Wypalanie blach przed wypiekiem
Pierwszym krokiem w dbałości o formy wypiekowe jest wypalanie przed pierwszym użyciem. Proces składa się z trzech kroków: metalowe blachy należy wygrzać w piecu, a następnie pokryć je warstwą oleju roślinnego i pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. W przypadku blach wypiekowych z powłoką Non-Stick wypiekanie odbywa się w temperaturze 80 – 100°C przez 45 – 60 minut. Produkty pokryte silikonem należy wypalić w temperaturze 250°C przez 60 minut lub w temperaturze 200°C przez cztery godziny. Wyjątkiem są formy wypiekowe z powłokami PoliRex Green i PoliRex Black, które nie wymagają wstępnego wypalania.
Przeczytaj, jakie rodzaje blach znajdziesz w ofercie firmy MAGOREX →
Uważne użytkowanie gwarancją długoletniej eksploatacji blach
Priorytetem firmy Magorex było stworzenie asortymentu dla branży cukierniczej i piekarniczej, który będzie cechować się trwałością i łatwością w utrzymaniu czystości. Dlatego nasze blachy i formy piekarnicze produkujemy z aluminium, stali aluminizowanej AluSteel oraz stali nierdzewnej. Blachy i formy wykonane z AluSteel nie deformują się ani pod wpływem wysokich temperatur, ani w procesie nagrzewania i schładzania podczas pieczenia. Należy jednak pamiętać o dobrych praktykach w trakcie użytkowania, które pozwolą zachować ich właściwości.
- Blachy i formy piekarnicze odkładaj w miarę możliwości jak najdelikatniej, dzięki czemu unikniesz ryzyka odkształceń i uszkodzeń. Wystrzegaj się upuszczenia ich czy rzucania jednej na drugą.
- Regularnie czyść blachy z nagaru, gdyż nawet najmniejsza warstwa zanieczyszczeń wpływa ujemnie na funkcjonalność sprzętu. Zalegający na dnie nagar zatyka otwory wydłużając czas produkcji, obniżając jakość produktów i hamując cyrkulację ciepłego powietrza.
Dodatkowe środki ostrożności dotyczące blach wypiekowych z powierzchnią Non-Stick:
- Nigdy nie zapiekaj blach i form bez wsadu – w ten sposób przedłużysz żywotność powłoki.
- Unikaj krojenia wypieku w blasze lub formie oraz nie używaj ostrych narzędzi takich jak noże, skrobaczki czy inne elementy wyposażenia, nie podważaj go ostrymi łopatkami. Dzięki temu nie uszkodzisz powierzchni.
- Zawsze osuszaj całkowicie blachy czy formy z powierzchnią Non-Stick, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do niej i zniszczy powierzchnię.
- Utrzymuj możliwie stalą wilgotność powietrza w garowni.
O szczegółach dotyczących naszych produktów przeczytasz więcej tutaj →.
Czyszczenie blach wypiekowych
Podstawą prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania każdej piekarni czy cukierni jest dbałość o higienę. Kluczem tutaj jest nie tylko częstotliwość mycia akcesoriów, ale także odpowiedni dobór sprzętu czyszczącego i sposobu usuwania zabrudzeń. Firma Magorex zapewnia nie tylko blachy i formy wypiekowe najwyższej jakości, ale zatroszczyła się także o komfort ich czyszczenia.
Uniwersalna maszyna do czyszczenia blach pomaga w usunięciu osadów, a nawet mąki, ziaren czy resztek ciasta. Pamiętajmy o sprawdzeniu parametrów maszyny (takie jak wydajność), gdyż będzie to miało ogromny wpływ na efektywność pracy. Maszyna do czyszczenia blach będąca w naszej ofercie pozwala np. na wyczyszczenie nawet 200 blach na godzinę.
Warto zwrócić również uwagę na szczotki, ich ułożenie, twardość i możliwość indywidualnego doboru typu. Jest to o tyle istotne, że właściwie dobrane szczotki będą w stanie usunąć uciążliwe zabrudzenia czy osady, a jednocześnie pozostanie na tyle łagodny, żeby nie uszkodzić delikatnego pokrycia blach czy form piekarniczych, nawet tych pokrytych teflonem. Ponadto maszyna powinna być prosta w obsłudze, zajmować możliwie mało miejsca na blacie i posiadać możliwość czyszczenia blach i form do pieczenia o różnych kształtach.
Maszyny do czyszczenia blach firmy MAGOREX spełniają wszystkie wyżej wymienione cechy. Dowiedz się więcej we wpisie: Czysta piekarnia i cukiernia. Sprawdź rozwiązania Magorex →.
Pracę maszyn mogą wesprzeć specjalistyczne środki czyszczące, takie jak płyn do czyszczenia HAEM, występujący także w postaci żelu. Nie tylko przyspieszają i ułatwiają sam proces czyszczenia blach, ale chronią także ich powierzchnię przed uszkodzeniami. Należy szukać możliwie uniwersalnego środka, który doczyścić sprzęt wykonany ze stali, stali nierdzewnej oraz aluminium. Nie bez znaczenia jest również jego wpływ na środowisko – szukajmy tych, które są biodegradowalne i takie, które można odzyskiwać poprzez odfiltrowaniu nagromadzonego osadu.
O sposobie użycia płynu do czyszczenia HAEM przeczytasz więcej we wpisie: Płyn do czyszczenia HAEM – poznaj sekret jego skuteczności →.
Odpowiednio dbając o formy wypiekowe oszczędzasz czas i pieniądze
W obecnych czasach minimalizowanie strat i szukanie oszczędności stało się ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Oszczędności nie powinny jednak płynąć z rezygnacji z jakości czy obniżenia standardów. Wręcz przeciwnie. Ich wysoki poziom zapewni nam obecność Klientów niezależnie od sytuacji na rynku. Szczególną uwagę należy więc zwrócić na jakość sprzętu, w który inwestujemy oraz dołożyć wszelkich starań, żeby służył on jak najdłużej i jak najbardziej efektywnie.