Skip to content

8 stycznia 2021Trendy w branży piekarniczej i cukierniczej na 2021 rok

Rok 2020 był wyzwaniem dla każdej branży. Jakie trudności i szanse czekają branże piekarniczą i cukierniczą w 2021 roku? O tym, co nas czeka, opowiada jeden z naszych doradców handlowych.

Jak 2020 rok, zdominowany przez sytuację pandemiczną, prezentował się z punktu widzenia Magorex?

Rok zaczął się dla Magorex bardzo dobrze. Niestety, przez pandemię w okolicach kwietnia i maja obroty znacznie zwolniły. Część naszych klientów, pragnąc zaoszczędzić pieniądze, całkowicie przestała zamawiać towar. Inni uznali, że to atrakcyjny czas na inwestowanie w swoje piekarnie i zakup sprzętu, który po prostu się zużył.

Pomimo trudnej sytuacji i naturalnie mniejszych obrotów zamknięcie roku spełni nasze oczekiwania. Obecnie jesteśmy bardzo zadowoleni, mamy dużo pracy i wszystko zmierza w dobrym kierunku.

Zobacz, co sądzą o roku 2020 nasi pracownicy →

Świąteczne zamówienia były trochę inne niż rok temu?

Zgadza się. Zamiast asortymentu ściśle związanego ze świętami zamawia się raczej wózki czy blachy.

Co, na podstawie ostatnich doświadczeń, chciałbyś doradzić klientom Magorex?

Warto wcześniej wcielać w życie decyzje związane z inwestycjami. Naszych klientów jest bardzo dużo; jeżeli część zdecyduje się na szybszą wymianę sprzętu, możemy nie być w stanie zrealizować późniejszych zamówień. Tak właśnie zdarzyło się na koniec roku – ludzie dzwonili, że potrzebują wózków na ostatnią chwilę. Możemy przyjąć zamówienie ze znacznym wyprzedzeniem i wykonać je na moment dowolnie wybrany przez klienta.

Dostrzegasz trendy, które zmienią się w Waszej branży?

Trendy w branży cukierniczej i piekarniczej się utrzymują. Rozwój piekarni, który został spowolniony pandemią, właśnie ponownie się rozpędził. Jeżeli nic nie pomiesza nam planów, rok 2021 będzie dzięki temu jeszcze lepszy niż poprzedni.

Jeśli chodzi o nowości w ofercie Magorex – o czym warto wspomnieć, co testujecie lub za chwilę wprowadzacie?

Nowością w tej chwili jest krajalnica do ciast i tortów. To niezwykle pomocne urządzenie. Pracownik cukierni musi kroić ciasto nawet kilkaset razy w ciągu dnia; wystarczy więc, że położy je na tacy, aby dokonała tego maszyna.

 

Macie w swojej ofercie produkty, które szczególnie przydadzą się w tłusty czwartek?

Przede wszystkim polecam smażalniki do pączków oraz ręczną lub automatyczną nadziewarkę, która bardzo dobrze usprawnia pracę. Już teraz zachęcam klientów do zakupu wybranych produktów – dzięki temu z całą pewnością zdążymy wyrobić się przed tłustym czwartkiem.

Szukasz solidnego partnera dla swojego biznesu? Skontaktuj się z nami.