Automatyzacja pracy oznacza większą wydajność, a co za tym idzie, możliwość obsłużenia znacznie większej liczby klientów. W Magorex z powodzeniem wyposażamy piekarnie w narzędzia, które pomagają naszym biznesowym Partnerom optymalizację pracy, a jednocześnie możliwość rozwijania biznesu poprzez obsługę coraz większych podmiotów. Zobacz, jak możesz te rozwiązania wprowadzić również u siebie.
Zbliża się tłusty czwartek, a wraz z nim szansa na zwiększenie sezonowej sprzedaży pączków. Temu tematowi poświęcamy ten artykuł. Dowiesz się z niego, jak wyposażyć piekarnię i w jaki sprzęt zainwestować na początek. Wspomnimy też, jak tradycyjnie wypiekano i nadziewano pączki oraz pokażemy, jak nowoczesne urządzenia piekarnicze usprawniają cały proces produkcji tych uwielbianych przez Polaków słodkości.
Tradycja vs. nowoczesność w wypiekaniu pączków
Produkcja pączków zaczyna się tradycyjnie od przygotowania zaczynu z mąki pszennej, wody i drożdży świeżych lub suszonych. Gdy ciasto na pączki rośnie, dodawane są do niego inne składniki, np. cukier. Na przykładową porcję 6000 pączków, zużywa się 50 jaj i 90 kilogramów cukru do przygotowania lukru. Gotowa masa trafia do mieszalnika, gdzie jest wyrabiana przez 20 minut, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości i gładkości. Następnie ciasto przekładane jest do ręcznej prasy, w której powstają puszyste kule ciasta.
Odpowiednio uformowane ciasto na pączki uszlachetniane jest słodkim nadzieniem przygotowanym przez cukiernika, które wtłaczane jest do środka surowej jeszcze kuli ciasta. W takim stanie pączki chowane są na 30 minut pod bawełniany materiał, gdzie pod ciepłym przykryciem wyrastają do odpowiednich rozmiarów. Po upływie wyznaczonego czasu pączki trafiają na rozgrzany tłuszcz, gdzie pieką się przez około 5-6 minut.
Lśniącą polewę z lukru przygotowuje się przy użyciu cukru i wody, która musi osiągnąć temperaturę 134° C. Aby zapobiec krystalizacji masy cukrowej, do mieszaniny dodaje się nieco mąki ziemniaczanej. Świeże, pachnące i smakowite pączki rzemieślnicze wypełnione przeróżnym nadzieniem, trafiają na półki, gdzie w tłusty czwartek znikają w obłędnie szybkim tempie.
Choć dawne miary, takie jak funt, garniec nowopolski czy kwaterka zmieniły się odpowiednio na 0,4 kilograma, 4 litry czy 0,25 litra, to nadal obowiązują klasyczne etapy przygotowania pączków, które rozpoczynają się od wyrabiania ciasta, wyrastania ciasta (czyli garowania) i smażenia – tradycyjnie najczęściej na smalcu, który zapewniał wspaniały złoty kolor i nieprzesiąkanie tłuszczem pączków, obecnie coraz częściej na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. rzepakowym lub kokosowym.
Klasyczny pączek nie może obyć się bez nadzienia, lukrowania lub oprószenia cukrem pudrem. W rzemieślniczych pączkarniach nadal można spotkać się z ręcznym aplikowaniem nadzienia do wnętrza pączka za pomocą tylki.
A co jeśli przyjmujesz coraz większe zlecenia, a w Twojej ofercie jest kilkanaście rodzajów nadzienia? To ten moment, kiedy warto wprowadzić do swojego zakładu automatyczną nadziewarkę do pączków.
Szukasz sprzętu najwyższej jakości do swojej piekarni i cukierni? Sprawdź katalog wyposażenia do piekarni i cukierni polskiego producenta Magorex →
Automatyczna nadziewarka do pączków – części i budowa
Nadziewarka składa się z kilku wymiennych części, które łatwo złożyć i rozmontować, aby wyczyścić urządzenie. Bazą automatycznej nadziewarki do pączków jest korpus z włącznikiem i elektronicznym panelem sterowania.
Kolejnym elementem jest nakładana bezpośrednio na korpus pompa, do której przykręca się czternastolitrowy lej cylindryczny W leju umieszcza się nadzienie, które można również docisnąć przy pomocy pokrywy z obciążnikiem. To właśnie ona pozwala precyzyjnie dozować lżejsze i bardziej napowietrzone nadzienia, np. bitą śmietanę. Kluczową częścią maszyny są igły do nadziewania dwóch pączków naraz, które instaluje się w specjalnym otworze w pompie.
Magorex oferuje kilka modeli innych igieł, np. do nadziewania rogali lub rurek. Sprawdź ich specyfikację techniczną w katalogu →
Automatyczna nadziewarka do pączków – jak działa?
- Znaczne usprawnienie nadziewania nawet dużej ilości pączków.
- Oszczędność czasu i energii wśród pracowników.
- Zmaksymalizowanie produkcji w zakładzie.
- Zmniejszenia nakładów pracy przy zachowaniu wysokiej jakości wyrobów cukierniczych.
- Możliwość stosowania różnego nadzienia do pączków, na dużą skalę.
Chcesz wypożyczyć i przetestować to urządzenie? Skontaktuj się z działem handlowym Magorex →
Ręczna nadziewarka do pączków – w sam raz na mniejsze potrzeby
Ręczne nadziewarki do pączków wykonane są ze stali nierdzewnej. Urządzenia posiadają możliwość regulacji ilości podawanego nadzienia. To funkcjonalne produkty, które poprawią ergonomię pracy w Twojej cukierni.
Ręczne nadziewarki do pączków występują w modelach:
- pojedynczym wspartym na pięciolitrowym pojemniku,
- podwójnym wspartym na siedmiolitrowym pojemniku,
- pojedynczym wspartym na pięciolitrowej misce,
- podwójnym wspartym na siedmiolitrowej misce,
- bocznym dwulitrowym.
To wygodne i łatwe w użyciu produkty, które sprawdzą się doskonale w mniejszych piekarniach i cukierniach. Wysokiej klasy stal nierdzewna zapewnia komfort pracy, łatwość w utrzymaniu czystości urządzenia i trwałość produktu. Ręczne nadziewarki naszej produkcji posiadają możliwość regulacji ilości podawania nadzienia.
Smażalniki do pączków – precyzja w smażeniu
Przez dziesięciolecia pączki smażono w głębokich rondlach wypełnionych do połowy rozgrzanym smalcem. Dziś sięga się po nowoczesne udogodnienia, takie jak smażalniki do pączków. Idealnie upieczony pączek charakteryzuje się jasną obrączką na środku, sprężystym ciastem, które po ściśnięciu wraca do początkowych rozmiarów oraz puszystym wnętrzem nienasiąkniętym tłuszczem. Jak to osiągnąć?
Niezwykle ważny jest zarówno czas garowania, jak i czas smażenia pączków z każdej strony. Szukasz nowego sprzętu do smażenia pączków? Zależy Ci na jednoczesnym smażeniu dużej ilości pączków bez straty dla ich jakości? Poznaj smażalniki Magorex.
Nasze smażalniki do pączków zostały wyprodukowane zgodnie z normami CE. To solidne urządzenia ze stali nierdzewnej. Umożliwiają nie tylko przyspieszenie pracy, ponieważ zmieści się na nich aż 60 pączków, ale również oferują liczne udogodnienia konstrukcyjne, jak na przykład elektroniczną regulację temperatury, dwa sita, jeden docisk i ociekacz (pokrywę) otwieraną na krótki bok. Warto zaznaczyć, że to fachowe urządzenia o prostej budowie, łatwe w obsłudze i czyszczeniu Spośród innych na rynku wyróżnia je znakomita izolacja termiczna, dzięki której z łatwością można utrzymywać odpowiednią temperaturę smażenia pączków, co jest bardzo ważne w całym procesie produkcji tych puszystych kul z nadzieniem.
Nasz dział projektowy otwarty jest również na indywidualne potrzeby naszych klientów, więc jeżeli wymiary naszych standardowych smażalników do pączków (182 x 68 x 89) są dla Ciebie niewystarczające, zaproponuj nam własne rozwiązania. Skorzystaj z możliwości produkcji smażalników do pączków na zamówienie, a my perfekcyjnie dopasujemy je do wymagań Twojego biznesu.
Chcesz doinwestować swoją piekarnię i unowocześnić wyposażenie? Sprawdź meble do piekarni naszej produkcji →