Wózki do pieców piekarniczych – jak wybrać najlepsze?
Nieograniczone możliwości kontroli wypieku, prosta obsługa i lepsza wymiana ciepła. Nowoczesne piece obrotowe projektowane są w taki sposób, aby efektywnie wykorzystać temperaturę i utrzymać ją na optymalnym, stabilnym poziomie. Podstawą działania urządzenia są ergonomiczne systemy obrotu wózków do pieców piekarniczych. Ponieważ pieczywo wystawione jest na dokładnie taką samą ilość ciepła z każdej strony, wypiek przebiega szybciej i jest bardziej równomierny. Jednocześnie możemy uniknąć efektu nadmiernego przesuszenia produktów.
Chociaż nikogo nie trzeba już przekonywać o zaletach takiego rozwiązania, żeby proces przebiegał bez żadnych komplikacji, potrzebne jest odpowiednie wyposażenie. Jak je wybrać? Wózki do pieców piekarniczych powinny być stworzone ze starannie wyselekcjonowanych materiałów, które gwarantują maksymalną odporność na niekorzystne warunki wypieku. W przeciwnym wypadku poszczególne elementy konstrukcji zniszczą się pod wpływem ciągłego nagrzewania lub wychładzania. Co jeszcze się liczy? Najważniejsze, aby produkt był łatwy do utrzymania w czystości, bezpieczny w kontaktach z żywnością, optymalnie dopasowany do potrzeb oraz wytrzymały nawet przy dużym obciążeniu.
Wózki do pieców piekarniczych – zastosowane materiały
Kiedy pracujemy nad każdym zamówieniem, zwracamy szczególną uwagę na potrzeby naszych klientów oraz warunki, które musimy spełnić, aby dać im gwarancję bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. Podstawowym etapem jest wówczas dobór atestowanych, wysokiej jakości surowców, które idealnie pasują do danego zastosowania.
W przypadku wózków do pieców piekarniczych nie mieliśmy żadnych wątpliwości. Stal nierdzewna, którą wykorzystujemy podczas produkcji, słynie ze swoich doskonałych parametrów wytrzymałościowych. Jednocześnie bardzo dobrze przewodzi ciepło i nie jest podatna na korozję, ścieranie lub zużycie. Ze względu na dużą zawartość chromu nie musimy się też obawiać niszczenia pod wpływem silnych środków chemicznych.
Przekonaj się, z jakich surowców powstaje nasz asortyment → Z jakich materiałów produkujemy sprzęt dla piekarni i cukierni?
Wózki do pieców piekarniczych – rodzaje i budowa
Podstawowym parametrem, który ma znaczenie podczas pracy w piekarni i cukierni, jest wydajność. Budowa wózków do pieców piekarniczych powinna umożliwiać znaczne ograniczenie liczby cyklów wypiekowych realizowanych w ciągu dnia, a co za tym idzie – zmniejszenie kosztów związanych ze zużyciem energii. Jak to osiągnąć? Bezpośredni wpływ na maksymalną wielkość załadunku będzie mieć m.in. wybrana liczba półek. W standardowych modelach może być ich 14, 16, 18 lub 20. Indywidualnie ustalić można również zachowaną pomiędzy nimi odległość, wymiary blachy (78×58, 80×60 lub 98×58 cm) oraz pozostałe parametry. Na co się zdecydować?
Specjalnie z myślą o naszych klientach wózki do pieców piekarniczych zaprojektowaliśmy na podstawie specyfikacji ośmiu najbardziej popularnych typów urządzeń: Bongard, Agiv Forni, Sveba Dahlen (z górnym, dolnym lub bez najazdu), Revent, Roto Passat, a także Winkler, MIWE i Rototherm. Ale to nie wszystko. Realizujemy nawet najbardziej niestandardowe zamówienia dla wszystkich, którzy chcą zmienić ich gabaryty, kształt lub ilość poziomów, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń w piecu. W niektórych przypadkach możliwe jest na przykład wykonanie wózków, które pasują do dwóch różnych rodzajów pieców.
Przekonaj się, jakie rozwiązania przygotowaliśmy dla naszych klientów → Wózki piekarnicze – który sprawdzi się w Twojej piekarni?
Koła do wózków piekarniczych
Doskonale wiemy, że o przebiegu procesów produkcyjnych bardzo często decydują szczegóły. Właśnie dlatego upewniliśmy się, że wszystkie standardowe modele w naszej ofercie wyposażone są w ergonomiczne, termoodporne koła z widelcem ocynkowanym, które umożliwiają łatwiejsze operowanie wózkiem. Mogą one efektywnie pracować nawet przy dużych udźwigach oraz w temperaturach od -20 do +250 stopni lub od -25 do +280 stopni. Na zamówienie dostępne są też zestawy kół, które mają jeszcze wyższe właściwości kwasoodporne.