Skip to content

10 sierpnia 2022Jaki peelboard do automatycznego systemu podawania?

Większa wydajność produkcji, powtarzalna jakość wypieków i rozwiązanie problemu braków kadrowych. Nowoczesne systemy przejmowania kęsów z desek garowniczych stwarzają ogromne możliwości wszystkim zakładom produkcyjnym. Dlaczego warto je wprowadzić? Jaki peelboard do automatycznego systemu podawania będzie najlepszy?
Jak ograniczyć koszty produkcji w piekarni

Automatyzacja odpieku pieczywa – jakie ma zalety?

Przedstawiciele branży piekarniczej wciąż jeszcze mierzą się z problemem niedoboru pracowników w stosunku do swoich potrzeb. Rozwiązaniem, które pomoże im zachować wysoką wydajność i efektywność produkcji coraz częściej okazuje się więc inwestycja w nowoczesne systemy i rozwiązania technologiczne. Automatyczne linie oraz nowoczesne elementy wyposażenia skutecznie zastępują personel, ograniczają konieczność pracy ręcznej i pozwalają zachować wysokie walory pieczywa przy stałym, szybkim tempie pracy.

Możliwość osiągnięcia zdecydowanie większej wydajności oraz powtarzalnej, wymaganej jakości asortymentu to podstawowe argumenty, które przemawiają dziś nie tylko do właścicieli dużych zakładów przemysłowych, ale też średnich piekarni rzemieślniczych. Kompleksowa automatyzacja załadunku wymaga jednak wyboru najbardziej ergonomicznych urządzeń i akcesoriów. Na czym to właściwie polega? Jaki peelboard do automatycznego systemu podawania sprawdzi się najlepiej?

Automatyczny system podawania – innowacyjne rozwiązania dla piekarni

Podawanie i wykładanie chleba jeszcze do niedawna wymagało aktywnego udziału pracowników. Ręczne przekładanie kęsów trwa jednak znacznie dłużej i nie pozostaje bez znaczenia dla finalnej jakości wypieku. Możliwość swobodnego planowania produkcji oraz ograniczenia czynnika ludzkiego na każdym etapie załadunku i rozładunku oferuje dziś automatyczny system. Jak to się odbywa?

Najlepszym rozwiązaniem do układania kęsów na wózku w specjalnej komorze garowniczo-chłodniczej okazuje się dziś peelboard, który nad tradycyjnymi aparatami załadowczymi ma przewagę choćby pod względem ergonomii użytkowania. Może on być wykorzystany zarówno podczas garowania, jak też mrożenia i transportu dowolnego rodzaju produktów. 

sprzęt piekarniczy - trendy na 2023 rok

Wydajność, jakość, ergonomia

Co dzieje się dalej? W dogodnym dla nas momencie automatyczny system przejmuje tace fermentacyjne i transportuje je pod taśmę, która pobiera i przekazuje kęsy na stół załadowczy. Wszystko odbywa się szybko, sprawnie i bez naruszenia ich delikatnej struktury. Żeby osiągnąć spodziewane efekty, trzeba jednak najpierw poszukać niezawodnych urządzeń oraz akcesoriów, które zostaną optymalnie dopasowane do potrzeb zakładu. Niezbędny okazuje się dobór nie tylko całego systemu podawania, ale także elementów dodatkowych, takich jak peelboard do garowania. 

Sprawdź, gdzie pracujemy nad naszym asortymentem → Sprzęt piekarniczy Magorex: nowe hale produkcyjne i produkty  

Jaki peelboard do automatycznego systemu podawania sprawdzi się najlepiej?

Wykorzystywane podczas tego procesu deski garownicze powinny mieć przede wszystkim odpowiednie wymiary, które zostaną ustalone podczas indywidualnych konsultacji z klientami. Ważny będzie też kształt narożników. W niektórych zakładach najlepiej sprawdzą się warianty zaokrąglone (30 stopni), w innych natomiast – kwadratowe (90 stopni) lub ścięte (45 stopni). Co jeszcze się liczy? Przede wszystkim ergonomia użytkownia oraz wytrzymałość. Dwustronna powierzchnia zewnętrzna naszych peelboardów wykonana jest ze specjalnego materiału syntetycznego ABS o grubości 2 mm. Podczas gdy jedna strona tacy przeznaczona jest do produktów posypywanych mąką, druga posiada optymalnie szorstką strukturę zapobiegającą przyklejaniu się ciasta. Za wysoką odporność na nacisk, perfekcyjną sztywność i płaski kształt odpowiadają też spawany profil oraz ciasta wewnętrzna siatka, czyli aluminiowy plaster miodu.

Ergonomiczne wyposażenie piekarni to inwestycja na przyszłość. Żeby służyło nam jak najdłużej, powinno być stworzone z wytrzymałych materiałów oraz przy uwzględnieniu wyjątkowych potrzeb zakładu. Właśnie tą zasadą kierujemy się podczas prac nad asortymentem Magorex. Produkcja peelboardów do garowania odbywa się od podstaw w jednej z naszych dedykowanych hal. Oznacza to, że na zamówienie możemy przygotować tace fermentacyjne w nawet najbardziej niestandardowych rozmiarach, które idealnie pasują do zautomatyzowanej linii produkcyjnej. 

Chcesz dowiedzieć się o nich więcej? Sprawdź, jakie rozwiązania wykorzystaliśmy w jego projekcie → Peelboard do garowania – zalety struktury plastra miodu

Skontaktuj się z naszymi przedstawicielami handlowymi, aby poznać więcej szczegółów. A jeśli poszukujesz niezawodnego, idealnie dopasowanego do Twoich oczekiwań wyposażenia, zamów katalog Magorex.