Ręczna nadziewarka do pączków – kiedy się przydaje?
Jeszcze pół wieku temu proces produkcji pączków bywał znacznie bardziej czasochłonny. Na samym początku konieczne okazywało się rozwałkowanie kęsów wyrośniętego, przygotowanego według tradycyjnych receptur ciasta. Następnie, już po nałożeniu sporej ilości nadzienia, zawijano je i formowano z nich charakterystyczne, delikatnie spłaszczone kształty. Pączki przez długi czas były więc smażone bezpośrednio z nadzieniem. Metodę tę uznano jednak wkrótce za niepotrzebnie pracochłonną, nieekonomiczną i znacznie mniej wydajną. Zwłaszcza gdy produkcja w wielu cukierniach zaczęła być prowadzona na naprawdę dużą skalę.
Dzisiaj starannie dobrane kremy, budynie lub konfitury dodawane są dopiero na ostatnim etapie przygotowań, już po obróbce cieplnej. Służą do tego specjalne urządzenia. Pomocą w codziennej pracy małych i średnich zakładów cukierniczych są między innymi ręczne nadziewarki do pączków. Akcesoria te dostępne są zwykle w dwóch podstawowych wersjach: pojedynczej lub podwójnej. Ich korpus wsparty bywa na misce lub pojemniku o różnych pojemnościach (5 lub 7 litrów). Do szybkiej, krótkiej pracy idealnie nadają się również nadziewarki boczne wyposażone w lejek, które docelowo pomieszczą 2 litry marmolady lub konfitury. Na ich korzyść przemawiają oczywiście nie tylko niewielkie rozmiary, efektywność lub prostota obsługi. Produkty te mogą być indywidualnie dopasowane do potrzeb użytkowników i mają różne ciekawe funkcje, takie jak regulacja ilości podawanego nadzienia.
Zobacz, jak działa i z czego składa się automatyczna nadziewarka do pączków z kolekcji Magorex.
Nadziewarka do pączków – ręczna… czy automatyczna?
Technologia w przemyśle spożywczym poszła naprzód, a siłę ludzkich mięśni stopniowo zastępują… nowoczesne, łatwe do zaprogramowania i wytrzymałe urządzenia. Cukiernicy mają dzisiaj do dyspozycji szereg różnych rozwiązań, które sprawiają, że praca staje się łatwiejsza, krótsza i bardziej kontrolowana. Korzystają z nich nie tylko cukiernie rzemieślnicze, ale przede wszystkim większe zakłady, które codziennie realizują sporą ilość zamówień i wysyłają swoje towary do kilku różnych punktów. Ręczne, pracochłonne uzupełnianie nadzienia okazuje się w takich warunkach zwyczajnie niemożliwe. Szczególnie jeśli chcemy uniknąć kosztownych strat nadzienia i w stosunkowo krótkim czasie osiągnąć powtarzalną, wysoką jakość produktów.
Automatyczna nadziewarka została zbudowana w taki sposób, by umożliwić znacznie krótszy czas pracy, idealną precyzję i pełną kontrolę surowców. Najważniejszym elementem jest tutaj korpus z panelem sterowania. Operator za pomocą dwóch przycisków może na nim ustawić odpowiedni czas podawania. Dawka umieszczonego w każdym produkcie nadzienia zależy od wartości, jaką wówczas wybierzemy. Pozwala to upewnić się, że za każdym razem do środka trafi dokładnie taka sama ilość kremu lub konfitury. Jednocześnie będziemy w stanie lepiej planować ich zużycie i ograniczyć straty.
Automatyczna nadziewarka do pączków – w jakiej cukierni się sprawdzi?
Ten krok w stronę automatyzacji może mieć oczywiście kilka podstawowych celów. Kiedy zapatrujemy dużą sieć odbiorców, właśnie dzięki niej będziemy w stanie kontrolować zużycie zasobów, planować realizację zamówień i uniknąć opóźnień. Jeśli natomiast stawiamy na własne, autorskie rozwiązania, wyjątkowe receptury i zróżnicowane przysmaki, przy jej użyciu będziemy w stanie przez cały rok powiększać swój katalog produktów bez utraty wydajności. Automatyczna nadziewarka do pączków została stworzona specjalnie dla większych cukierni, które wprowadziły do swojego asortymentu wiele różnych ciastek ze słodkim wypełnieniem. Wystarczy ją uruchomić, ustawić wszystkie parametry i dobrać igłę dozującą, która najlepiej pasuje do charakteru aplikacji. Najczęściej wykorzystywany jest model, na który możemy nadziać dwa pączki jednocześnie. W zestawie znajdziemy też jednak inne rodzaje igieł, m.in. do rurek, rogali lub wypieków z lekkim, puszystym kremem.
Urządzenie to sprawdzi się oczywiście nie tylko w przypadku masowej lub naprawdę zróżnicowanej produkcji. Równie popularna jest w nieco mniejszych lokalach, które szukają nowych sposobów, by zwiększyć swoje możliwości przerobowe, wprowadzić oszczędności i uporać się z problemem braków kadrowych. Jakie jeszcze ma zalety? Odpowiadamy na pytanie, co najlepiej sprawdzi się w Twoim zakładzie – nadziewarka do pączków ręczna czy automatyczna.
Dowiedz się więcej → Automatyczna nadziewarka do pączków – w jakiej cukierni się sprawdzi?
Automatyczna nadziewarka do pączków. Jak działa, czym się wyróżnia?
Dowiedz się więcej → Automatyczna nadziewarka do pączków – jak działa?