Skip to content

10 sierpnia 2023Profesjonalny wypiek chleba. Przydatny sprzęt. 

Kluczowym elementem dla piekarni jest właściwy sprzęt, który umożliwi zachowanie efektywności, redukcję kosztów i kontrolę nad każdym etapem pracy. Jakie narzędzia warto wybrać?

Ewolucja sposobów wypiekania chleba oraz jego estetyki trwa od dawna. Dzięki postępowi technologicznemu możliwe jest teraz uzyskanie tradycyjnych, aromatycznych wyrobów o stałej jakości i dłuższej świeżości. Jednak, aby osiągnąć te rezultaty, niezbędne jest zaangażowanie w proces produkcji. Jaki sprzęt wykorzystać, by osiągnąć lepsze wyniki?

Garowanie chleba: Peelboard od Magorex

Garowanie ciasta stanowi podstawę w zakładach produkujących różne rodzaje pieczywa i wyroby drożdżowe. Istnieje wiele metod przeprowadzania tego procesu, ale nie wszystkie nadają się do większej produkcji. Dla uzyskania doskonałej jakości produktów i zwiększenia produkcji warto zainwestować w odpowiedni sprzęt, np. deskę do garowania, fermentacji i zamrażania. To narzędzie jest skuteczne w rzemieślniczej produkcji, na liniach automatycznych i przemysłowych. Jakie ma zalety?

wypiekanie chleba - taca fermentacyjna

Odklejanie przywierającego ciasta od deski może negatywnie wpływać na jakość i tempo wypieku chleba. Właściwe narzędzie powinno posiadać dwustronną, odpowiednio szorstką powierzchnię, by temu zapobiec. Taca fermentacyjna Magorex jest stworzona z syntetycznego materiału ABS, o grubości 2,0 mm. Jedna strona nadaje się do posypywania mąką, a druga chroni przed przywieraniem. Wysoka odporność na nacisk jest zapewniona przez ciasną wewnętrzną siatkę, utrzymującą deskę w płaskim stanie.

Peelboard do wyrabiania ciasta może być dostosowany do potrzeb produkcji, z wyborem narożników: zaokrąglone (30 stopni), kwadratowe (90 stopni) lub ścięte (45 stopni). Jakie inne przydatne narzędzia dla wypiekania chleba warto rozważyć?

Wypiekanie chleba: formy wypiekowe

Materiał użyty do produkcji form wypiekowych ma znaczący wpływ na przebieg całego procesu oraz końcowe efekty. Kluczowe jest, aby profesjonalne wyposażenie było trwałe, odporne na deformacje pod wpływem wysokiej temperatury oraz cyklicznego nagrzewania i schładzania. Te korzystne rezultaty można osiągnąć, wybierając produkty dokładnie dopasowane do rodzaju pieczywa i wymagań produkcji.

Nasza oferta zawiera standardowe propozycje, które możemy dostosować do wytycznych przekazanych przez klientów. W niektórych przypadkach, lepszym wyborem będą pojedyncze formy tłoczone – standardowe lub w nietypowych wymiarach. W co inwestować? W komplety wykonane z aluminium, stali nierdzewnej lub AluSteel, wyposażone w specjalne powłoki przeciwdziałające przywieraniu. Większym zakładom produkcyjnym sugerujemy zestawy form uwzględniające dokładne wymiary określone przez klienta. Zestawy form do wypieku przyczyniają się do skutecznej redukcji czasu i lepszej optymalizacji procesów w piekarni.

Specjalistyczne wypiekanie chleba tostowego

Istnieją wypieki, które wymagają specjalnych form z przykryciem. Przykładem jest chleb tostowy, który musi charakteryzować się precyzyjnym kształtem i równymi kromkami, aby idealnie pasować do standardowych opiekaczy domowych. W trakcie produkcji tego typu wyrobów często pojawiają się problemy. Konieczność przechowywania i nakładania luźnych pokryw na formy przed wypiekiem może wprowadzać opóźnienia i kłopoty.

wózek piekarniczy z systemem zamykania pokryw zalety

Aby uprościć ten proces i skrócić czas działania, opracowaliśmy specjalne rozwiązanie, które można wykorzystać w większości wózków piekarniczych – wózek z innowacyjnym systemem zamykania pokryw. Pokrywy są stałe i nie wymagają oddzielnego przechowywania. Po otwarciu pokryw można na nich umieścić ciasto do garowania. Następnie za pomocą specjalnej dźwigni pokrywy zostają zamknięte. Dzięki temu skraca się czas obsługi, a pracownicy unikają problemów, takich jak przypadkowe uniesienie pokrywy przez wyrośnięte ciasto. Dodatkowo, wyjmowanie wypieczonych produktów jest znacznie łatwiejsze. Aby opróżnić wózek, można jednym ruchem automatycznie podnieść wszystkie pokrywy.

Wózki do studzenia i transportu

Efektywne chłodzenie pieczywa tuż po wyjęciu z pieca pozwala utrzymać jego wysoką jakość nawet przez kilka dni. Jak usprawnić proces wyjmowania i chłodzenia każdego bochenka, aby był bardziej uporządkowany i prostszy? Rozwiązaniem są dedykowane narzędzia dla piekarni i cukierni, kompaktowe, łatwe do przenoszenia po terenie zakładu, tworzące optymalne warunki dla gorącego chleba.

Oferujemy wybór między standardowymi wózkami do chleba a modelami typu V z półkami pochylonymi pod kątem, zwiększającymi powierzchnię schładzania. Jeśli masz inne pomysły, możemy dostosować wózki do niestandardowych wymiarów i rodzajów według Twoich potrzeb.

Istnieje wiele równie praktycznych produktów, które wspomagają pracowników na różnych etapach produkcji. W naszej ofercie znajdują się specjalne wózki na kosze z pieczywem, miski, materiały sypkie oraz ciężkie worki z mąką. W przeciwnym wypadku pracownicy musieliby przenosić te przedmioty samodzielnie, co niesie ze sobą znaczne ryzyko dla ich zdrowia.

Jak radzić sobie z marnowaniem żywności w piekarniach

Akcesoria dla piekarni

Oprócz nowych rozwiązań, ważne jest dbanie o codzienne narzędzia. Wałki do ciasta z drewna bukowego, sita, maty do pieczenia i rękawice piekarnicze to elementy, od których wszystko się zaczyna. Dla wypiekania chleba warto także mieć nierdzewne, odporne miski, łopaty i drążki ułatwiające załadunek i wyładunek bułeczek czy bochenków.

Podsumowując, znajdują się tu różnorodne i przydatne narzędzia dla piekarni i cukierni. W celu uzyskania niestandardowych rozwiązań, warto skonsultować się z producentem i wybrać narzędzia, które najlepiej pasują do konkretnych potrzeb.

Zapytaj naszych doradców o możliwości dla Twojego biznesu >