Skip to content

8 stycznia 2023Stal aluminiowana. Zalety AluSteel dla branży piekarniczo-cukierniczej

Jednym z najpopularniejszych rozwiązań w polskich piekarniach jest dziś stosowanie form i blach wypiekowych ze stali aluminiowanej. Czemu zawdzięczają swoją popularność i jakie mają właściwości? Przedstawiamy główne zalety AluSteel dla branży piekarniczo-cukierniczej.
formy blachy i zestawy form magorex

Aluminium czy AluSteel?

Podstawowym materiałem używanym w wielu gałęziach przemysłu, w tym także piekarstwie, ciastkarstwie i produkcji żywności, od dawna pozostaje aluminium. Do jego popularności przyczyniły się wyjątkowe parametry fizyczne, takie jak niska waga, odporność na korozję, doskonałe przewodnictwo cieplne, a także elastyczność i plastyczność, które umożliwiają wygodną, kreatywną obróbkę. Nie można przy tym zapomnieć o korzyściach ekologicznych. Nawet jeśli wielokrotnie poddamy go recyklingowi, nie będziemy musieli martwić się dużymi stratami surowca lub spadkiem jego klasy i właściwości.

Zlecone przez nas testy odpieku udowodniły, że formy z aluminium nagrzewają się znacznie szybciej od stalowych i lepiej utrzymują ciepło. Niestety, łatwo mogą też ulegać uszkodzeniom mechanicznym. Nieco krótszy czas użytkowania i niska odporność udarowa coraz częściej zmuszają przedstawicieli branży do poszukiwania nowych, niezawodnych rozwiązań. Odpowiedzią na te zmartwienia okazała się między innymi… stal aluminiowana. Co to jest? Jakie ma zalety?

Porównujemy różne rodzaje blach wypiekowych dostępne w kolekcji Magorex →

Formy i blachy ze stali aluminiowanej od Magorex

We wszystkich naszych projektach stawiamy na materiały, które przyszłym użytkownikom zagwarantują dobrą wydajność, będą trwałe i przyniosą realne oszczędności. Na stabilny, równy wypiek chleba po bokach i na dnie pozwalają między innymi tradycyjne formy aluminiowe. W praktyce mają one jednak kilka słabości, które zmusiły nas do dalszych badań i eksperymentów.

Rezultatem tych starań okazała się seria produktów tzw. alusteelowych, czyli ze stali węglowej pokrywanej z obu stron cienką warstwą aluminium. Konstrukcja taka stanowi jeszcze lepsze zabezpieczenie przed korozją i niekorzystnym działaniem wysokich temperatur. Stal aluminiowana jest więc znacznie bardziej żywotna, wygodna w użyciu i odporna na deformacje lub urazy mechaniczne. Lepiej też radzi sobie w warunkach ciągłego nagrzewania i schładzania. 

zalety alusteel - formy wypiekowe dla piekarni

Zalety AluSteel dla branży piekarniczo-cukierniczej

Asortyment wykorzystywany do pieczenia aromatycznych bułeczek, tradycyjnych chlebów i słodkich wyrobów cukierniczych musi być przede wszystkim idealnie dopasowany do przewidywanych warunków użycia. Najważniejsze, aby materiał był trwały, bezpieczny w kontakcie z żywnością i łatwy do utrzymania w czystości. Równocześnie powinien gwarantować skuteczną ochronę przed szkodliwym wpływem czyszczących środków chemicznych, wody i innych elementów, które spotykane są na co dzień w środowisku produkcyjnym. Wszystkie te korzyści przynoszą dziś blachy i formy, które łączą wyjątkowe właściwości aluminium i stali węglowej. Co to znaczy w praktyce? Jakie są zalety AluSteel dla branży piekarniczo-cukierniczej?

Sprawdź, z jakich materiałów produkujemy sprzęt dla piekarni i cukierni →

Wytrzymałość i ochrona przed korozją

Przypadkowe zarysowanie powierzchni blach i form może mieć naprawdę fatalne skutki. Gorszej jakości produkty w kontakcie z wilgocią zaczną stopniowo tracić swoje właściwości. Nie będą już więc chronione m.in. przed rdzewieniem lub czynnikami chemicznymi. Problemy te uwzględniliśmy już na pierwszym etapie prac. W efekcie udało nam się wprowadzić do katalogu akcesoria, które są znacznie bardziej wytrzymałe niż klasyczne aluminium. Jeśli nawet dojdzie do uszkodzenia ich powłoki, składniki czynne alusteel samoistnie stworzą pasywną, ochronną warstwę antykorozyjną. W przeciwieństwie do tradycyjnych rozwiązań, stal aluminiowana nie zacznie też ulegać deformacji w wyniku działania wysokich, zmiennych temperatur.

Ergonomia i oszczędności

W nowoczesnych zakładach ważniejsze niż kiedykolwiek jest minimalizowanie strat i szukanie oszczędności. Nic dziwnego, że coraz więcej piekarzy i cukierników inwestuje w sprzęty i akcesoria, które pozwalają na długie, wydajne i efektywne energetycznie użytkowanie. Zalety alusteel są w tym przypadku niekwestionowane. Materiał ten pozwala skrócić czas grzania pieca i zoptymalizować proces pieczenia. Tym samym będziemy w stanie zmniejszyć koszty zużycia energii. Jednocześnie zadbamy o lepszą jakość i kolor pieczywa. Jak to możliwe?

Jednolity kolor, wysoka jakość pieczywa. AluSteel w testach odpieku

Nie lubimy rzucać słów na wiatr. Żeby dowiedzieć się, który materiał ma najlepszy wpływ na przebieg procesów produkcyjnych i ich efekty, zleciliśmy wykonanie testów odpieku. Do Instytutu Piekarnictwa w Holandii przekazaliśmy formy wypiekowe z naszej oferty — w wersji standardowej i z zewnętrznym malowaniem na czarno.
 
Wyniki potwierdziły to, co podejrzewaliśmy od dawna. Formy ze stali aluminiowanej, zwłaszcza jeśli pomalowane są specjalną farbą, są znacznie bardziej ergonomiczne i wydajne, a przy tym przynoszą najlepsze efekty. Szczególnie jeśli ich wierzchnia warstwa pomalowana zostanie specjalną farbą. Chleby tostowe uzyskane w testach miały wysoką jakość, a wypiek trwał krócej i był bardziej równomierny. Skórka za każdym razem okazała się chrupiąca i miała odpowiedni, jednolity kolor. Rezultatów tych nie dało się powtórzyć między innymi w formach ze stali nierdzewnej kwasoodpornej.
 
trendy w piekarnictwie na 2023 rok - zestawy form

Myślisz o całkowitej wymianie swoich blach lub form wypiekowych? Chcesz dowiedzieć się więcej o zaletach alusteel dla branży piekarniczo-cukierniczej? Zajrzyj do katalogu Magorex i skontaktuj się z naszym biurem handlowym.