Skip to content

27 lipca 2022Innowacje w produkcji sprzętu piekarniczego w Magorex

Jeszcze dziesięć lat wcześniej zaopatrywaliśmy przede wszystkim piekarnie rzemieślnicze oraz duże punkty manualne. Inwestycje w nowe technologie pozwoliły nam jednak na gwałtowną zmianę kierunku produkcji, a dzisiaj z sukcesem współpracujemy z wieloma piekarniami przemysłowymi. Jakie maszyny wprowadziliśmy do zakładu w ostatnich latach?

Stawiamy na innowacje

Koncentrujemy się przede wszystkim na intensywnym rozwoju oraz inwestowaniu w zaawansowane rozwiązania technologiczne. Ponieważ wszystkie elementy wyposażenia wykonujemy samodzielnie, długo szukaliśmy sprzętu, który pomoże nam jeszcze bardziej zwiększyć precyzję i wydajność pracy. Na szczęście wysiłki się opłaciły. Nowoczesne maszyny, które przez ostatnie lata trafiły do każdej z trzech naszych hal produkcyjnych, pozwoliły nam z sukcesem współpracować z najważniejszymi przedstawicielami branży piekarniczo-cukierniczej. Jakie innowacje w produkcji sprzętu piekarniczego w Magorex wprowadziliśmy? Jak pracujemy obecnie?

Nowe hale produkcyjne Magorex

Automatyzacja produkcji, jeszcze bardziej nowoczesna infrastruktura oraz samowystarczalne parki maszynowe, które pozwolą nam wykonywać indywidualne zamówienia również dla dużych zakładów przemysłowych. Już dziesięć lat temu ustaliliśmy jasny kierunek rozwoju, który podyktował wszystkie nasze kolejne decyzje. Inwestycja w nowe maszyny i technologie przyniosła doskonałe rezultaty, a dzisiaj jesteśmy w stanie szybciej i lepiej wyprodukować wszystkie elementy wyposażenia, których mogą potrzebować nasi klienci. 

Naturalnym krokiem w naszym rozwoju okazała się budowa nowych hal produkcyjnych. Ponieważ zapotrzebowanie na nasze flagowe produkty wciąż rośnie, chcieliśmy poświęcić je wyłącznie projektowaniu i realizacji zamówień na formy wypiekowe oraz tace fermentacyjne. Zakład, w którym koncentrujemy się na produkcji peelboardów do garowania, powstał jeszcze w tym roku. Posiadamy również nowoczesne Centrum Tłoczenia Foremek, w którym nad naszymi procesami czuwa obecnie przynajmniej dwudziestu pracowników.

Produkcja sprzętu piekarniczego w Magorex

Produkcja sprzętu piekarniczego w Magorex

Zatrudnienie jeszcze większej ilości pracowników oraz budowa nowych hal produkcyjnych nie znaczyłyby tak wiele, gdyby nie zaawansowany park maszynowy, do którego wciąż wprowadzamy nowe rozwiązania. Żeby zapewnić bezpieczeństwo i komfort wszystkim członkom zespołu, a jednocześnie zachować najwyższe standardy produkcji, wyposażyliśmy nasze zakłady w technologię cieszącą się największym powodzeniem na rynku.

Do tego typu nabytków należą między innymi prasa krawędziowa CNC Amada HFE 130-3L oraz prasa krawędziowa Baykal APHS 31120. Wybraliśmy je nie bez powodu. Zależało nam nie tylko na znacznie bardziej wygodnej obsłudze, ale też niezawodnej pracy niezależnie od rodzaju i grubości materiału. Dzisiaj precyzyjny efekt gięcia uzyskujemy w krótszym czasie i przy mniejszym wysiłku ze strony pracowników.

produkcja sprzętu piekarniczego i cukierniczego

Robot bramowy

Nowoczesny robot bramowy, który dwa lata temu został zainstalowany w naszym zakładzie przez renomowaną włoską firmę, pozostaje jedną z naszych najważniejszych inwestycji. Maszyna jest bezobsługowa i wymaga tylko niewielkich prac serwisowych przy intensywnej eksploatacji. Bez problemu może pracować przez całą dobę przy minimalnym wkładzie operatora, który zazwyczaj potrzebny jest tylko do dwóch czynności: uzupełniania gniazda na formatki oraz odstawiania.

Największą różnicę zauważamy w przypadku produkcji seryjnej. Robot jest w stanie wykonywać gięcia na podstawie projektów i rysunków konkretnego typu oraz wymiaru blachy. Praca jest ciągła, powtarzalna i odbywa się cały czas w dokładnie takim samym rytmie. Kiedy używamy prasy krawędziowej do gięcia manualnego, robot odjeżdża na bok, dopóki znów nie będzie potrzebny. 

Dowiedz się więcej o naszym robocie bramowym → Sprzęt piekarniczy – na jakich maszynach powstaje?

Wykrawarki rewolwerowe marki TRUMPF

Poprawa wydajności była naszym priorytetem od dawna. Wiedzieliśmy, że musimy zainwestować w znacznie bardziej nowoczesne rozwiązania do produkcji sprzętu piekarniczego już wtedy, kiedy używaliśmy starych pras tłoczących. Wszystkie maszyny, na które postawiliśmy od tamtej pory, nie przyniosły jednak spodziewanych rezultatów. Konieczność dodatkowej pracy ręcznej oraz zbyt niska prędkość pracy spowodowały, że zaczęliśmy szukać maszyn, które rozwiążą nasze problemy.

Odpowiedzią okazały się wykrawarki rewolwerowe prestiżowej marki TRUMPF. TruPunch5000 pozwoliły nam osiągnąć zupełnie nowe standardy produktywności między innymi podczas wykrawania bardzo drobnych otworów. W ciągu jednego uderzenia jesteśmy dziś w stanie wykroić nawet 60 otworów o dowolnej średnicy. Najmniejsze osiągają wymiary zaledwie 1,8 mm. Nie bez znaczenia inwestycja okazała się również dla naszego zespołu, który w komfortowych, bezpiecznych warunkach może osiągać satysfakcjonujące wyniki.

Innowacyjne rozwiązania w produkcji sprzętu piekarniczego i cukierniczego

Szukasz zaufanego partnera dla swojej piekarni? Skontaktuj się z nami!