Tłoczone formy wypiekowe AluSteel
Wykonane ze stali węglowej, pokrytej z dwóch stron cienką warstwą aluminium, tłoczone formy wypiekowe AluSteel łączą zalety aluminiom i stali. Ich główne zalety to:
- Odporność na deformacje w wyniku ekspozycji na wysokie temperatury, a także na ciągłe nagrzewanie i schładzanie podczas procesu pieczenia.
- Dużo większa wytrzymałość na wysokie temperatury i dłuższa żywotność w porównaniu do form z aluminium.
- Ochrona przed korozją, jaką zapewnia warstwa aluminium znajdująca się z obu stron. W przypadku uszkodzenia powłoki powierzchniowej, składniki czynne AluSteel samoistnie tworzą pasywną ochronną warstwę antykorozyjną.
Formy wypiekowe z AluSteel produkowane są metodą głębokiego tłoczenia z jednego kawałka materiału. Mają zaokrąglone narożniki, które pomagają zachować czystość i nie przecinają woreczków do pakowania. Spód i boki form są karbowane. Technologia ta wzmacnia boki i spód wypieczonego pieczywa, szczególnie lekkiego.
Formy wypiekowe gięte
W naszym asortymencie znajdują się także formy wypiekowe gięte z aluminium, AluSteel, stali nierdzewnej oraz BlueSteel. Są one produkowane metodą precyzyjnego zaginania i zgrzewania.
Szeroki wachlarz produktów
Poza formami prostokątnymi, w naszej ofercie znajdują się także inne ich rodzaje. Każdą formę jesteśmy w stanie wykonać w standardowych rozmiarach, a także na indywidualne zamówienie w dowolnych wymiarach. Są to:
- formy „pączówki”,
- formy do babek wiedeńskich,
- formy do biszkoptów,
- formy do wypieku babek drożdżowych,
- formy do wypieku tart,
- formy do makowców.
Przeczytaj również: Formy do wypieków wielkanocnych
Zestawy form wypiekowych
Naszym klientom oferujemy zestawy form wykonanych na indywidualne zamówienie. W naszym parku technologicznym jesteśmy w stanie wykonać zestaw odpowiadający specyficznym wymaganiom każdej piekarni. Bez względu na rodzaj formy czy wymiar.
Szukasz rozwiązania skrojonego na Twoje potrzeby? Skontaktuj się z nami.
Formy wypiekowe z nieprzywieralnymi powłokami
Nieprzywieralne powłoki Non-Stick to innowacyjne rozwiązanie, które pozwala obniżać koszty w dużych zakładach produkcyjnych. Stosujemy je w pojedynczych formach, a także w zestawach na życzenie klienta. Jakie są ich zalety?
Powłoki Non-Stick mają bardzo niski współczynnik tarcia, prawie taki, jak lód. Dzięki temu ciasto nie przywiera do blachy, co z kolei obniża koszty związane z natłuszczaniem i czyszczeniem form i blach. Dodatkowo, dzięki nieprzywieraniu do powierzchni, ciasto lepiej rośnie. Skórka tworzy się w odpowiednim tempie, przypieka się równomiernie i zachowuje chrupkość.
Przeczytaj również: Blachy i formy piekarnicze – jak o nie dbać?
Wytrzymałość powłok w dużej mierze zależy od kultury użytkowania blach i form wypiekowych. Powłoki fluoro-polimerowe PoliRex wykazują dłuższą żywotność niż powłoki silikonowe SiliRex i ResiRex. Zachowują swoje właściwości jeszcze po 2 500 – 3000 cyklach pieczenia. W przypadku silikonu właściwość nieprzywierania ciast obniża się po około 1000 – 1500 cyklach.
Blachy i formy wypiekowe z powłokami nieprzywieralnymi Magorex:
- są odporne na wysokie i niskie temperatury,
- skutecznie zapobiegają przywieraniu ciasta do powierzchni,
- mają dużą odporność na ścieranie,
- są odporne na czynniki chemiczne i promieniowanie UV.
Oprócz tego posiadają udokumentowane dopuszczenia do kontaktu z żywnością i są od kilkunastu lat z powodzeniem stosowane przez polskich piekarzy.
Przeczytaj również: Krajalnica do ciast – nowy produkt Magorex