Tradycja pieczenia tortów
Chociaż możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, tradycja pieczenia tortów sięga starożytności. Oczywiście ich wygląd i smak znacznie odbiegał od naszej współczesnej wersji, ale jedno jest pewne – od zarania dziejów lubujemy się w imponujących słodkościach. Starożytne torty były wypiekane z ciasta chlebowego i nadziewane dodatkami, które akurat były pod ręką – bakaliami, orzechami czy miodem. Tradycyjny kształt tortów nie jest przypadkowy – wierzono, że okrąg jest symbolem cykliczności życia oraz sił natury. Aktualnie torty możemy spotkać w każdym możliwym kształcie, ale to właśnie okrągły wariant najbardziej wpasowuje się symboliką w urodziny, jubileusze czy wesela.
Tort w wersji, którą znamy teraz narodził się we Włoszech i przybył do Polski w XVI wieku za sprawą Królowej Bony.
Przeczytaj również: Wykrojniki do ciast – poznaj ofertę Magorex
Tort piętrowy – prawdziwy majstersztyk
Stworzenie idealnego piętrowego tortu to proces wymagający precyzji i doświadczenia. Powodzenie tej operacji zależy od rodzaju przygotowywanego ciasta, wielkości i ciężkości poszczególnych warstw konstrukcji. Chociaż w internecie możemy znaleźć wiele podpowiedzi, jak w domowy sposób zbudować tort piętrowy, nie warto ryzykować. Do budowy prawdziwego piętrowego tortu konieczne jest zaopatrzenie swojego miejsca pracy w profesjonalny sprzęt, który ułatwi proces i zagwarantuje powodzenie całego przedsięwzięcia.
Narzędzia, które pozwolą stworzyć odpowiedni kształt tortu to:
- stelaże lub stojaki do tortów piętrowych,
- patera na tort piętrowy,
- pojemnik termiczny na tort piętrowy,
- talerze pod poszczególne biszkopty.
Przeczytaj również: Formy wypiekowe dla piekarni i cukierni
Stojaki do tortów – szeroki asortyment Magorex
Jako producent sprzętu dla branży piekarniczej i cukierniczej, dostosowaliśmy swoją ofertę do wielu kategorii wypieków. Różnorodność produktów pozwala naszym klientom na wybranie z katalogu tego, co naprawdę potrzebne jest w ich piekarniach i cukierniach. Właśnie dlatego przygotowaliśmy szeroką gamę stojaków do tortów – istotne dla nas jest to, by każdy znalazł wyroby dostosowane do jego potrzeb.
Tradycyjne stojaki do tortów
Wśród tradycyjnych stojaków do tortów Magorex znajdziesz zarówno stojaki ze stali nierdzewnej, jak i stojaki aluminiowe. Oprócz tego możliwe jest wybranie liczby pięter w zależności od potrzeb danego zakładu – od trzech do pięciu. Istotne w stojakach do tortów są też średnice talerzy – w przypadku tradycyjnych stojaków, dostępne średnice talerzy na poszczególne części tortu to 18 cm, 24 cm, 30 cm, 35 cm i 40 cm.
W ofercie tradycyjnych stojaków do tortów znaleźć można także stojaki szpilkowe. Ten rodzaj stojaków pozwala na tworzenie konstrukcji tortów piętrowych, w których warstwy nakładają się na siebie bezpośrednio, bez widocznej przestrzeni między nimi. Wybierając stojaki do torów rodzaju szpilkowego, można wybrać stojak z talerzami okrągłymi lub kwadratowymi. W zależności od potrzeb klienta, możemy przygotować inne wymiary szpilek. W standardowym wyposażeniu są to szpilki o wysokości 7 cm oraz 8 mm średnicy.
Stojaki do tortów – niestandardowe rozwiązania
Zdajemy sobie sprawę, że ciasta wypiekane w cukierniach mogą przybierać różne kształty dopasowane do klienta indywidualnego. Wychodząc naprzeciw oryginalnym pomysłom, dysponujemy w naszej ofercie stojakami do torów o nietypowych kształtach i ustawianiach talerzy. Bardziej wymagającym klientom proponujemy stojaki do tortów z talerzami w kształcie serc, czy stojaki do tortów w układzie rozety lub banana.