Wypiekanie chleba. Przydatny sprzęt od Magorex
Podstawowym zadaniem, które przed sobą stawiamy, jest produkcja najwyższej jakości, kompleksowego wyposażenia, które ułatwi pracę, zapobiegnie awariom lub przestojom i pomoże zachować produktywność. Przez lata wprowadziliśmy do swojego katalogu kasty, peelboardy do garowania, nowoczesne wózki z systemem zamykania pokryw, które rewolucjonizują proces produkcji chleba tostowego, a także przydatne akcesoria, takie jak wałki do ciasta, sita, miski i maty do pieczenia. Zdajemy sobie jednak sprawę, że potrzeba nieco więcej, by wypiek chleba w piecach piekarniczych okazał się udany. W co koniecznie trzeba się zaopatrzyć?
Poznaj bliżej nasze możliwości → Pieczenie chleba pod kontrolą. Sprzęty i maszyny do piekarni
Piece piekarnicze – niezbędny sprzęt. Blachy
Produkcja wysokiej jakości pieczywa wymaga zastosowania odpowiednich, indywidualnie zaprojektowanych rozwiązań, które gwarantują bezpieczną, wydajną i wygodną pracę jeszcze przez wiele lat. Numerem jeden na liście niezbędnych sprzętów do pieców piekarniczych są różne rodzaje blach, w tym płaskie lub z dowolną ilością rantów (2, 3 lub 4). Elastycznie dopasowane do potrzeb przyszłych użytkowników mogą być nie tylko ich sposoby wykończenia, ale też wymiary, kształty i materiały. Wszystkie produkty wykonujemy między innymi ze stali nierdzewnej, aluminium, AluSteel lub BlueSteel. Co jeszcze uwzględnić przy składaniu zamówienia? Na prośbę klientów możemy zmienić nie tylko zagięcie, wysokość lub krawędź rantu, ale też narożnik blach. Niezbędnym krokiem okazuje się też dobór odpowiedniej perforacji. Otwory są opcjonalne i mogą mieć dowolną wielkość, np. dwa, trzy lub pięć milimetrów.
Nie jesteś w stanie poradzić sobie z przywieraniem ciasta do blachy? Zużycie kolosalnych ilości środków natłuszczających i uporczywe, trudne do usunięcia zabrudzenia sprawiają Ci trudności w codziennej pracy? Wszystkie nasze blachy na zamówienie mogą być wyposażone w specjalną powłokę Non-Stick (silikonową albo fluoro-polimerową), która pomoże raz na zawsze pozbyć się typowych problemów i utrzymać wysoką jakość wypieku. A gdy upłynie trochę czasu, bez problemu odświeżysz swój sprzęt. Oferujemy opcję regeneracji powłok, a także aparatów załadowczych i płócien.
Sprawdź, co jeszcze możemy Ci zaoferować → Blachy do wypieku bułek bagietkowych i zapiekanek
Aparaty załadowcze do pieców piekarniczych
Najważniejszym zadaniem przy wypieku chleba jest załadowanie komory na tyle szybko i sprawnie, by utrzymać perfekcyjną temperaturę w komorze pieca, ograniczyć straty cieplne i uzyskać lepszy, równomierny wypiek. Jednorazowo będziemy w stanie obsadzić większą liczbę kęsów przy użyciu aparatów załadowczych, czyli ruchomych taśm na lekkich, aluminiowych ramach. Produkowane są w różnych wersjach i wykorzystywane powszechnie właśnie do pieców wsadowych (wrzutowych). Jakie jeszcze mają zalety? Aparaty załadowcze pozwalają przede wszystkim zrezygnować z czasochłonnego przekładania ciasta z deski lub koszyczka na łopatę.
W naszym katalogu posiadamy standardowe produkty o wytrzymałej, ergonomicznej konstrukcji, które wykonywane są właśnie z profilu aluminiowego. Rolki wyposażone są w tym przypadku w specjalne łożyska. Nie bez znaczenia okazują się tu również bawełniane, łatwe do utrzymania w czystości płótna z okuciami i obszytymi krawędziami, które dostępne są osobno lub w zestawie. Zastanawiasz się, jak przyspieszyć pracę i utrzymać wydajność? W niektórych sytuacjach najlepszym rozwiązaniem są sprzęty do pieców piekarniczych przygotowane na indywidualne zamówienie. Jesteśmy w stanie przygotować dokładnie taki aparat, jakiego możesz potrzebować w swojej piekarni. Wystarczy, że podasz wymiary, które Cię interesują, uwzględniając między innymi całkowitą długość płótna po rozłożeniu lub wysokość zaczepu.
Niezbędny sprzęt do pieców piekarniczych. Wózki piekarnicze
Na wszystkich etapach wypieku chleba w piecach piekarniczych niezbędnym sprzętem pomocniczym okazują się też różnego rodzaju wózki, które umożliwiają swobodne manewrowanie na terenie zakładu. Na co warto się zdecydować? Na samym początku, kiedy chcemy przygotować ciasto do wypieku, możemy skorzystać ze specjalnego wózka na aparaty załadowcze ze stali nierdzewnej. Ponieważ mają one ergonomiczną, składaną konstrukcję i przeznaczone są do samodzielnego montażu, nie zajmują zbyt wiele miejsca w piekarni i mogą być rozłożone dopiero wtedy, kiedy okazują się najbardziej potrzebne.
Standardowa wersja ma 10 półek, w tym jedną wysuwaną, które osadzone są w taki sposób, by zachować wygodną odległość między poszczególnymi poziomami (zwykle jest to 16 cm). Szukasz sposobu, by ułatwić i przyspieszyć proces studzenia? Odpowiedzią często okazują się specjalne wózki do pieczywa, np. bułek i chleba. W zależności od ich typu półki mogą być albo płaskie, albo pochylone pod kątem (typ V), co zwiększa powierzchnię studzenia i pozwala zaoszczędzić czas. Posiadamy również różne rodzaje wózków transportowych do sprawnego przewozu blach, a także na kosze z pieczywem, materiały sypkie, worki i miski.
Wózki do pieców piekarniczych
Nieograniczone możliwości kontroli procesów, brak efektu nadmiernego przesuszenia produktów i bardziej równomierny, szybki wypiek. Podstawowym elementem wyposażenia każdej piekarni są wózki do pieców piekarniczych, które są wygodne w użytkowaniu i całkowicie odporne na korozję lub wysokie temperatury. Czym jeszcze się charakteryzują?
Specjalnie z myślą o naszych klientach wózki do pieców obrotowych zaprojektowaliśmy na podstawie specyfikacji ośmiu najbardziej popularnych typów urządzeń: Bongard, Agiv Forni, Sveba Dahlen (z górnym, dolnym lub bez najazdu), Revent, Roto Passat, a także Winkler, MIWE i Rototherm. Zawsze wtedy, kiedy chcemy maksymalnie wykorzystać przestrzeń w piecu, możemy też indywidualnie zmienić ich kształt, gabaryty lub ilość poziomów.
Zobacz, co jeszcze warto o nich wiedzieć → Wózki do pieców piekarniczych