy kilka różnych projektów i opcji wykonania. Chętnie korzystamy z nowoczesnych rozwiązań, które gwarantują znacznie większą wytrzymałość i odporność na odkształcenia. Właśnie dlatego wprowadziliśmy do naszego asortymentu różne rodzaje blach wypiekowych wzmocnionych prętem nierdzewnym. Na zamówienie jesteśmy więc w stanie przygotować produkty, które dłużej utrzymają swój kształt i nie będą podatne na wypaczenia.

Blachy wypiekowe bagietkowe

Jak wybrać idealne blachy wypiekowe bagietkowe? Na szczególną uwagę zasługują ich… muldy. W najpopularniejszej wersji są one tłoczone na szerokość 60 mm i głębokość 25 mm. Mają też kształt elipsy i otwarte zakończenie. Możliwe jest przy tym zamówienie muld w kilkunastu innych, indywidualnie dobranych wymiarach, a także specjalnych wersji na zapiekanki lub z zakończeniem zamkniętym.

Blachy bagietkowe dostępne są w kilku różnych wymiarach: 60×40, 65×53, 78×58, 80×60 i 98×58 cm. Zarówno ich wnętrze, jak też ramy, w których osadzone są wkłady, mogą być wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej. Klienci mogą zdecydować się na dwa podstawowe typy produktu: S (muldy ułożone są równolegle do krótkiego boku blachy) lub L (muldy ułożone są równolegle do długiego boku blachy). Wszystkie modele są standardowo perforowane. Średnica otworów wynosić może 1,5 mm lub 1,8 mm. W ofercie mamy również produkty bez perforacji lub z otworami 3 i 5 mm.

Znajdź idealny sprzęt piekarniczy dla śniadaniarni →

Blachy wypiekowe do bułek hamburgerowych

Bułki hamburgerowe powinny nie tylko naprawdę dobrze smakować, ale też idealnie prezentować się w witrynie lub na talerzu. Równomierny, jednakowy poziom wypieku gwarantują profesjonalne blachy wypiekowe od Magorex. Tworzymy je zarówno z aluminium, jak też AluSteel. W niektórych przypadkach możemy je też wyposażyć w specjalne silikonowe powłoki. Najważniejszym elementem ich konstrukcji pozostają jednak gniazda (perforowane 2 mm lub lite) o indywidualnie dopasowanych średnicach. Ich ilość w każdej sztuce waha się od 6 do nawet 28.

Wszystkie nasze produkty podzieliliśmy na trzy podstawowe kategorie: standardowe, maxi lub maxi plus. Blachy do bułek hamburgerowych mogą też różnić się wielkością: 60×40, 78×58, 80×60 lub 98×58 cm.

Dowiedz się więcej o sprzęcie gastronomicznym od Magorex →

Szukasz różnych rodzajów blach wypiekowych? Chcesz dopasować je do możliwości swojego zakładu? Skontaktuj się z naszym biurem handlowym i przejmij kontrolę nad nowym wyposażeniem.