Najlepsze rozwiązanie dla cukierni? Zestawy form!
Naszym celem jest wyposażenie każdego zakładu w indywidualnie dopasowane, wysokiej jakości sprzęty i akcesoria, które sprawią, że praca będzie szybka, wydajna i bezproblemowa. Właśnie dlatego cały czas analizujemy doświadczenia i potrzeby naszych klientów. Na podstawie tych obserwacji do tej pory wprowadziliśmy do swojego katalogu szeroką gamę form cukierniczych m.in. z AluSteel. Każdego dnia realizujesz naprawdę dużą ilość zleceń? Szukasz wyposażenia, które przyśpieszy pracę w okresie świątecznym? Do wypieku różnego rodzaju babek, keksów i makowców idealnie sprawdzą się też formy w zestawach, które możemy przygotować na zamówienie.
Zastanawiasz się, jak wysunąć ciepły, delikatny biszkopt, żeby uniknąć poparzenia i nie naruszyć przypadkiem jego struktury? Odpowiedzią na te zmartwienia okazują się natomiast okrągłe lub kwadratowe formy z wyjmowanym dnem. Podstawową zaletą tego rozwiązania jest oczywiście łatwość i wygoda przekładania produktu po wypieku.
Blachy wypiekowe, ranty i spody
Blachy wypiekowe są niezbędnym elementem wyposażenia każdej cukierni – zarówno tej większej, jak i mniejszej. Ponieważ nad wszystkimi zamówieniami pracujemy w jednej z naszych kompleksowo wyposażonych hal produkcyjnych, jesteśmy w stanie elastycznie dopasować się do oczekiwań klienta. Czasami decydujemy się użyć innego, niestandardowego materiału – w przypadku okrągłych blach może to być zarówno BlueSteel, jak też aluminium lub AluSteel. Następnym razem pod lupę bierzemy natomiast wymiary, średnicę i wysokość rantu. Naszym odbiorcom oferujemy różnorodne sprzęty i akcesoria cukiernicze, a wśród nich płaskie blachy ze stali nierdzewnej, okrągłe spody do tortów lub ranty owalne, prostokątne i w kształcie serca. Czego jeszcze absolutnie nie mogło zabraknąć na liście najlepszych rozwiązań dla cukierni?
Zobacz, jak tworzymy nasze blachy wypiekowe dla każdej cukierni →
Blachy do wypieku muffinów i na cup-cake
Nawet jeśli podstawową częścią asortymentu są klasyczne serniki, jabłeczniki i deserowe, przekładane kremem ciasta, na co dzień nie można zapomnieć o wypiekach zupełnie innego rodzaju: smakowitych muffinach, szybkich przekąskach lub babeczkach z polewą, posypką i innymi dekoracjami. Co najbardziej nam się przyda, jeśli chcemy wprowadzić je do swojej oferty?
Kluczem do sukcesu okazują się aluminiowe blachy na cup-cake z perforowanym dnem i otworami wentylacyjnymi, dzięki którym wszystkie sztuki będą równomiernie wypieczone – zarówno te na brzegach, jak i w środku. Takie same zalety oferują profesjonalne akcesoria do produkcji muffinów, które standardowo mogą pomieścić 24, 35, 54 lub 80 sztuk. Co ważne, nad każdym z nich możemy pracować indywidualnie, uwzględniając modyfikacje zaproponowane przez naszych klientów. Szczególną popularnością cieszą się dziś m.in. modele z wbudowanymi miseczkami. Pierwsze etapy produkcji masz już za sobą? Sprawdź, na co jeszcze warto się zdecydować, by zadbać o ergonomię, wydajność i bezpieczeństwo w zakładzie.
Przekonaj się, jakie rodzaje blach wypiekowych są dziś dostępne w Magorex →
Szybka, wygodna praca. Krajalnica do ciast i tortów
Zanim będziemy mogli ustawić warstwowe, przekładane kremem ciasta, delikatne torty i okrągłe biszkopty na wystawie, musimy najpierw podzielić je na mniejsze, idealnie równe kawałki. Szczególnie jeśli swoich wypieków nie sprzedajemy prosto z blachy – na przykład takiej z wyjmowanym rantem. Precyzją, doświadczeniem i cierpliwością muszą też zwykle wykazać się pracownicy, którzy przygotowują asortyment do wysyłki lub pakują zamówienia. Jak upewnić się, że zadania te będą zajmować znacznie mniej czasu i przyniosą oczekiwane rezultaty?
Odpowiedzią w takich przypadkach jest automatyczna krajalnica, które nadaje się do różnego rodzaju deserów – zarówno okrągłych, jak też prostokątnych lub kwadratowych. Ustaliłeś już, ile elementów chcesz uzyskać i jaki kształt powinny mieć? Wystarczy odpowiednio zaprogramować maszynę, a następnie wybrać dany projekt krojenia i wcisnąć przycisk na panelu sterowania, by proces rozpoczął się automatycznie. Chcesz mieć pewność, że automatyczna krajalnica będzie pasować do Twojego zakładu? Specjalnie dla naszych klientów wprowadziliśmy możliwość wypożyczenia sprzętu na dwa tygodnie. Dzięki temu będziesz mógł podjąć decyzję dopiero po tym, jak zobaczysz, czy urządzenie sprawdzi się w praktyce.
Przekonaj się, jakie jeszcze ma zalety i jak działa nasza automatyczna krajalnica do ciast →
Sztuka ekspozycji. Tace wystawowe i stojaki
W żadnym szanującym się zakładzie nie powinno zabraknąć akcesoriów, które pomogą odpowiednio zorganizować przestrzeń i zaprezentować wypieki w taki sposób, by klient zwyczajnie nie mógł powstrzymać się od zakupu. Wprowadziłeś do swojej oferty eleganckie piętrowe ciasta, które można nabywać w mniejszych porcjach? Codziennie eksponujesz piękne, przygotowane na zamówienie torty? Patery, stelaże i stojaki to absolutna konieczność. W Magorex tworzymy je z różnych materiałów, takich jak aluminium lub stal nierdzewna. Najczęściej przybierają one przy tym indywidualne, nietypowe kształty, rozmiary i ustawienia talerzy (na przykład rozety lub banana).
Szczególną uwagę zwracasz na sposób, w jaki ekspedientka ustawiła babeczki, ciasta i słodkie przekąski w witrynie? Najlepszym rozwiązaniem dla cukierni dbających o ergonomię pracy, wystrój i higienę są różnego rodzaju tace wystawowe. Dostępne są nie tylko w kilku formach, wymiarach i sposobach wykończenia, ale też… kolorach. Aluminium ma ładną, jednolitą barwę i nie brudzi rąk, jeśli podczas produkcji powierzchnia tacy poddana została trawieniu. Trochę inaczej wygląda to w przypadku jej złotej, czarnej lub szampańskiej wersji. Kolejnym krokiem bywa wówczas anodowanie, które podnosi jej twardość, a także zabarwianie chemiczne lub malowanie proszkowe.
Jak powstają nasze tace wystawowe?
Zdecydowanie najbardziej popularne wśród naszych klientów są tace wystawowe wykonane metodą tłoczenia z kawałka aluminium o grubości 0,8 mm. Skomputeryzowana technologia produkcji i obróbka laserowa sprawia, że w Magorex jesteśmy w stanie wyprodukować dokładnie takie produkty, jakich potrzebujesz: w różnych wymiarach, kształtach i kolorach. Samodzielnie decydujesz również o wysokości rantów, które zwykle mierzą jeden lub dwa centymetry. Zachowanie czystości ułatwiają przy tym niekiedy specjalne wyoblone narożniki.
Niektóre tace powstają jednak ze stali nierdzewnej za pomocą precyzyjnego gięcia i spawania w narożnikach. Ponieważ ich krawędzie są zawinięte, produkty te pozostają odpowiednio sztywne i stabilne.
Podstawowe typy tac wystawowych
Cukiernikom proponujemy również małe, aluminiowe tace do ekspozycji pralin. Ranty podgięte są wówczas pod kątem 45 stopni. Standardowo produkty te dostępne są w dwóch różnych wersjach: 13,5 x 27,5 cm lub 17,5 x 27,5 cm. Inne rozmiary dostępne są na zamówienie.
Nie zapomnieliśmy również o właścicielach lad, które w praktyce okazują się trochę mniej ustawne (na przykład narożnikowych lub półokrągłych). Dobrym rozwiązaniem okazują się wówczas m.in. specjalne tace wystawowe w kształcie trapezu.
Pieczenie, krojenie, ekspozycja. Blachy cukiernicze zamykane
Produkcja swojskich, domowych ciast potrafi być naprawdę czasochłonna. Na samym początku trzeba wypiec smaczny, puszysty biszkopt, następnie odpowiednio go udekorować i podzielić na kilka idealnie równych kawałków. Dopiero wtedy możemy przewieźć gotowy produkt do sklepu. Problemem dla ekspedientek okazuje się wówczas nie tylko sprawna obsługa klientów, ale też atrakcyjna ekspozycja. Jak zachęcić odwiedzających do zakupu, ułatwić pracę i zwiększyć wydajność?
Jak podkreślają najbardziej doświadczeni cukiernicy, wypieki zachowują swój naturalny, domowy charakter tylko wtedy, kiedy są sprzedawane… prosto z blachy. Nie oznacza to jednak, że musimy dokładać sobie pracy lub inwestować w kolejne akcesoria do ekspozycji lub transportu. W tej samej blasze da się dziś bez problemu nie tylko je przygotować, ale też przewieźć do sklepu. Jak to działa?
Przekonaj się, jakie mają zalety i w jaki sposób da się wykorzystać cukiernicze blachy z wyjmowanym rantem od Magorex.
Blachy z wyjmowanym rantem – czym się charakteryzują?
Wszystkie ciasta, również te przekładane kremami, udostępniane są klientom kawałek po kawałku prosto z blachy, w której zostały przygotowane. Jeśli chcemy jeszcze bardziej oszczędzić czas, bezpośrednio po wypieczeniu całość możemy też włożyć do automatycznej krajalnicy, która podzieli je na idealnie równe porcje. Bezproblemowo przebiega również transport do wybranych punktów sprzedaży. Dlaczego rozwiązanie to okazuje się dzisiaj tak bardzo popularne? Głównym powodem bywają przede wszystkim… oszczędności. I nie chodzi tu wyłącznie o tempo lub czas produkcji. W takim przypadku cukiernia nie musi również inwestować m.in. w jednorazowe kartony lub tace, które pod koniec dnia i tak zostaną wyrzucone.
Standardowo zamykane blachy wykonywane są z aluminium. Charakterystyczną cechą tych sprzętów jest wyjmowany rant. Wystarczy zdjąć jedną zatyczkę, żeby w wygodny i szybki sposób przygotować porcję ciasta przy zakupie. Ranty te mają zwykle 5 cm wysokości i dostępne są w kilku różnych kształtach (typ S, V, A lub F). Chcesz zadbać o profesjonalny wygląd sklepowej witryny? Bez problemu możesz też dopasować wymiary całej blachy, która standardowo ma szerokość 10, 20, 30 lub 40 cm i długość 40, 58 lub 60 cm.