Czysta piekarnia i cukiernia. Jak wybrać najlepsze rozwiązanie?
Czysta piekarnia i cukiernia to wyzwanie, któremu nie da się sprostać bez naprawdę skutecznych maszyn i detergentów. Niektóre z nich będą idealne do codziennej walki z nagarem, szczególnie kiedy chcemy uniknąć kosztownych odpadów produkcyjnych, korozji lub uszkodzenia powierzchni. Inne natomiast umożliwią automatyczne czyszczenie blach z pozostałości ciasta, przywrócenie dawnej kondycji wózków i mebli gastronomicznych lub usunięcie naprawdę silnych zabrudzeń ze stali nierdzewnej. Jak wybrać idealne rozwiązanie do swojego zakładu?
Nawet jeżeli niektóre produkty będą szczególnie odporne na działanie silnych środków chemicznych, zbyt często zdarza się, że ich powierzchnia niszczy się już po paru bardziej intensywnych sezonach. Powodem przykrych niespodzianek są niewłaściwie dopasowane akcesoria do mycia, które nie mogą sprostać ani szczególnym potrzebom branży, ani właściwościom zastosowanych podczas produkcji materiałów. Niezależnie od tego, czy poszukujesz płynu lub żelu do zadań specjalnych, czy zależy Ci na najbardziej wydajnych, uniwersalnych i skutecznych rozwiązaniach, które ułatwią pracę, podczas zakupu pamiętaj o kilku podstawowych kryteriach. Najważniejsze, aby wszystkie produkty miały starannie opracowany skład, a ich skuteczność została potwierdzona przez wielu przedstawicieli branży. Zamiast ogólnodostępnych detergentów, które bez problemu można znaleźć na sklepowej półce, w profesjonalnych piekarniach i cukierniach o wiele lepiej sprawdzą się specjalistyczne płyny i akcesoria. Bardzo często powstają one w odpowiedzi na konkretne problemy napotykane podczas pracy, dlatego przed zakupem możesz się zastanowić, jakie są Twoje oczekiwania.
Chcesz wiedzieć, jak skrócić proces czyszczenia, zmniejszyć wysiłek swoich pracowników i w znacznym stopniu obniżyć koszty? Oto kilka rzeczy, na które warto postawić, żeby zachować swoje wyposażenie w idealnym stanie.
Czysta piekarnia i cukiernia. Blachy, formy i wózki wypiekowe
Kiedy czysta piekarnia i cukiernia to priorytet, a tradycyjne środki zwyczajnie przestają być skuteczne, odpowiedzią jest HAEM, czyli biodegradowalny środek do mycia blach i form używanych w przemyśle spożywczym. Jakie ma zalety? Przede wszystkim jest to produkt wielokrotnego użytku – wystarczy przefiltrować go po kilku czyszczeniach, aby znów nadawał się do użytku. Co więcej, HAEM wyjątkowo skutecznie usuwa nagar, pomaga utrzymać higienę w zakładzie i nie dopuszcza do strat w postaci odpadów kuchennych. Pragnąc upewnić się, że bez problemu będzie się on nadawał do różnego typu powierzchni, przygotowaliśmy dwie wersje preparatu o różnych pojemnościach do wyboru. Pierwszy z nich ma specjalną, płynną konsystencję, która skutecznie rozpuszcza nawet te zwęglone i zapieczone pozostałości po cieście. Jak go używać?
Po pierwsze, płyn należy przelać do specjalnej wanny oraz podgrzać do 40 stopni Celsjusza. Wszystkie myte produkty można wyjąć dopiero po upływu kilku godzin. Na samym końcu dobrze jest odłożyć je na chwilę do pojemnika, by HAEM spłynął z ich powierzchni, a później spłukać je wodą pod ciśnieniem. Co ważne, preparat nie wymaga rozcieńczania, a długość całego procesu zależy od stopnia zabrudzenia i częstotliwości mycia. Oczywiście posiadamy również HAEM w formie żelu, który idealnie sprawdza się w przypadku wózków piekarniczych. Wystarczy nałożyć odpowiednią ilość za pomocą pędzla i pozostawić go, aż zacznie działać.
Dowiedz się, o czym warto pamiętać podczas czyszczenia blach piekarniczych →
Czysta piekarnia i cukiernia. Meble gastronomiczne, piece, okapy
Doskonale wiemy, jak trudno pozbyć się plam tłuszczu i spieków z pieców, okapów, wózków, mebli gastronomicznych oraz wszystkich pozostałych części wyposażenia, które zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Właśnie dlatego całkiem niedawno poszerzyliśmy naszą ofertę o profesjonalny środek do czyszczenia REX-KLAR, który szybko i dokładnie usuwa nawet najbardziej intensywne zabrudzenia, a jednocześnie pomaga zachować ich powierzchnię w nienaruszonym stanie. Żeby upewnić się, że produkt będzie miał idealnie dopracowany skład, nawiązaliśmy współpracę z żarskim przedsiębiorcą, który systematycznie dostarcza na rynek chemię wysokiej jakości. Efekty przerosły nasze najśmielsze oczekiwania, a jego wydajność i skuteczność zostały już potwierdzone przez wielu klientów Magorex. Jak z niego korzystać?
Najważniejsze, aby przestrzegać kilku środków ostrożności. Czyszczona powierzchnia nie może być gorąca, a przed użyciem warto zaopatrzyć swoich pracowników w podstawowe środki ochrony, takie jak okulary, rękawice ochronne i maska. Następnie wystarczy nanieść preparat na duże i tłuste plamy, odczekać chwilę, wytrzeć meble gąbką lub szczotką oraz dokładnie spłukać je wodą. Chociaż minimalny czas oczekiwania to 1/3 minut, wszystko zależy od stopnia zabrudzenia. Pamiętaj, że w razie potrzeby możesz powtórzyć ten proces.
Poznaj wszystkie zalety naszego najnowszego środka do mycia sprzętów ze stali nierdzewnej → Środek do czyszczenia REX-KLAR. Nowość Magorex dla piekarni i cukierni
Uniwersalna maszyna do czyszczenia blach
Chociaż podczas codziennych porządków ciężko byłoby zrezygnować z produktów, które w wyjątkowo krótkim czasie są w stanie rozprawić się z nawet bardziej uporczywymi zabrudzeniami, takimi jak nagar lub spieki, w każdym zakładzie zdarzają się sytuacje, gdy ręczne mycie jest niewskazane. Przy dużej ilości blach, które wymagają wyszorowania, najlepsze będą urządzenia opracowane specjalnie dla manualnych piekarni i cukierni. Oczywiście, żeby spełniły swoje zadanie, muszą być wyjątkowo proste w obsłudze, skuteczne i odpowiednio dopasowane do wymagań przyszłych użytkowników. Jeszcze lepiej, jeśli nie zajmują zbyt wiele miejsca na blacie i mogą za jednym zamachem czyścić produkty o bardzo różnej konstrukcji.
Wszystkie te zalety posiada uniwersalna nablatowa maszyna, czyli jedno z najczęściej wybieranych rozwiązań do czyszczenia blach, które pomaga utrzymać idealne standardy higieny przy niewielkim wysiłku oraz bez dodatkowych kosztów. Czemu jeszcze zawdzięcza swoją popularność i w jaki sposób z niej korzystać? Urządzenie idealnie nadaje się do usuwania śladów mąki, ziaren oraz niewielkich pozostałości ciasta po pieczeniu. Zaprojektowano je natomiast do nieprzerwanej, jeszcze bardziej wydajnej pracy (czyści nawet 200 blach na godzinę!) ze wszystkimi popularnymi rodzajami blach – w tym płaskimi, perforowanymi, litymi, pokrytymi teflonową powłoką itp. Jak to się odbywa? Najprościej mówiąc, za doskonałe efekty i szybkie, bezproblemowe działanie odpowiadają specjalne pasy, które obracają się równomiernie podczas czytania. Są one oczywiście wyposażone w wysokiej jakości, wytrzymałe szczotki – dobierane indywidualnie na podstawie ich stopnia twardości oraz aktualnych potrzeb użytkownika.
Sprawdź pozostałe sprzęty Magorex
Oczywiście to nie wszystkie produkty, które przez lata wprowadziliśmy do naszego katalogu. Używanie wszelkiego rodzaju płynów, żeli i mocnych środków czyszczących będzie znacznie mniej kłopotliwe, jeśli podczas mycia wykorzystamy specjalne, termoizolowane wanny do czyszczenia blach i form, które różnią się między sobą szczegółami wykonania. Oferujemy różnej wielkości modele z wsadem płaskim (170 l) lub pionowym (300 l), które umożliwiają m.in. podgrzanie płynu HAEM do wymaganej temperatury.
Po wszystkim przyda się natomiast specjalny ociekacz do blach, który pomoże utrzymać pełną kontrolę nawet podczas mycia i suszenia wielu sprzętów jednocześnie.