Skip to content

27 grudnia 2022Nadziewarka do pączków: ręczna czy automatyczna?

Pączki z różnymi nadzieniami, rurki z kremem i kruche wypieki. Zarówno rzemieślnicze cukiernie, jak i duże zakłady wykorzystują dziś nowoczesne urządzenia do produkcji smacznych, przekładanych wypieków. Na co warto się zdecydować? Lepsza będzie nadziewarka do pączków ręczna czy automatyczna? Sprawdź.

Ręczna nadziewarka do pączków – kiedy się przydaje?

Jeszcze pół wieku temu proces produkcji pączków bywał znacznie bardziej czasochłonny. Na samym początku konieczne okazywało się rozwałkowanie kęsów wyrośniętego, przygotowanego według tradycyjnych receptur ciasta. Następnie, już po nałożeniu sporej ilości nadzienia, zawijano je i formowano z nich charakterystyczne, delikatnie spłaszczone kształty. Pączki przez długi czas były więc smażone bezpośrednio z nadzieniem. Metodę tę uznano jednak wkrótce za niepotrzebnie pracochłonną, nieekonomiczną i znacznie mniej wydajną. Zwłaszcza gdy produkcja w wielu cukierniach zaczęła być prowadzona na naprawdę dużą skalę.

Dzisiaj starannie dobrane kremy, budynie lub konfitury dodawane są dopiero na ostatnim etapie przygotowań, już po obróbce cieplnej. Służą do tego specjalne urządzenia. Pomocą w codziennej pracy małych i średnich zakładów cukierniczych są między innymi ręczne nadziewarki do pączków. Akcesoria te dostępne są zwykle w dwóch podstawowych wersjach: pojedynczej lub podwójnej. Ich korpus wsparty bywa na misce lub pojemniku o różnych pojemnościach (5 lub 7 litrów). Do szybkiej, krótkiej pracy idealnie nadają się również nadziewarki boczne wyposażone w lejek, które docelowo pomieszczą 2 litry marmolady lub konfitury. Na ich korzyść przemawiają oczywiście nie tylko niewielkie rozmiary, efektywność lub prostota obsługi. Produkty te mogą być indywidualnie dopasowane do potrzeb użytkowników i mają różne ciekawe funkcje, takie jak regulacja ilości podawanego nadzienia.

ręczna nadziewarka do pączków od Magorex

Zobacz, jak działa i z czego składa się automatyczna nadziewarka do pączków z kolekcji Magorex.

Nadziewarka do pączków – ręczna… czy automatyczna?

Technologia w przemyśle spożywczym poszła naprzód, a siłę ludzkich mięśni stopniowo zastępują… nowoczesne, łatwe do zaprogramowania i wytrzymałe urządzenia. Cukiernicy mają dzisiaj do dyspozycji szereg różnych rozwiązań, które sprawiają, że praca staje się łatwiejsza, krótsza i bardziej kontrolowana. Korzystają z nich nie tylko cukiernie rzemieślnicze, ale przede wszystkim większe zakłady, które codziennie realizują sporą ilość zamówień i wysyłają swoje towary do kilku różnych punktów. Ręczne, pracochłonne uzupełnianie nadzienia okazuje się w takich warunkach zwyczajnie niemożliwe. Szczególnie jeśli chcemy uniknąć kosztownych strat nadzienia i w stosunkowo krótkim czasie osiągnąć powtarzalną, wysoką jakość produktów.

Automatyczna nadziewarka została zbudowana w taki sposób, by umożliwić znacznie krótszy czas pracy, idealną precyzję i pełną kontrolę surowców. Najważniejszym elementem jest tutaj korpus z panelem sterowania. Operator za pomocą dwóch przycisków może na nim ustawić odpowiedni czas podawania. Dawka umieszczonego w każdym produkcie nadzienia zależy od wartości, jaką wówczas wybierzemy. Pozwala to upewnić się, że za każdym razem do środka trafi dokładnie taka sama ilość kremu lub konfitury. Jednocześnie będziemy w stanie lepiej planować ich zużycie i ograniczyć straty.

Automatyczna nadziewarka do pączków – w jakiej cukierni się sprawdzi?

Ten krok w stronę automatyzacji może mieć oczywiście kilka podstawowych celów. Kiedy zapatrujemy dużą sieć odbiorców, właśnie dzięki niej będziemy w stanie kontrolować zużycie zasobów, planować realizację zamówień i uniknąć opóźnień. Jeśli natomiast stawiamy na własne, autorskie rozwiązania, wyjątkowe receptury i zróżnicowane przysmaki, przy jej użyciu będziemy w stanie przez cały rok powiększać swój katalog produktów bez utraty wydajności. Automatyczna nadziewarka do pączków została stworzona specjalnie dla większych cukierni, które wprowadziły do swojego asortymentu wiele różnych ciastek ze słodkim wypełnieniem. Wystarczy ją uruchomić, ustawić wszystkie parametry i dobrać igłę dozującą, która najlepiej pasuje do charakteru aplikacji. Najczęściej wykorzystywany jest model, na który możemy nadziać dwa pączki jednocześnie. W zestawie znajdziemy też jednak inne rodzaje igieł, m.in. do rurek, rogali lub wypieków z lekkim, puszystym kremem.

Urządzenie to sprawdzi się oczywiście nie tylko w przypadku masowej lub naprawdę zróżnicowanej produkcji. Równie popularna jest w nieco mniejszych lokalach, które szukają nowych sposobów, by zwiększyć swoje możliwości przerobowe, wprowadzić oszczędności i uporać się z problemem braków kadrowych. Jakie jeszcze ma zalety? Odpowiadamy na pytanie, co najlepiej sprawdzi się w Twoim zakładzie – nadziewarka do pączków ręczna czy automatyczna.

Dowiedz się więcej  Automatyczna nadziewarka do pączków – w jakiej cukierni się sprawdzi?

Automatyczna nadziewarka do pączków. Jak działa, czym się wyróżnia?

Wszystkie urządzenia wykorzystywane w cukierni powinny być nie tylko wytrzymałe lub funkcjonalne, ale też łatwe do przenoszenia, składowania i utrzymania w czystości. Cel ten przyświecał nam również w trakcie produkcji automatycznej nadziewarki do pączków. Co warto o niej wiedzieć? Na komfort i długość użytkowania bezpośrednio przekłada się przede wszystkim wyjątkowo odporna obudowa ze stali nierdzewnej. Jednocześnie upewniliśmy się, że wszystkie ważne części, takie jak nakładana na korpus pompa, pracownik będzie w stanie bez problemu rozkręcić i wyczyścić. Dla bezpieczeństwa wszystkich członków zespołu maszyna została też wyposażona w specjalny czujnik leja. Dzięki takiemu systemowi włożenie dłoni lub palców do miejsca, w którym znajdują się tryby maszyny będzie zwyczajnie niemożliwe, a praca przebiegnie bez wypadków lub zakłóceń.
 
Automatyczna nadziewarka to wszechstronne, nowoczesne rozwiązanie, które z powodzeniem bywa wykorzystywane na końcowym etapie produkcji najróżniejszych wypieków. Efekt ten osiągnęliśmy na dwa sposoby: dzięki szerokiej gamie końcówek do napełniania, ale też… praktycznym akcesoriom. Czternastolitrowy lej, do którego wlewane jest nadzienie, może być na przykład wyposażony w specjalny docisk z obciążeniem, który pozwala na wygodną pracę z lekkimi i bardziej napowietrzonymi substancjami.

Dowiedz się więcej  Automatyczna nadziewarka do pączków – jak działa?

Nadziewarka do pączków – ręczna czy automatyczna – musi idealnie pasować do charakteru produkcji. Nie jesteś pewien, jak jej nowoczesna wersja sprawdzi się w Twoim zakładzie? Wszystkim klientom, którzy chcą samodzielnie przetestować jej możliwości, oferujemy opcję wypożyczenia sprzętu na siedem dni. Jesteś zainteresowany? Zajrzyj do katalogu Magorexskontaktuj się z przedstawicielami handlowymi, żeby poznać więcej szczegółów.