Tradycyjna Wielkanoc
Tradycyjnie na świątecznym stole znajdziemy nie tylko świeży chleb, tak istotny podczas uroczystego śniadania, ale także wypieki, które rekompensują nam czas postu. Właśnie stąd w polskiej kuchni wielkanocnej możemy znaleźć bardzo słodkie i bogato udekorowane ciasta. Jak piekarnie i cukiernie powinny przygotować się do wypieku makowców, babek czy mazurków? Przedstawiamy przydatny sprzęt od Magorex.
Formy do wypieku makowców
Pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami – tradycyjny polski makowiec zawijany to prawdziwa uczta na świątecznym stole. Makowiec od lat kusi miękkim ciastem, bogactwem nadzienia i wspaniałym zapachem.
Jak poradzić sobie z masową produkcją tego ciasta, szczególnie przed Wielkanocą? Cukierniom, które chcą przyspieszyć swoją pracę i zmniejszyć koszty produkcji, oferujemy zestaw form do makowców. Zestaw może składać się z pięciu lub sześciu form. W zależności od potrzeb klienta, możemy wykonać zestaw o określonej liczbie form na indywidualne zamówienie. Czas realizacji indywidualnych zamówień to minimum trzy tygodnie.
Zestawy form do makowców Magorex wykonane są z AluSteel i mogą zostać pokryte nieprzywieralną powłoką non-stick.
Formy do wypieku babek
Bez babki nie ma Świąt Wielkanocnych! Tradycyjny smak i miękkie ciasto, to coś, za co ją uwielbiamy. To właśnie ona króluje na wielkanocnych stołach i jest najczęściej sprzedawanym ciastem w tym okresie.
By pieczenie babki wielkanocnej było łatwiejsze i odbywało się szybciej, proponujemy specjalnie przygotowane formy do ich wypieku lub zestawy form. Nasz asortyment obejmuje:
- formy do babki wiedeńskiej,
- formy do babki drożdżowej,
- formy do babki z kominem.
Różnorodność form to duża zaleta – w ofercie można znaleźć kilka rozmiarów form oraz różne konfiguracje zestawów form.
Blachy cukiernicze zamykane – do mazurków
Przy wypieku mazurków liczy się nie tylko smak, ale też ich dekoracja! Tradycyjnie mazurki ozdabiane są migdałami i suszonymi owocami, które często tworzą razem piękne obrazy. By dobrze wyeksponować wielkanocne ciasto, warto zaopatrzyć swój zakład w blachy z wyjmowanym rantem.
Ciasto jest pieczone, dekorowane i eksponowane w tej samej blasze. Po wyjęciu rantu, mazurek może być sprzedawany prosto z blachy. Dla cukierni to wygoda i oszczędność. Blachy cukiernicze zamykane dostępne są w różnych wymiarach, w tym o szerokości 10, 20, 30, 40 cm i długości 40, 58, 60 cm. Dzięki aluminiowym blachom, jesteśmy w stanie uzyskać bardzo ładnie wyglądającą witrynę.
Formy do wypieków wielkanocnych
W naszej standardowej ofercie znajdują się też formy do ciast w rozmaitych kształtach. Są to wielkanocne zajączki, baranki i kurczaki. Poza standardowymi rozwiązaniami mamy także możliwość produkowania form na specjalne zamówienie klienta.