Aluminium czy AluSteel?
Podstawowym materiałem używanym w wielu gałęziach przemysłu, w tym także piekarstwie, ciastkarstwie i produkcji żywności, od dawna pozostaje aluminium. Do jego popularności przyczyniły się wyjątkowe parametry fizyczne, takie jak niska waga, odporność na korozję, doskonałe przewodnictwo cieplne, a także elastyczność i plastyczność, które umożliwiają wygodną, kreatywną obróbkę. Nie można przy tym zapomnieć o korzyściach ekologicznych. Nawet jeśli wielokrotnie poddamy go recyklingowi, nie będziemy musieli martwić się dużymi stratami surowca lub spadkiem jego klasy i właściwości.
Zlecone przez nas testy odpieku udowodniły, że formy z aluminium nagrzewają się znacznie szybciej od stalowych i lepiej utrzymują ciepło. Niestety, łatwo mogą też ulegać uszkodzeniom mechanicznym. Nieco krótszy czas użytkowania i niska odporność udarowa coraz częściej zmuszają przedstawicieli branży do poszukiwania nowych, niezawodnych rozwiązań. Odpowiedzią na te zmartwienia okazała się między innymi… stal aluminiowana. Co to jest? Jakie ma zalety?
Porównujemy różne rodzaje blach wypiekowych dostępne w kolekcji Magorex →
Formy i blachy ze stali aluminiowanej od Magorex
We wszystkich naszych projektach stawiamy na materiały, które przyszłym użytkownikom zagwarantują dobrą wydajność, będą trwałe i przyniosą realne oszczędności. Na stabilny, równy wypiek chleba po bokach i na dnie pozwalają między innymi tradycyjne formy aluminiowe. W praktyce mają one jednak kilka słabości, które zmusiły nas do dalszych badań i eksperymentów.
Rezultatem tych starań okazała się seria produktów tzw. alusteelowych, czyli ze stali węglowej pokrywanej z obu stron cienką warstwą aluminium. Konstrukcja taka stanowi jeszcze lepsze zabezpieczenie przed korozją i niekorzystnym działaniem wysokich temperatur. Stal aluminiowana jest więc znacznie bardziej żywotna, wygodna w użyciu i odporna na deformacje lub urazy mechaniczne. Lepiej też radzi sobie w warunkach ciągłego nagrzewania i schładzania.
Zalety AluSteel dla branży piekarniczo-cukierniczej
Asortyment wykorzystywany do pieczenia aromatycznych bułeczek, tradycyjnych chlebów i słodkich wyrobów cukierniczych musi być przede wszystkim idealnie dopasowany do przewidywanych warunków użycia. Najważniejsze, aby materiał był trwały, bezpieczny w kontakcie z żywnością i łatwy do utrzymania w czystości. Równocześnie powinien gwarantować skuteczną ochronę przed szkodliwym wpływem czyszczących środków chemicznych, wody i innych elementów, które spotykane są na co dzień w środowisku produkcyjnym. Wszystkie te korzyści przynoszą dziś blachy i formy, które łączą wyjątkowe właściwości aluminium i stali węglowej. Co to znaczy w praktyce? Jakie są zalety AluSteel dla branży piekarniczo-cukierniczej?
Sprawdź, z jakich materiałów produkujemy sprzęt dla piekarni i cukierni →
Wytrzymałość i ochrona przed korozją
Przypadkowe zarysowanie powierzchni blach i form może mieć naprawdę fatalne skutki. Gorszej jakości produkty w kontakcie z wilgocią zaczną stopniowo tracić swoje właściwości. Nie będą już więc chronione m.in. przed rdzewieniem lub czynnikami chemicznymi. Problemy te uwzględniliśmy już na pierwszym etapie prac. W efekcie udało nam się wprowadzić do katalogu akcesoria, które są znacznie bardziej wytrzymałe niż klasyczne aluminium. Jeśli nawet dojdzie do uszkodzenia ich powłoki, składniki czynne alusteel samoistnie stworzą pasywną, ochronną warstwę antykorozyjną. W przeciwieństwie do tradycyjnych rozwiązań, stal aluminiowana nie zacznie też ulegać deformacji w wyniku działania wysokich, zmiennych temperatur.
Ergonomia i oszczędności
W nowoczesnych zakładach ważniejsze niż kiedykolwiek jest minimalizowanie strat i szukanie oszczędności. Nic dziwnego, że coraz więcej piekarzy i cukierników inwestuje w sprzęty i akcesoria, które pozwalają na długie, wydajne i efektywne energetycznie użytkowanie. Zalety alusteel są w tym przypadku niekwestionowane. Materiał ten pozwala skrócić czas grzania pieca i zoptymalizować proces pieczenia. Tym samym będziemy w stanie zmniejszyć koszty zużycia energii. Jednocześnie zadbamy o lepszą jakość i kolor pieczywa. Jak to możliwe?