Skip to content

18 maja 2022Pojemniki gastronomiczne. Przydatne akcesoria dla piekarni i cukierni

Produkcja, transport oraz eksponowanie produktów powinny odbywać się szybko i bez żadnych problemów. Elementem wyposażenia, który znacznie ułatwi pracę i będzie naprawdę dobrze wyglądać w witrynie są pojemniki gastronomiczne, czyli jedne z najbardziej przydatnych akcesoriów dla piekarni i cukierni. Zobacz, jakie mają zastosowania i czemu zawdzięczają swoją popularność.
zastosowanie i budowa pojemników gastronomicznych

Pojemniki gastronomiczne – kiedy się przydają?

Pojemniki gastronomiczne to akcesoria, których nie może zabraknąć w żadnej szanującej się restauracji, kawiarni lub śniadaniarni. Szczególnie, jeśli lokal słynie z szerokiego wyboru ciepłych, domowych potraw lub kompletu surówek, dzięki którym posiłek stanie się zdrowy i zbilansowany.

Chociaż ich zalety już dawno zostały docenione przez właścicieli zakładów, którzy chcą przechowywać żywność w odpowiednich warunkach, przenosić ją bez problemu oraz zadbać o podstawowe normy higieny i bezpieczeństwa pracy, wśród przedstawicieli branży piekarniczej i cukierniczej nadal schodzą na drugi plan. Trudno jednak zaprzeczyć, że wszystkie miejsca, które chcą poszerzyć swoją ofertę o sezonowe, orzeźwiające sorbety lub wytrawne przysmaki potrzebują odpowiedniego wyposażenia do ich magazynowania oraz ekspozycji. Właśnie wtedy przychodzą na pomoc wytrzymałe i kompaktowe produkty z pokrywą w różnych rozmiarach do wyboru. Czym się charakteryzują i jak można je wykorzystać?

Zastosowanie pojemników gastronomicznych

Podczas gdy coraz więcej piekarni i cukierni postanawia zaopatrzyć się w pojemniki gastronomiczne w sezonie wakacyjnym, kiedy zamiast pączków, drożdżówek i innych słodkości klienci stawiają na lody rzemieślnicze o rzadko spotykanych smakach, sprzęty te mają też kilka mniej oczywistych zastosowań. Zwłaszcza jeśli zostaną odpowiednio dobrane oraz dostarczone w komplecie z dedykowanym wózkiem, który ułatwia nawigowanie po zakładzie oraz szybką zmianę ekspozycji. Kiedy jeszcze się przydają?

Na przykład do przyrządzania oraz wygodnego przechowywania tych bardziej niestandardowych wyrobów lub półproduktów, które muszą utrzymać właściwą, niską temperaturę przed dalszą obróbką. Naprawdę szerokie możliwości oraz jakość, która nie budzi wątpliwości nawet wśród najbardziej wymagających klientów nasze pojemniki gastronomiczne zawdzięczają nie tylko szczegółom budowy, ale też użytym materiałom. Chcesz sprawdzić, dlaczego uznawane są one dziś za jedne z najbardziej przydatnych akcesoriów dla piekarni i cukierni? Zobacz, jak powstają oraz jakie dokładnie przynoszą korzyści.

pojemniki gastronomiczne dla lodziarni

Pojemniki gastronomiczne od Magorex. Z jakich materiałów powstają?

Wszystkie produkty dopuszczone do kontaktu z żywnością muszą spełnić kilka podstawowych warunków, jeśli chcemy cieszyć się doskonałą higieną i bezpieczeństwem. Wymagania te jeszcze bardziej rosną, kiedy planujemy wprowadzić do swojej oferty lody i sorbety własnej produkcji, które od momentu przygotowania do planowania ekspozycji muszą być trzymane w szczególnych warunkach. Czego koniecznie trzeba dopilnować?

Pojemniki gastronomiczne, które ostatecznie trafią do witryny do lodów gałkowych nie tylko muszą być jednakowej wielkości i naprawdę dobrze wyglądać, żeby zachęcić klientów do zakupu już na pierwszy rzut oka, ale też mieć doskonałe właściwości termoizolacyjne. Koniecznie też trzeba upewnić się, że surowiec, z którego powstały posiada odpowiednie atesty, a sam produkt jest kompaktowy, łatwy do czyszczenia i na tyle wytrzymały, aby nie trzeba go było wymieniać po jednym lub dwóch bardziej intensywnych sezonach.

Właśnie dlatego w procesie produkcyjnym tych najbardziej przydatnych akcesoriów dla piekarni i cukierni korzystamy wyłącznie ze sprawdzonych, wysokiej jakości wyrobów, które spełnią wszystkie oczekiwania przyszłych użytkowników. Jednym z nich jest właśnie stal nierdzewna. To dzięki niej mamy pewność, że nasze pojemniki gastronomiczne zachowają doskonałą kondycję przez wiele lat, a równocześnie pozostaną odporne na korozję, ścieranie pod wpływem środków chemicznych oraz zużycie. Jakie jeszcze mają zalety?

Przekonaj się, jak zadbać o higienę i wygodę pracy w swoim zakładzie → Czysta piekarnia i cukiernia. Sprawdź rozwiązania Magorex

Pojemniki gastronomiczne - przydatne akcesoria dla piekarni i cukierni

Pojemniki GN i wózki – wszystko, co musisz wiedzieć

Żeby nadawały się do prostej, bezpiecznej pracy nawet z najbardziej wrażliwymi produktami, pojemniki gastronomiczne muszą mieć odpowiednią budowę. Ważne, aby surowiec nie absorbował zapachów, a specjalny kształt krawędzi pozwalał na dokładne wypłukanie resztek i nie stanowił przeszkody w codziennej pielęgnacji. Co jeszcze się liczy? Przechowywane w nich lody muszą oczywiście jeszcze dłużej utrzymać prawidłową temperaturę – również podczas transportu, który potrafi przysporzyć pewnych trudności. Żeby upewnić się, że na wszystkich etapach zostaną zachowane odpowiednie warunki, a wszystkie wyroby będą pięknie zaprezentowane i przenoszone bez wysiłku, przygotowaliśmy szeroki wybór akcesoriów o różnych wymiarach lub pojemnościach. Do popularnych wariantów, które na stałe weszły do naszej oferty należą pojemniki GN:

  • 32,5 x 53 x 2 cm o pojemności 2,2 l;
  • 32,5 x 53 x 4 cm o pojemności 5 l;
  • 32,5 x 53 x 6,5 cm o pojemności 8 l;
  • 32,5 x 53 x 10 cm o pojemności 14 l;
  • 32,5 x 53 x 15 cm o pojemności 19 l;
  • 32,5 x 53 x 20 cm o pojemności 26 l.

Co ważne, zestaw pięciu pojemników zmieści się na specjalnym wózku ze stali nierdzewnej. Dla wygody użytkowania pokrywy są przymocowane na stałe, a obracające się wokół własnej osi koła można zablokować w razie potrzeby.

Dowiedz się więcej o pojemnikach gastronomicznych, stojakach na wafle do lodów oraz wózkach od Magorex → Sezon letni: sprzęt i akcesoria dla lodziarni

Przydatne akcesoria dla piekarni i cukierni. Współpraca indywidualna

Problemem, z którym mierzą się wszyscy piekarze i cukiernicy, którzy planują zakup niewielkiej witryny do lodów gałkowych, jest niska dostępność niestandardowego wyposażenia. Doskonale wiemy, że zarówno kształt, jak też wielkość pojemników gastronomicznych muszą być idealnie dopasowane do warunków panujących w zakładzie.

Zbyt duże modele utrudnią przechowywanie oraz nie pozwolą włączyć do wystawy wielu różnych smaków lodów w tym samym czasie. Jednocześnie jednak ich forma musi gwarantować stabilne umieszczenie w witrynie oraz wydajny transport za pomocą wózka. Jak upewnić się, że wszystko będzie zapięte na ostatni guzik?

Odpowiedzią dla piekarzy i cukierników o specjalnych potrzebach jest opcja zamówień indywidualnych. Na życzenie naszych klientów jesteśmy w stanie wprowadzić dowolne modyfikacje do gotowego produktu lub podpowiedzieć, na co warto się zdecydować, aby praca przebiegała szybciej, prościej i bez zarzutu. Gwarancją wysokiej jakości oraz ergonomii naszych produktów jest nie tylko bogate doświadczenie specjalistów, ale też zaawansowany technologicznie park maszynowy, dzięki któremu możemy podjąć się nawet najtrudniejszych wyzwań.

Poznaj wszystkie nasze dodatkowe możliwości w produkcji sprzętu piekarniczego →

Szukasz indywidualnych pojemników gastronomicznych oraz wózków do swojego zakładu? Zamów katalog z najbardziej przydatnymi akcesoriami dla piekarni i cukierni od Magorex oraz skontaktuj się z naszym biurem handlowym, aby dopasować je do swoich oczekiwań.