Skip to content

5 sierpnia 2020Stojaki do tortów – jak stworzyć idealne piętrowe ciasto?

Piętrowe torty najczęściej kojarzą nam się z hucznymi jubileuszami i przyjęciami weselnymi. Ich stworzenie to pracochłonny proces, który wymaga nie tylko zdolności cukierniczych, ale też niesamowitej precyzji w składaniu poszczególnych warstw w całość. Magorex proponuje stojaki do tortów, które ułatwią każdemu cukiernikowi tworzenie prawdziwych arcydzieł. Zobacz wszystkie możliwości. 

Tradycja pieczenia tortów

Chociaż możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, tradycja pieczenia tortów sięga starożytności. Oczywiście ich wygląd i smak znacznie odbiegał od naszej współczesnej wersji, ale jedno jest pewne – od zarania dziejów lubujemy się w imponujących słodkościach. Starożytne torty były wypiekane z ciasta chlebowego i nadziewane dodatkami, które akurat były pod ręką – bakaliami, orzechami czy miodem. Tradycyjny kształt tortów nie jest przypadkowy – wierzono, że okrąg jest symbolem cykliczności życia oraz sił natury. Aktualnie torty możemy spotkać w każdym możliwym kształcie, ale to właśnie okrągły wariant najbardziej wpasowuje się symboliką w urodziny, jubileusze czy wesela.

Tort w wersji, którą znamy teraz narodził się we Włoszech i przybył do Polski w XVI wieku za sprawą Królowej Bony.

Przeczytaj również: Wykrojniki do ciast – poznaj ofertę Magorex

Tort piętrowy – prawdziwy majstersztyk

Stworzenie idealnego piętrowego tortu to proces wymagający precyzji i doświadczenia. Powodzenie tej operacji zależy od rodzaju przygotowywanego ciasta, wielkości i ciężkości poszczególnych warstw konstrukcji. Chociaż w internecie możemy znaleźć wiele podpowiedzi, jak w domowy sposób zbudować tort piętrowy, nie warto ryzykować. Do budowy prawdziwego piętrowego tortu konieczne jest zaopatrzenie swojego miejsca pracy w profesjonalny sprzęt, który ułatwi proces i zagwarantuje powodzenie całego przedsięwzięcia.

Narzędzia, które pozwolą stworzyć odpowiedni kształt tortu to:

  • stelaże lub stojaki do tortów piętrowych,
  • patera na tort piętrowy,
  • pojemnik termiczny na tort piętrowy,
  • talerze pod poszczególne biszkopty.
Najlepsze rozwiązania dla cukierni - stojaki do tortów Magorex

Stojaki do tortów – szeroki asortyment Magorex

Jako producent sprzętu dla branży piekarniczej i cukierniczej, dostosowaliśmy swoją ofertę do wielu kategorii wypieków. Różnorodność produktów pozwala naszym klientom na wybranie z katalogu tego, co naprawdę potrzebne jest w ich piekarniach i cukierniach. Właśnie dlatego przygotowaliśmy szeroką gamę stojaków do tortów – istotne dla nas jest to, by każdy znalazł wyroby dostosowane do jego potrzeb.

Tradycyjne stojaki do tortów

Wśród tradycyjnych stojaków do tortów Magorex znajdziesz zarówno stojaki ze stali nierdzewnej, jak i stojaki aluminiowe. Oprócz tego możliwe jest wybranie liczby pięter w zależności od potrzeb danego zakładu – od trzech do pięciu. Istotne w stojakach do tortów są też średnice talerzy – w przypadku tradycyjnych stojaków, dostępne średnice talerzy na poszczególne części tortu to 18 cm, 24 cm, 30 cm, 35 cm i 40 cm.

W ofercie tradycyjnych stojaków do tortów znaleźć można także stojaki szpilkowe. Ten rodzaj stojaków pozwala na tworzenie konstrukcji tortów piętrowych, w których warstwy nakładają się na siebie bezpośrednio, bez widocznej przestrzeni między nimi. Wybierając stojaki do torów rodzaju szpilkowego, można wybrać stojak z talerzami okrągłymi lub kwadratowymi. W zależności od potrzeb klienta, możemy przygotować inne wymiary szpilek. W standardowym wyposażeniu są to szpilki o wysokości 7 cm oraz 8 mm średnicy.

Stojaki do tortów – niestandardowe rozwiązania

Zdajemy sobie sprawę, że ciasta wypiekane w cukierniach mogą przybierać różne kształty dopasowane do klienta indywidualnego. Wychodząc naprzeciw oryginalnym pomysłom, dysponujemy w naszej ofercie stojakami do torów o nietypowych kształtach i ustawianiach talerzy. Bardziej wymagającym klientom proponujemy stojaki do tortów z talerzami w kształcie serc, czy stojaki do tortów w układzie rozety lub banana.

Jako producent wyposażenia dla piekarni i cukierni, oferujemy możliwość realizacji zamówień indywidualnych. Potrzebujesz niestandardowego stojaka do tortów? Skontaktuj się z naszym biurem handlowym po więcej informacji –  +48 68 456 68 50info@magorex.pl.

Jako producent wyposażenia dla piekarni i cukierni, oferujemy możliwość realizacji zamówień indywidualnych. Potrzebujesz niestandardowego stojaka do tortów? Skontaktuj się z naszym biurem handlowym po więcej informacji - +48 68 456 68 50info@magorex.pl.