Skip to content

19 kwietnia 2023Blachy i formy z powłoką nieprzywierającą. Czy można je regenerować i jak o nie dbać?

Chcesz, aby twoje blachy i formy wypiekowe służyły jak najdłużej? Potrzebujesz nowych i zachodzisz w głowę, jak na tym oszczędzić? Szukasz informacji, na co zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu i jak o niego dbać, by utrzymać swoje formy jak najdłużej w formie? Dziś podpowiadamy co robić i jak zregenerować powłoki teflonowe. Zapraszamy do lektury.

Na początek przypominamy – żeby Twoje blachy i formy utrzymać w jak najlepszym stanie należy pamiętać, że w pracy z powłokami nieprzywieralnymi ważna jest kultura użytkowania. Dlatego uczulamy, by skrupulatnie przeszkolić ludzi, którzy będą pracować z Twoim sprzętem piekarniczym czy cukierniczym.

Jeśli jesteś właścicielem blach czy form z powłokami antyadhezyjnymi, czyli nieprzywierającymi, zwanymi także teflonowymi czy Non-Stick, mamy dla Ciebie naprawdę dobrą wiadomość – możemy je dla Ciebie zregenerować. Jeśli natomiast zastanawiasz się nad ich zakupem to poza zaletą możliwości ich regeneracji są to po prostu powłoki do zadań specjalnych. Dzięki nim m.in. odpada problem z rosnącymi odpadami kuchennymi, wzrastającymi kosztami produktów natłuszczających i każdorazową walką z wyjęciem pieczywa z formy.

Przypadek ojcem wynalazku

Rewolucyjne wynalazki często powstawały przypadkiem. Z powłokami nieprzywierającymi było podobnie. W 1938 roku amerykański chemik Roy Plunkett, w trakcie pracy nad środkami chłodzącymi odkrył, że materiał, który stworzył, jest niebywale odporny cieplnie i chemicznie. 20 lat później teflon, bo tak go nazwał, został doceniony przez wiele gałęzi przemysłu, w tym spożywczy. Dlaczego? Sekret tkwi we właściwościach materiału.

Zalety powłok antyadhezyjnych, czyli nieprzywierających:

  • Odporność termiczna – zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury, a także promieniowanie UV i czynniki chemiczne,
  • Nieprzywieralność i antykorozyjność, dzięki temu wydajność produkcji wzrasta, a koszty się zmniejszają, nie trzeba bowiem korzystać ze środków natłuszczających, a zyskujemy czas oraz oszczędzamy koszty poświęcane na czyszczenie i pielęgnację,
  • Obojętność fizjologiczna, dzięki której to materiał dopuszczony do kontaktu z żywnością – Magorex zawsze ma powłoki o udokumentowanym pochodzeniu,
  • Niski współczynnik tarcia, dzięki czemu ciasto nie przywiera i nie rozwarstwia się tuż po wyjęciu,
  • Pomagają uzyskać wypieki o powtarzalnej, doskonałej jakości; ciasto lepiej rośnie, a skórka tworzy się w odpowiednim tempie, przypieka równomiernie i zachowuje chrupkość.
  • Możliwość regeneracji, czyli usunięcia i nałożenia zupełnie nowej powłoki, dzięki czemu ograniczamy koszty funkcjonowania.

Dowiedz się więcej o materiałach, z których powstaje asortyment Magorex →

Blachy i formy z powłoką nieprzywierającą. Czy można je regenerować? Jak o nie dbać

Recoating, czyli regeneracja teflonu

Twoje blachy i formy straciły swój pierwotny „blask”? Chciałbyś wymienić je na nowe, ale nie jest to najlepszy moment na duże inwestycje? To zdecydowanie czas, by przyjrzeć się możliwościom regeneracji sprzętu.

Zabieg regeneracji polega na mechanicznym lub termicznych ściągnięciu zużytej powłoki. Jeśli zachodzi potrzeba, dokonujemy także drobnych napraw. Na zakończenie procesu nakładamy zupełnie nową powłokę, dzięki czemu Twoje sprzęty odzyskają doskonałą kondycję, przez naszych klientów nazywaną nawet „efektem wow”, bo produkt wygląda, jak nowy. Co najlepsze możemy ten proces powtarzać, nawet kilkukrotnie.

Koszt regeneracji wynosi od 30% do maksymalnie 40% nowego produktu.

Na życzenie klienta możemy dodatkowo pokryć formy czarną farbą, która skraca czas odpieku o 8%, a dodatkowo powoduje efekt równomiernego wypieczenia. Martwisz się, że uszkodzony sprzęt nadaje się już tylko do wyrzucenia? Niepotrzebnie! Zadzwoń, napisz, skonsultuj z naszymi ekspertami.

Rodzaje powłok nieprzywieralnych

Oferujemy kilka rodzajów powierzchni nieprzywieralnych dla blach i form. Każda z nich dostępna jest na specjalne zamówienie.
Blachy i formy z powłoką nieprzywierającą. Rodzaje blachy Non-Stick

 Możesz wybierać powłokę silikonową:

  • SiliRex  – ma grubość 30-50 µm, czerwony, szacowana ilość cykli pieczenia wynosi 1000-1500,
  • ResiRex  – ma grubość 20-30 µm, przezroczysty, 1000-1500 cykli pieczenia.

Powłoka silikonowa najlepiej spełnia swoje zadania do 1500 cykli pieczenia. Co istotne, jest najodpowiedniejsza do pracy z produktami o dużej zawartości cukru i białka.

Możesz także wybrać powłoki fluoropolimerowe, czyli teflonowe, które regenerujemy:

  • PoliRex Eco – ma grubość 20-25 µm, jest dostępna w kolorze czarnym, a jej szacowana ilość cykli pieczenia wynosi 500-1000;
  • PoliRex Opti – grubość 20-30 µm, kolor czarny metalic, szacowana ilość cykli pieczenia to 1000-2000;
  • PoliRex Profi – ma grubość 40-60 µm, jest dostępna w kolorze zielonym lub czarnym, szacowana ilość cykli pieczenia wynosi 2000-3000;
  • PoliRex Special – ma grubość 60-80 µm, jest dostępna w kolorze czerwonym, a jej szacowana ilość cykli pieczenia to 3000.

Powłoki teflonowe wykazują dłuższą żywotność, w zależności od wybranego rodzaju zachowują swoje właściwości przez 500 do 3000 cykli pieczenia. Dodatkowo w Magorexie oferujemy możliwość rekultywacji ich powłok, co znacząco wpływa na zmniejszenie kosztów funkcjonowania Twojej działalności.

Powrót do podstaw – złote zasady używania

Co zrobić, by blachy szybko nie straciły swoich właściwości? Przypominamy kilka podstawowych zasad, które pomogą Ci maksymalnie wykorzystać ich możliwości i wpłynąć na ich jak najdłuższą żywotność:

 

  • Nie krój po powłokach ani nie używaj ostrych narzędzi – bądź ostrożny z łopatkami do podważania wypieku, nożami, skrobaczkami i innymi elementami wyposażenia, które mogłyby uszkodzić powierzchnię.
  • Nie zapiekaj blachy czy form bez wsadu – to znacznie zmniejsza żywotność powłok.
  • Ostrożnie składuj – żeby nie uszkodzić powłoki.
  • Zapewnij stałą wilgotność powietrza w garowni – to pozwoli zachować powłoki w dobrej kondycji.
  • Wysusz i ostudź formy przed użyciem – inaczej ciasto przyklei się i zniszczy powłokę. Najlepiej suszyć formy do góry nogami i pozostawić do samoistnego wyschnięcia.

Pamiętaj, że liczba cykli wypiekowych dla powierzchni nieprzywieralnych zależy również od tego, co w nich wypiekasz.

A jak je czyścić, żeby zachować pełnię ich właściwości? Najlepiej sprawdza się prosta metoda 3-etapowa.

3-etapowe czyszczenie akcesoriów z nieprzywieralną powłoką

Możesz czyścić blachy tak często, jak tego potrzebujesz. Unikaj jednak produktów, które mogłyby skrócić żywotność sprzętu, takich jak nieodpowiednie dla tego rodzaju powierzchni produkty myjące. Przy myciu sprzętów z powłoką nieprzywierającą doskonale sprawdza się metoda trzech kroków:
  1. Delikatnie przetrzyj zabrudzone miejsca delikatną gąbką przy użyciu ciepłej wody.
  2. Strzep wodę z blachy lub formy.
  3. Wysusz czysty sprzęt na powietrzu lub w otwartym piecu przez 15-20 minut w temperaturze 150 °C.
Szukasz innych rozwiązań, które pomogą Ci w walce z nagarem? Nie wszystkie Twoje blachy i formy mają powłokę nieprzywierającą? Specjalnie do rozwiązania tego problemu stworzyliśmy dedykowany płyn do czyszczenia HAEM w płynie (do blach i form) lub w żelu (do wózków piekarniczych). Poznaj skuteczność płynu do czyszczenia HAEM →

Niech żyją nam – długo!

Cenne właściwości powłok nieprzywieralnych mają swoją określoną żywotność. Sygnałem ostrzegawczym jest moment, gdy ciasto zaczyna do nich przywierać. Proces zużywania można jednak opóźnić poprzez ostrożne czyszczenie i traktowanie, czyli właściwą kulturę pracy. Pamiętaj jednak o opcji regeneracji, która zdecydowanie zmniejsza koszty, a dzięki niej Twoje blachy czy formy mogą zyskać drugie, a może i trzecie życie.

Potrzebujesz więcej informacji? Skontaktuj się z naszym działem handlowym albo zobacz formy i blachy wypiekowe z powłoką Non-Stick w katalogu Magorex. Zapraszamy do konsultacji!