Skip to content

19 czerwca 2020Formy wypiekowe dla piekarni i cukierni

Okrągłe, prostokątne, do biszkoptów i do tart. W naszym asortymencie znajdziesz wszystkie formy niezbędne do prowadzenia piekarni lub cukierni. Zebraliśmy je w jednym wpisie. Poznaj naszą ofertę i największe zalety form Magorex.

Tłoczone formy wypiekowe AluSteel

Wykonane ze stali węglowej, pokrytej z dwóch stron cienką warstwą aluminium, tłoczone formy wypiekowe AluSteel łączą zalety aluminiom i stali. Ich główne zalety to:

  • Odporność na deformacje w wyniku ekspozycji na wysokie temperatury, a także na ciągłe nagrzewanie i schładzanie podczas procesu pieczenia.
  • Dużo większa wytrzymałość na wysokie temperatury i dłuższa żywotność w porównaniu do form z aluminium.
  • Ochrona przed korozją, jaką zapewnia warstwa aluminium znajdująca się z obu stron. W przypadku uszkodzenia powłoki powierzchniowej, składniki czynne AluSteel samoistnie tworzą pasywną ochronną warstwę antykorozyjną.

Formy wypiekowe z AluSteel produkowane są metodą głębokiego tłoczenia z jednego kawałka materiału. Mają zaokrąglone narożniki, które pomagają zachować czystość i nie przecinają woreczków do pakowania. Spód i boki form są karbowane. Technologia ta wzmacnia boki i spód wypieczonego pieczywa, szczególnie lekkiego.

Formy wypiekowe gięte

W naszym asortymencie znajdują się także formy wypiekowe gięte z aluminium, AluSteel, stali nierdzewnej oraz BlueSteel. Są one produkowane metodą precyzyjnego zaginania i zgrzewania.

Szeroki wachlarz produktów

Poza formami prostokątnymi, w naszej ofercie znajdują się także inne ich rodzaje. Każdą formę jesteśmy w stanie wykonać w standardowych rozmiarach, a także na indywidualne zamówienie w dowolnych wymiarach. Są to:

  • formy „pączówki”,
  • formy do babek wiedeńskich,
  • formy do biszkoptów,
  • formy do wypieku babek drożdżowych,
  • formy do wypieku tart,
  • formy do makowców.

Przeczytaj również: Formy do wypieków wielkanocnych

Zestawy form wypiekowych

Naszym klientom oferujemy zestawy form wykonanych na indywidualne zamówienie. W naszym parku technologicznym jesteśmy w stanie wykonać zestaw odpowiadający specyficznym wymaganiom każdej piekarni. Bez względu na rodzaj formy czy wymiar.

Szukasz rozwiązania skrojonego na Twoje potrzeby? Skontaktuj się z nami.

Formy wypiekowe z nieprzywieralnymi powłokami

Nieprzywieralne powłoki Non-Stick to innowacyjne rozwiązanie, które pozwala obniżać koszty w dużych zakładach produkcyjnych. Stosujemy je w pojedynczych formach, a także w zestawach na życzenie klienta. Jakie są ich zalety?

Powłoki Non-Stick mają bardzo niski współczynnik tarcia, prawie taki, jak lód. Dzięki temu ciasto nie przywiera do blachy, co z kolei obniża koszty związane z natłuszczaniem i czyszczeniem form i blach. Dodatkowo, dzięki nieprzywieraniu do powierzchni, ciasto lepiej rośnie. Skórka tworzy się w odpowiednim tempie, przypieka się równomiernie i zachowuje chrupkość.

Wytrzymałość powłok w dużej mierze zależy od kultury użytkowania blach i form wypiekowych. Powłoki fluoro-polimerowe PoliRex wykazują dłuższą żywotność niż powłoki silikonowe SiliRex i ResiRex. Zachowują swoje właściwości jeszcze po 2 500 – 3000 cyklach pieczenia. W przypadku silikonu właściwość nieprzywierania ciast obniża się po około 1000 – 1500 cyklach.

Blachy i formy wypiekowe z powłokami nieprzywieralnymi Magorex:

  • są odporne na wysokie i niskie temperatury,
  • skutecznie zapobiegają przywieraniu ciasta do powierzchni,
  • mają dużą odporność na ścieranie,
  • są odporne na czynniki chemiczne i promieniowanie UV.

Oprócz tego posiadają udokumentowane dopuszczenia do kontaktu z żywnością i są od kilkunastu lat z powodzeniem stosowane przez polskich piekarzy.

Przeczytaj również: Krajalnica do ciast – nowy produkt Magorex